Lipicioasa (Gallium aparine), planta medicinala cu proprietati diuretice

0
3572
Lipicioasa (Gallium aparine), planta medicinala cu proprietati diuretice

Lipicioasa este o planta erbacee anuala care creste la marginea drumurilor, pe pajisti si in locuri necultivate, predominant umede, la altitudini de pana la 2500 m. Se gaseste in peisajul Europei, Asiei si Americii de Nord si este cunoscuta si sub numele de turita. Face parte din familia Rubiaceae sau Rubiacee si are denumirea stiintifica de Gallium aparine.

Planta creste inalta de 1 m, are tulpinele taratoare si dure, inzestrate din loc in loc cu mici carlige. Florile sunt hermafrodite, cu petale albe, de forma unor mici stelute, iar semintele sunt sferice, mici si prezinta numerosi perisori lipiciosi care se lipesc cu usurinta de blana animalelor, ei sunt motivul pentru care planta se numeste lipicioasa. Acesta este si un mod foarte simplu de inmultire a plantei, prin imprastierea semintelor in alte locuri. Numele de Gallium provine din limba greaca de la cuvantul care inseamna lapte si face referire la faptul ca planta poate ajuta la coagularea laptelui si apoi la prepararea branzei.

Ca planta medicinala lipicioasa se foloseste atat pentru uz intern cat si extern inca din vremuri de demult. De la ea se recolteaza partile sale aeriene – frunzele si ramurile – care se pun la uscat intr-un loc bine aerisit, curat si umbrit.

Principala utilizare a plantei este in infectiile, inflamatiile si bolile de la nivelul tractului urinar datorita proprietatilor ei diuretice, de promovare a fluxului crescut de urina. Ea ajuta in eliminarea substantelor reziduale din vezica urinara si rinichi, a calculilor biliari, dar si in ameliorarea problemelor de prostata. Datorita proprietatilor antiinflamatorii de indepartare a toxinelor din piele planta este indicata in cazuri de psoriazis, in tratamentul ranilor, eczemelor, inflamatiilor, ulcerelor, acneei, zgaraieturilor, taieturilor si a altor afectiuni de la nivelul pielii.

Planta are aplicatii si in homeopatie deoarece faciliteaza drenajul limfatic, in cazuri de cistita si diferite iritatii de la nivelul vezicii urinare, unele din ele deosebit de dureroase.

Lipicioasa

Frunzele si tulpinile tinere ale plantei sunt comestibile, foarte hranitoare si utilizate in gastronomie, proaspete, crude sau fierte, la prepararea unor salate, sosuri si supe, ele avand un gust usor amar si un continut bogat de vitamina C (din acidul citric), tanini si substante glucozide. De asemenea planta contine o substanta ce produce cumarina – responsabila pentru parfumul deosebit de fan necosit. Aceste preparate sunt recomandate in curele de slabire deoarece lipicioasa este o leguma ce ajuta la scaderea in greutate.

Citește și:  Mușețel și Fenicul: Plante miraculoase pentru reducerea inflamațiilor

Ceaiul din frunze de lipicioasa este bun pentru uz intern si extern, are proprietati tonice, revigorante, astringente si de purificare, antiinflamatoare, diaforetice, febrifuge, laxative si diuretice. Ceaiul se prepara astfel: se pun 3 lingurite de planta la o cana de apa fierbite, se lasa timp de 10 minute, se filtreaza si se bea cald. Are o culoare rosiatica si un gust placut, poate fi indulcit cu o lingurita de miere de albine. O cana de ceai de 3 ori pe zi ajuta in cazuri de cistita, amigdalita, febra, boli de piele cu eruptii purulente (ex. psoriazis), arsuri la stomac, boli autoimune si la purificare sangelui.

Ajuta in eliberarea de toxine din tesuturi si piele si de bacterii din ganglionii limfatici, actioneaza ca un agent de purificare si curatare a intregului organism, este un bun remediu si in tratamentele cosmetice pentru par la indepartarea matretii. De asemenea, ceaiul este calmant, creeaza o stare de relaxare, este recomandat in tulburari psihice, combaterea stresului, a anxietatii si nelinistii.

Frunzele plantei pot fi consumate in salate la fel precum cele de spanac sau pot fi utilizate la prepararea unui suc natural ale carui beneficii pentru organism sunt extraordinare. Sucul se pregateste astfel: se ia un smoc de tulpini fragede si frunze cam cat sa se poata tine cu o mana, se curata bine de resturi de fire de iarba, de partile galbene sau nesanatoase si se spala sub jet de apa, apoi se lasa la scurs; se taie tulpinele in bucatele mai mici si se pun intr-un blender; se adauga o jumatate de pahar cu apa si se amesteca bine cu ajutorul blenderului pana se obtine sucul; eventual se strecoara prin tifon pentru a indeparta partile mai mari si se bea de 3 ori pe zi cate un pahar.

Daca se doreste se poate adauga si un cub de gheata. Sucul ramas se pastreaza la rece la frigider, intr-un recipient de sticla inchis ermetic cu un capac. Acest suc natural are efect tonic, este bine la inceput sa se inceapa cu o cantitate mai mica si treptat sa se ajunga la un pahar.

Planta se utilizeaza sub diferite preparate – tinctura, infuzie, ulei, suc, ceai – dar numai la recomandarea medicului si in dozele stabilite de acesta. Nu este bine sa fie folosita de copii, femeile ce alapteaza sau care sunt insarcinate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.