Metodele de intinerire a tenului sunt tratamente cosmetice care se aplica tenului senil, in conditiile in care, odata cu varsta, pielea sufera modificari, pierzandu-si catifelarea din tinerete si evoluand spre cele doua aspecte, subtiere sau ingrosare. In acelasi timp, datorita incetinirii functiilor metabolice interne si deshidratarii profunde, slabeste tonusul muschilor, scade elasticitatea dermului si apoi, ca urmare directa, apar ridurile adanci, definitive.
Metodele de intinerire a tenului aplicate in cazul unei pieli atinse de senescenta vor urmari in special procesul de hranire, de rehidratare si tonifiere, incercand prin diverse procedee cosmetice sa se intarzie instalarea definitiva a semnelor senilitatii si sa se mai atenueze pe cele aparute. Deci, este vorba de tratamentul persoanelor cu tenuri care prezinta unele semne de imbatranire si nu de acele tenuri in care imbatranirea tesuturilor este foarte inaintata si unde tratamentul cosmetic nu mai are decat un rol moral asupra psihicului clientei, redandu-i increderea in sine.
De aceea, in aceste cazuri, examenul cosmetic se cere a fi foarte minutios, pentru a se putea depista din timp primele semne de uzura a pielii si a se putea lua toate masurile de remediere necesare. Ingrijirile in cabinet ale unei persoane ce prezinta un inceput de imbatranire a tesuturilor urmareste: imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice locale; revitalizarea si tonifierea tesutului cutanat; rehidratarea pielii; imbunatatirea aspectului subtiat sau ingrosat al pielii.
Metodele de intinerire a tenului se realizeaza in doua etape: de preparare a clientei pentru a fi cat mai receptiva la tratamentul urmator; tratamentul propriu-zis de revitalizare efectuat cu ajutorul electricitatii si diverselor produse biologice.
In prima etapa, metodele de intinerire a tenului cuprind tratamente care se efectueaza saptamanal timp de o luna de zile. Se incepe cu procedee de pregatire a pielii: demachierea cu lapte demachiant adecvat tenului; stergere cu o lotiune detergenta in cazul unui ten gras; vaporizare calda cu o intensitate scazuta si mai de lunga durata pentru a hidrata pielea.
Gomajul si dezincrustarea sunt indispensabile in aceste sedinte pregatitoare. Prin aceste procedee se elibereaza orificiile porilor pilosebacei de tot ce ar putea impiedica sau stanjeni patrunderea produselor biologice ce se aplica. Gomajul se aplica in fiecare sedinta, in etapa I iar dezincrustarea (la tenurile grase) o data sau de doua ori pe luna. Extragerea comedoanelor se efectueaza minutios, pentru a se curati perfect pielea, urmata de o sedinta cu aparatul de inalta frecventa in scop de dezinfectie dupa ce s-a dezinfectat fata si cu lotiune dezinfectanta.
In continuare se aplica masajul manual, care trebuie sa dureze 15-20 de minute si va fi alcatuit din miscari de netezire rapide, din usoare ciupituri, palmuiri, tapotat frictionat, prin care se urmareste activarea circulatiei sanguine locale, asigurand schimburile nutritive, oxigenarea tenurilor si indepartarea deseurilor organice. O pulverizare rece pentru a indeparta resturile produsului cu care s-a masat. Se aplica masti care trebuie sa contina sucuri de fructe sau extracte de plante cu actiune usor astringenta si tonica. O pulverizare rece tonifianta cu pulverizatorul cu jet filiform si o infuzie adecvata incheie orice tratament din prima etapa.
In etapa a doua, metodele de intinerire a tenului alcatuiesc tratamentul propriu-zis de revitalizare si tonifiere a tesutului cutanat. Aceasta reintinerire a tesuturilor se poate obtine cu ajutorul diversilor curenti electrici si a produselor biologice stimulatoare. Curentii electrici folositi in acest scop au rolul de a imbunatati circulatia sanguina si limfatica, de a asigura oxigenarea si schimburile nutritive, de a stimula fibrele nervoase, de a combate atonia musculara, de a reface fermitatea pielii si de a asigura o mai buna repartizare a grasimilor fixe din tesutul adipos subcutanat.
Se folosesc curenti de inalta frecventa, de medie si joasa frecventa si curent galvanic. Astfel, curentul de inalta frecventa se foloseste prin masajul efectuat cu electrodul aparatului de inalta frecventa, inainte de aplicarea mastii cu produse biologice. Se plimba electrodul pe fata, tinandu-l putin distantat de piele pentru ca scanteile ce se formeaza sa stimuleze fibrele nervoase si circulatia sanguina marind in felul acesta puterea de absorbtie a pielii.
Se mai poate intensifica actiunea masajului manual, in astfel de cazuri si prin masajul efectuat in timp ce clienta tine in mana electrodul de sticla cu spirala metalica. Masajul manual va fi urmat de cateva minute cu ventuza dreptunghiulara a Sebaspirului, plimband-o de cateva ori in lungul ridurilor. Prin acest masaj se obtine un usor edem in santul ridului, atenuandu-l. Tot in scopul combaterii atoniei musculare si a refacerii fermitatii pielii se efectueaza masajul cu ventuza mare a Sebaspirului, obtinandu-se in acelasi timp si o usoara hiperemie locala.
Rehidratarea pielii si hranirea ei in cazul unui ten senil se asigura prin folosirea curentului galvanic cu ajutorul ionizarilor cu fructe cu aciditate medie si foarte suculente. Tot in scopul hidratarii, ionizarii si a unei mai bune absorbtii cutanate se foloseste Vapozonul. Se expune clienta la vapozon in timpul masajului manual sau peste masca cu produse biologice timp de 10 minute.
Intre metodele de intinerire a tenului se numara si aplicarea directa pe piele sau in diverse masti, de produse biologice active (laptisor de matca, vitamina A, E, D, F), extracte placentare, embrionare, polen, cu rol direct in hranirea si reinnoirea celulara.
Etapa a doua se incheie ca orice tratament, cu pulverizari reci efectuate cu o infuzie sau lotiune tonica si cu jetul filiform al pulverizatorului de la Vaporel. Raceala produsului si presiunea apei asupra pielii produc o vasoconstrictie locala si o stimulare a fibrelor elastice musculare, deci o tonifiere a tesutului cutanat. Tratamentul tenului senil este necesar sa fie efectuat cu regularitate, timp mai indelungat si la un interval de doua saptamani.