Macul sau Papaver somniferum

0
557
Macul sau Papaver somniferum

Macul sau Papaver somniferum este o planta descoperita in urma cu acum aproape doua milenii incepand cu zonele din jurul Greciei. La inceput, el se cultiva pentru semintele sale, care erau ulterior utilizate in mancaruri. Inca din secolul al XV-lea inaintea erei noastre s-au aflat proprietatile macului in fabricarea opiului.

In prezent, in Asia dar si in Orientul Mijlociu macul este cultivat doar pentru extragerea opiului si folosirea acestuia in diferite scopuri terapeutice. Pe continentul european, incepand cu deceniul al treilea din secolulul trecut, macul este folosit pentru semintele sale, dar si pentru morfina continuta in capsulele sale uscate. In zilele noastre, toata productia de opiu se afla sub controlul autoritatilor, pentru a se preveni astfel utilizarea acestuia in fabricarea heroinei.

Semintele continute in mac au in componenta aproximativ 50% ulei folosit foarte des in gastronomie, de la produsele de panificatie pana la cele de cofetarie si patiserie. De asemenea, morfina este folosita in diverse scopuri medicale. Anual, in mod oficial se produc peste o mie de tone de opiu din mac, iar in mod neoficial, cel putin inca pe atat.

Macul este o plantă anuala care se dezvolta pe campuri

Ea are ca particularitati niste flori de o culoare rosie-aprinsa. La baza acestora se gaseste o macula (pata) de diferite culori. Tulpina macului poate creste pana la un metru jumatate. Particular pentru aceasta este stratul de ceara care o acopera. Frunzele macului sunt foarte zimtate. Fructele sunt de forma ovala si au in componenta zeci sau chiar sute de seminte. Perioada de inflorire a plantei este iunie-iulie.

Capsulele de maci au in componenta 40 de alcaloizi. Dintre acestia, cei mai importanti sunt codeina, codamina si morfina. Totodata, capsulele mai contin si zaharuri, enzime si aminoacizi.

Semintele de mac mai sunt utilizate si pentru obtinerea unui ulei folosit in alimentatie, dupa cum am mentionat la inceput. Capsulele tinere sau unele dintre capsulele mature uscate sunt folosite pentru extragerea opiului, din care se obtine morfina.

Aveti nevoie de permisiunea medicului ca sa va tratati o boala sau orice fel de problema cu ajutorul macului, asta deoarece planta are in componenta multi alcaloizi toxici, care pot provoca si moartea celor care nu respecta indicatiile medicilor.

Inca din Antichitate, se folosea macul pentru obtinerea uleiul din semintele acestuia. Ele se utilizau in special pentru fabricarea prajiturilor si a bomboanelor. De obicei, aceste dulciuri erau si putin condimentate.

Citește și:  Sarcina - stiati ca…?

maci

Pe continentul nostru, semintele de mac sunt folosite la fabricarea cornurilor in diverse sortimente sau in strudele, pe langa in alte produse similare. Totusi, este bine de stiut ca majoritatea retetelor sunt de origine austriaca.

In Asia, macul este mai mult folosit pentru fabricarea opiului, insa semintele sale au importanta in mancarurile japoneze sau chineze.

Dintre intrebuintarile sale terapeutice, cele mai importante sunt in cazuri de bronsite, dureri in gat, raceli sau gripe, colice, diverse boli de piele sau in protejarea tenului.

Morfina are rolul de a calma suferinta bolnavilor. In plus, dupa injectarea ei, pacientii pierd senzatia durerii si adorm aproape imediat. Daca este folosita in exces, poate provoca dependenta.

Codeina din mac este benefica impotriva tusei, iar papaverina si codamina ajuta la problemele musculare.

Macul poate fi plantat langa cerealele care cresc toamna sau alaturi de alte leguminoase. Aveti nevoie sa efectuati araturi in timpul verii, pana la sfarsitul lui august. Adancimea acestora nu trebuie sa fie mai mare de 30 cm. Araturile de toamna se fac pana in noiembrie, la o adancime de 25-30 cm.

Semintele sunt semanate la o distanta nu mai mare de jumatate de metru intre randuri. Veti avea nevoie de pana la 3 kg pe fiecare ha cultivat. Printre speciile de mac mai cunoscute de la noi se numara macul de Botosani si macul Safir. Semanarea trebuie sa aiba loc la mijocul primaverii.

Trebuie sa folositi si unele ingrasaminte pentru a va asigura de faptul ca toate culturile se vor dezvolta cum trebuie. In acest sens, produsele pe baza de azot, fosfor si potasiu sunt foarte recomandate.

Pentru eliminarea daunatorilor, puteti folosi produse cum ar fi Tiradinul, dar si diferite insecticide sau fungicide.

Recoltarea macului se realizeaza cu secera si incepe cand capsulele sunt suficient de mature, iar semintele lor scot un zgomot puternic atunci cand sunt agitate.

Greutatea semintelor din interiorul unei capsule nu depaseste 10 gr. Astfel, la fiecare ha cultivat, se pot obtine pana la o tona si jumatate de seminte.

In concluzie, macul este o planta cu mai multe utilizari si beneficii. In afara de faptul ca este utilizata pentru obtinerea opiului si a morfinei, ea are un rol important si in produsele de panificatie sau de cofetarie si patiserie, dar si in diverse scopuri terapeutice, dintre care cele mai importante sunt: gripa, raceala, bronsita sau alte afectiuni similare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.