In Romania a merge la nutritionist este identic cu a merge la psiholog, un lucru tabu. E cu siguranta o problema legata de greutate daca e nevoie de o astfel de vizita. Un lucru nu tocmai adevarat. Este doar o mica parte din ceea ce inseamna activitatea unui astfel de specialist. Poate ca perceptia gresita este data si de faptul ca aceasta meserie este una relativ noua. Dar pentru a distruge mitul ca doar cand esti supraponderal mergi la un medic specializat in nutritie vom detalia si alte cazuri in care este indicat sa se apeleze la serviciile acestuia.
Asadar, la nutritionist este recomandat sa mergi si daca vrei sa te ingrasi. El poate realiza in functie de anumite analize care este reteta de urmat pentru a pune cateva kg in plus, totul fara a deregla metabolismul si fara a manca alimente ce pot dauna sanatatii (alimente bogate in grasimi si colesterol care pot creste riscul bolilor de inima).
La acelasi specialist apeleaza si femeile care dupa sarcina doresc sa revina la greutatea normală, sau doresc sa puna la punct o dieta sanatoasa pentru ele, deoarece alapteaza si ceea ce mananca poate afecta si copilul. In ceea ce mancam sta cheia modului in care ne simtim si a modului in care facem fata efortului zilnic pe care il depunem.
Avand in vedere aceasta afirmatie un nutritionist realizeaza o grila de alimentatie si atunci cand ne simtim prea obostiti si nu avem energie. Pentru ca rezultatele activitatilor noastre sunt atat de strans legate de alimentele consumate, ei bine la un astfel de medic merg si sportivii. Ei trebuie sa stie ce sa consume pentru a reusi sa sustina activitatea fizica presupusa de un anumit sport.
Din nefericire, uneori regimul nostru alimentar se schimba in functie de starea noastra de sanatate, asadar cei care sufera de tensiune arteriala, boli gastrointestinale, constipatii sau aciditate, ajung sa consulte un nutritionist.
Care sunt avanatajele de a apela la acesta, atunci cand vine vorba de toate cele enumerate mai sus?
- Acest specialist realizeaza o dieta personalizata, in functie de varsta, sex, tipul de activitate pe care o desfasuram zilnic. De aceea inainte de a merge sa avem prima consultatie este bine sa ne notam care sunt obiceiurile noastre alimentare si ce activitati facem. Este recomandat ca toate acestea sa fie discutate sincer cu medicul pentru ca el sa cunoasca cat mai exact datele problemei.
- Toate restrictiile alimentare vor fi facut astfel incat sa nu lipseasca organismului nostru vitaminele, mineralele sau proteinele. Cand hotaram singuri acasa ce nu mai consumam putem sa scoatem din dieta alimente ce sunt importante, fara a le inlocui aportul de substante esentiale in alt mod.
- Consultatia pe care o realizeaza un nutritionist presupune si un set de analize recente. Pe baza acestora se realizeaza dieta personalizata. Inca o data, sanatatea noastra este pe primul loc, nefiind in centrul atentiei spre exemplu doar faptul ca trebuie sa slabim.
Asadar, pana acum doar avanateje. Insa nu trebuie sa ne incredem orbeste in sfaturile acestuia, mai ales daca cel la care se apeleaza nu ne cere un set de analize in prealabil, daca nu pune intrebari privind alte probleme de sanatate sau nu ne cere o fisa de la medicul de familie cu istoricul medical.
De asemenea, nu este un nutritionist de incredere cel care ne recomanda o dieta generala, fie ca este vorba de ingrasat, fie ca este vorba de slabit. Totul trebuie sa fie personalizat, iar abateri de la acest lucru ar trebui sa dea de gandit in ceea ce priveste profesionalismul acestuia. De aceea, este bine sa ne informam cu privire la experinta pe care o are inainte de a ne face o programare.
Pentru ca sfaturile unui astfel de specialist sa aiba si rezultate este important ca si pacientul sa depuna efort. In primul rand, trebuie sa fie sincer in discutiile cu medicul, trebuia sa urmeze intocmai sfaturile, sa supravegheze modul in care dieta da rezultate si daca acestea nu apar sa se prezinte din nou la medic pentru o noua consultatie. De asemenea, daca este vorba despre scaderea in greutate, este importanta asocierea unei diete alimentare cu exercitiile fizice. Unii nutritionisti colaboreaza cu antrenori personali si astfel se poate realiza un program complex. In acest caz costurile pot fi pe masura, asa ca acel antrenor personal poate fi inlocuit de jogging sau exercitii de aerobic pe care fiecare le poate face acasa.
Printre micile dezavantaje in ceea ce priveste vizita la un nutritionist se numara costurile. Pe baza unei trimiteri de la medicul de familie poate fi redus o parte din pretul consultatiei. De cele mai multe ori insa nu este suficienta o singura consultatie. Asadar, mai mult de o vizita presupune si mai multi bani.
Cu avantaje si dezavantaje, o vizita la nutritionist este totusi recomandata pentru ca sanatatea este intotdeauana pe primul loc.