Magnolia este o planta medicinala si ornamentala nativa din peisajul asiatic, din regiunile de deal si de munte. Are denumirea stiintifica de Magnolia officinalis si face parte ca specie din familia Magnolidae. In China creste pe vaile raurilor si in zonele montane si este numita popular arborele chinezesc de magnolie.
Magnolia este apreciata ca planta de ornament pentru florile sale mari, cu diametrul de pana la 20 cm, frumoase si parfumate, de culoare alba care apar primavara inaintea frunzelor. Este unul dintre cei mai iubiti copaci ornamentali, deseori este plantat in parcuri si gradini pentru aspectul sau deosebit.
In China se foloseste scoarta acestui copac in scop terapeutic, la realizarea unor preparate utile in tratamentul ulcerului, gastritei, tusei, starilor de diaree, greata si voma.
Magnolia este una dintre cele mai vechi plante care mai exista ca specie si in prezent. Dupa cum spun paleontologii ramasitele fosilizate ale acestei plante cat si ale insectelor care erau principalii polenizatori ai florilor ei au fost gasite in sedimente vechi de 100 milioane de ani.
In salbaticie magnolia creste mai ales in locurile cu sol umed, bogat in humus. Desi este o specie nativa asiatica, ea a fost introdusa cu succes si in tarile continentului european. In prezent magnoliile din zonele tropicale si subtropicale se cultiva cu succes si in zonele mediteraneene sau ale Marii Negre.
Exista mai multe soiuri de magnolii, care cresc pana la inaltimea de 20 m sau chiar depasesc 20 m si au florile foarte frumoase. Cea mai comuna specie este Magnolia grandiflora care creste in America si este vesnic verde. Se dezvolta frumos atat in regiunile cu climat temperat cat si cele cu climat tropical. Are florile mari, impresionante, elegante, albe si parfumate. Un celebru botanist scotian Alexander Garden spunea de spre Magnolia grandiflora ca ,,este copacul cel mai minunant si magnific din America”.
O alta specie deosebita este cea cu florile mari, unice, ca niste lalele superbe parfumate, in nuante de culori roz-violet cunoscuta cu denumirea stiintifica de Magnolia obovata.
Magnolia champaca impresioneaza prin florile sale mari, individuale in nuante portocalii-aurii. Parfumul florilor este atat de placut incat a facut ca specia sa aiba o reputatie de invidiat. Astfel in Asia florile de Magnolia champaca sunt vandute pe strada pentru a fi folosite de fete ca podoabe parfumate pentru influmusetarea gatului si parului.
In Shanghai specia Michelia alba este considerata un simbol al acestui oras. Florile sale albe sunt parfumate, iar uneori nuanta lor este alba-crem. Parfumul lor se simte mai ales in zorii zilei si la apusul soarelui.
In lunile de vara infloreste Magnolia insignis. Aceasta planta este nativa din sud-estul Asiei, din nord-estul Indiei, sudul Chinei si Nepal. Florile magnoliei sunt deosebite, de un rosu-intens, roz sau roz-rosiatice. Copacul este magnific atunci cand are florile deschise, iar parfumul lor este foarte placut.
Exista si magnolii care au florile de forme compacte, se aseamana cu mici nuci de cocos sau cu oua albe de porumbel. Astfel de specii sunt: Magnolia coco (cu florile albe), Magnolia stellata (cu florile albe, cand sunt deschise par stelate) si Magnolia figo (cu florile galbene).