Legumele marine sunt din ce în ce mai importante pentru oameni deoarece ajută la refacerea organismului, care fiind încărcat cu toxine poate deveni predispus la îmbolnăvire. Legumele marine ajută în stoparea dezvoltării bacteriilor patogene, a virusurilor și ciupercilor. Acești agenți patogeni pot scădea imunitatea organismului și crea un deficit de minerale și vitamine în corp.
Cu ajutorul legumelor marine se acoperă deficitul de elemente esențiale menținerii sănătății, deoarece acestea conțin astfel de elemente active, mai ales minerale. Organismul are nevoie de minerale deoarece, un dezechilibru de acest fel poate crește riscul de probleme psihice și afecțiuni musculare.
Ce reprezintă legumele marine? Sunt legume oceanice, colonii de alge, organisme unicelulare verzi, roșii, negre. Sunt recoltate din mediul în care se dezvoltă (în apă curată, pe stâncile marine) apoi sunt uscate și ambalate. Sunt numite de asiatici ,,legumele frumuseții” deoarece previn îmbătrânirea prematură a organismului.
Legumele marine consolidează sistemul imunitar și nervos. Feresc organismul de elemente radioactive, carcinogene, alergice și poluanți din mediu. Au proprietăți de regenerare, de aceea sunt preferate în alimentația microbiotică de foarte mulți oameni.
Legumele marine sunt folosite și pentru proprietățile lor medicinale, ele asigură mineralele necesare organismului și deci tuturor organelor. Ajută la reglarea activității glandei tiroide. Dezechilibrul glandei tiroide poate duce la oboseală, obezitate, flatulență, depresie, dureri de umeri, dureri de cap, nervozitate, hipertensiune, constipație, etc. Printr-o dietă cu legume marine se reduce tensiunea din corp, se calmează nervii, se combate stresul, se conservă energia din organism.
Pentru asimilarea bună a vitaminelor din legumele marine, dieta trebuie să aibă un conținut semnificativ de proteine. Legumele marine se pot servi împreună cu alimente ce conțin proteine animale, amidon, cereale. Deși sunt recoltate dintr-un mediu sărat, ele absorb foarte pațină sare din apa oceanului și deci gustul lor nu este sărat. Pentru un plus de gust se poate adăuga puțină sare de mare în preparatele culinare.