Laptisorul de matca – un izvor de sanatate

0
117
Laptisorul de matca - un izvor de sanatate

Albina este una dintre insectele cele mai utile omului, prin beneficiile substantelor pe care le produce, ce pot fi utilizate atat ca aliment, medicament sau supliment alimentar, cat si ca element de baza al produselor cosmetice, o asemenea substanta fiind laptisorul de matca. Acesta este secretat de catre glandele salivare ale albinelor lucratoare si are un rol foarte important in stup, deoarece reprezinta hrana larvelor, care sunt hranite cu acesta pana implinesc trei zile, dar si hrana reginei, aceasta fiind albina femela care depune oua. Astfel, acesta se poate asemana cu laptele matern.

Proprietatile laptisorului de matca sunt uimitoare si se pot observa inca din stup, deoarece regina, care se hraneste cu acesta pe durata intregii ei vieti, traieste intre 4-6 ani, spre deosebire de o albina lucratoare, care traieste intre 4-6 saptamani. Datorita acestei substante miraculoase, o regina poate sa depuna pana la 2000 de oua pe zi, avand rolul cel mai important intr-un stup, acela de a asigura continuarea inmultirii familiei. Numarul de oua produse este suprinzator, deoarece daca se calculeaza totalul greutatii celor 2000 de oua, rezulta o greutate mai mare de cateva ori decat cea a corpului.

Efectele miraculoase pe care le are laptisorul de matca asupra reginei il poate avea si asupra omului. Se gaseste sub forma de capsule gelatinoase, fiole, sau in stare pura, atunci cand este crud. In compozitia lui intra un numar mare de vitamine, fiind singura substanta naturala care poate contine un numar atat de mare de vitamine. Contine fructoza, proteine, 18 aminoacizi, factori de crestere, enzime, vitaminele A, D, C, E si minerale, precum fier, cupru, calciu, fosfor, potasiu sau siliciu. De exemplu, acidul pantotenic are efecte benefice in revigorarea organismului si combaterea stresului, iar piridoxina, cunoscuta precum vitamina B6 este ideala pentru combaterea oboselii.

De altfel, vitaminele din complexul B se afla in concentratie foarte mare in laptisorul de matca, chiar mai mare decat in alte substante sau alimente, aflandu-se in cantitate mult mai mare decat in drojdia de bere, cu toate ca drojdia de bere este renumita pentru continutul bogat in vitamine B. O alta substanta extrem de benefica organismului pe care o contine, este acetilcolina, un important neurotransmitator (neurotransmitatorii fiind substante chimice, aflate in sistemul nervos, responsabile cu transmiterea mesajelor de la o celulela nervoasa, la alta), a carei lipsa poate determina apartia bolilor Alzheimer si Parkinson. In substanta secretata de albine, acetilcolina se gaseste in cea mai mare concentratie posibila in natura.

Prin proprietatile curative multiple pe care le detine, o cura cu laptisor de matca este intotdeauna binevenita, in special primavara si toamna, avand efecte incredibile asupra creierului, asupra bunei dispozitii si asupra sistemului imunitar al organismului, eliminand cu succes factorii de stres si redand organismului echilibrul de care are nevoie. Este considerat un energizant natural exceptional, ideal pentru persoanele obosite, a caror capacitate de munca si de concentrare au scazut, deoarece le reda energia necesara si le imbunatateste memoria.

Citește și:  Matreata - cauze si tratament

Laptisorul de matca poate avea un rol important si in cresterea potentei barbatilor, fiind un inamic al sterilitatii. De asemenea, poate regla menstruatia si poate indeparta simptomele neplacute ale menopauzei, precum bufeurile de caldura sau transpiratiile intense. In cazul persoanelor care sunt predispuse la infarct, sau la accidente cerebrale, poate fi un medicament extrem de util, cu rol important in aducerea tensiunii la valorile normale.

In privinta afectiunilor mostenite genetic, daca este utilizat alaturi de polen, de catre copiii care se nasc cu anumite defecte, poate fi un mare ajutor, in vindecarea acestora, fiind util si pentru copiii care se nasc prematur, sunt hipoponderali, ori sufera de distrofie. Insusirile curative nu se opresc aici, fiind un sprijin ideal pentru cei care nu au pofta de mancare, prin cresterea apetitului.

Laptisorul de matca este, de asemenea, recomandat in prevenirea sau combaterea tumorilor, avand un rol major in stoparea evolutiei acestora. Este extrem de valoros pentru persoanele care fac chimioterapie, ajutand enorm de mult pacientii ca tratamentul cu substantele chimice sa fie mai usor de suportat. Astfel, starea pacientilor devine mult mai buna, iar rezultatele analizelor de sange se imbunatatesc, ajutand si la reglarea productiei globulelor din sange. Totodata, este un inamic puternic al infectiilor, avand efecte antibiotice. Prin consumarea laptisorului de matca se poate preveni tuberculoza sau foliculita, intarind considerabil organismul.

Perioada in care se poate administra aceasta substanta miraculoasa poate sa dureze intre 4 si 6 saptamani, putandu-se consuma intre 0,5 si 1,5 sau chiar 2 grame zilnic, de catre adulti. Copii pot lua intre 0,2 grame si 1 gram, fiind ideal sa se ia inainte cu jumatate de ora de masa principala. In cazul in care se consuma o cantitate mai mare zilnic, nu exista efecte negative, fiind un medicament natural benefic organismului din toate punctele de vedere.

Datorita propietatilor pe care le detine, este utilizat cu succes si in cosmetica, intern si extern. Se poate folosi la prepararea mastilor, ajutand la revitalizarea tenului, prevenind sau combatand ridurile, alaturi de lapte, miere, sau suc de castraveti. Se poate adauga si in cremele si lotiunile de ingrijire a tenului, marindu-le eficienta, si se obtin rezultate uimitoare daca este folosit pentru ingrijirea parului, in masti, stopand caderea excesiva a parului si oferindu-i stralucire.

Astfel, fie ca suferim de o afectiune sau nu, o cura cu laptisor de matca este intotdeauna necesara organismului, putandu-ne bucura de efectele miraculoase pe care le ofera, efecte de care avem atata nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.