Tot mai multi oameni, din nefericire, isi traiesc zilele in conditii de stres, netinand seama de riscurile pe care acestea, la un moment dat din existenta lor, le pot avea asupra sanatatii lor, atat fizice, cat si psihice. Sanatatea psihica este, de altfel, si cea care este cel mai mult incercata pe parcursul vietii, aparand, astfel, in unele situatii, chiar si paranoia, manifestata prin lipsa permanenta de logica in procesul gandirii si, bineinteles, in intelegerea deplina a anumitor momente, care, pana la urma, sunt foarte importante pentru noi.
Cauzele sunt nenumarate si nu tine cont nici de varsta, nici de situatia financiara, fie ea precara sau nu. Plus, multe studii pun esecul pe seama conditiilor de stres, a acelor factori care duc, in fond, la destabilizarea unor procese absolut normale de percepere a unor informatii. Chiar si asa, conditiile de stres, pentru unele persoane, sunt benefice, intrucat acestea devin mult mai determinate sa reuseasca ce si-au propus, pe cand, pentru alte persoane, sunt riscante, deoarece acestea pot recurge la modalitati nu tocmai ortodoxe pentru a reusi.
Stim bine ca atunci cand suntem supusi stresului, incercam sa ne mentinem pozitiile, sa trecem cu bine de acel agent care, pana la urma, ne provoaca stresul si, intr-un final, sa-l indepartam. Nu este de ajuns, mai ales daca ne referim la cazurile in care conditiile de stres pot fi fatale pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni, precum bolile de inima. Cu alte cuvinte, stresul poate fi fatal, oricat de nerealist ar suna.
Trebuie sa tinem cont si de faptul ca, atat timp cat ne complacem acestor conditii de stres, si noi suntem predispusi unei serii de afectiuni, care, cel mai probabil, in viitor, ne va afecta serios. In primul rand, ne vom pierde increderea in sine, vom deveni instabili din punct de vedere psihic si nu vom mai avea capacitatea de a trece cu usurinta si fara niciun fel de implicatii emotionale peste un obstacol. Si aici, bineinteles, ne referim chiar si acele obstacole peste care nu reusim sa trecem, dar reusim sa trecem peste esecul propriu-zis.
Tocmai acest esec din trecut ne poate cauza conditiile de stres, iar acestea, la randul lor, ne pot supune unui alt esec, desi, asa cum se mentiona si mai sus, exista persoane care lucreaza si gandesc mult mai bine si eficient, desigur, in astfel de conditii, considerate de o buna parte din noi ca fiind, de fapt, vitrege, si nicidecum prielnice. Cand spunem stres, ne gandim, de cele mai multe ori la un factor de mediu, si nu neaparat la unul care are legatura cu noi.
Acest factor extern contribuie, ce-i drept, la intensificarea starii de stres, insa trebuie sa ne gandim ca nu vom putea reusi in ceea ce ne-am propus, daca ne lasam in mare parte influentati de acea starea. Ideal ar fi sa ne motiveze si mai tare, sa ne faca, in alte cuvinte, sa reusim sa facem ce ni s-a spus, sau ce ne-am propus la inceput. La cealalta extrema, stau conditiile de stres cauzate de diferite probleme pe care, la un moment din existenta noastra, le intampinam si pe care, bineinteles, trebuie sa le rezolvam.
Din nefericire, starile continue de stres pot duce la sinucidere, cu atat mai mult cu cat vorbim de persoane deja instabile din punct de vedere emotional, dar si psihic, fara un suport de care sa se agate, fie si ca rezultat al unui gest, pana la urma, disperat. Oricum, stresul este descris ca provocand o stare anormala organismului uman si avand, totodata, o influenta serioasa asupra gandirii noastre.
Aceasta stare anormala despre care se spune se poate manifesta, la randul ei, prin multe situatii limita, in functie de fiecare individ in parte, ori mai intens, ori mai putin intens. Mai mult decat atat, daca persistam sa traim in conditii de stres, pot aparea afectiuni care ne pot fi fatale, mai ales daca, din cauza bagajului nostru genetic cu care ne-am nascut, suntem deja predispusi unor astfel de afectiuni. Exista voci care pretind ca stresul ar putea duce chiar si la cancer, insa, din punct de vedere medical, nu exista absolut nicio explicatie logica.
Chiar si asa, ceea ce stim sigur este ca stresul poate provoca infarctul, indeosebi in randul batranilor, si-asa cu probleme. Si in randul tinerilor, stresul poate fi o cauza fatala, mai ales starea prelungita de stres, alimentata de ceilalti. De fapt, pe langa probleme de ordin medical, in ultimii ani, tot mai multi tineri au ajuns sa se sinucida, ba din cauza presiunilor pe care parintii lor le-au exercitat asupra lor, ba din cauza unor esecuri, din punctul lor de vedere, mult prea mari pentru a-si mai continua in mod normal viata.
Din pacate, aici, nimeni nu poate interveni, nici macar psihologul. Singurul lucru pe care acesta din urma il poate face este sa domoleasca, cel putin in aparenta, starea pe care pacientul respectiv o are, insa, daca acele conditii de stres vor continua, e posibil ca acea persoana, la un moment dat, sa clacheze. Pe de alta parte, trebuie sa ne gandim ca organismul nostru e proiectat, cum s-ar spune, sa rezista stresului.
Ceea ce noi trebuie sa facem este sa ne controlam eventualele iesiri sau clacarile de moment si sa ne gandim ca, in definitiv, din mintea noastra porneste totul. Altfel spus, stresul este acea imaginea neagra proiectata din exterior in mintea noastra, dar pe care noi o putem controla, ori prin nepasarea ulterioara, ori prin rezolvarea, cel putin pe jumatate, a problemelor cauzatoare de stres.