Pinul este un simbol al longevității și vitalității. De la el se folosesc în medicina populară acele de pin, conurile, scoarța (extractul are efect antioxidant), polenul și uleiul esențial. Despre ceaiul din ace de pin se spune că este bun la toate, are proprietăți: antiseptice, imunostimulatoare, analgezice, diuretice, coleretice, vitaminizante.
Acele de pin conțin multe vitamine (A, B1, B2, C, P, E), ulei esențial, caroten, taninuri, fitocide, oligoelemente. Uleiurile esențiale din ace ajută în calmarea tusei, facilitează respirația. Spre exemplu, inhalația cu ace de pin este indicată în tratamentul tusei puternice și a congestiei nazale. Vaporii de la apa fierbinte cu ace de pin trebuie inhalați timp de 15 minute. De asemenea și plimbările în pădurile cu pin au efect excelent asupra sistemului respirator și în prevenirea bolilor de plămâni.
Acele de pin se culeg pe tot parcursul anului și se folosesc mai ales proaspete, însă se pot pune și la uscat, pentru infuzie și ceai. Ele se pot recolta și primăvara, vara, însă au cea mai multă vitamina C mai ales toamna și iarna.
Ceaiul din ace de pin – mod de preparare
Se adaugă o cană plină cu ace de pin mărunțite la 750 ml apă clocotită și se fierbe timp de 20 de minute. Apoi se ia de pe foc și se lasă deoparte timp de 10 ore. După această perioadă de timp, ceaiul se strecoară, se păstrează la frigider și se bea câte puțin înainte de masă.
Acest ceai este foarte bun în tratamentul răcelii și afecțiunilor respiratorii. Dacă se adaugă la ceaiul de ace de pin și coji de ceapă, măceșe se obține un preparat care ajută la curățarea vaselor de sânge.
Beneficii pentru sănătate
În medicina populară, acele de pin sunt foarte apreciate. Se spune că mestecarea de ace de pin proaspete ajută în prevenirea și tratamentul tuberculozei și chiar unii oameni, care cred în remedii naturiste, fac asta.
Acele de pin au vitamine A și C
Prin aportul de vitamine A și C, acele de pin au efect bun asupra vederii și cresc imunitatea organismului. Ele sunt recomandate în perioada de convalescență, ajută la recuperarea rapidă, fiind bogate în vitamine.
De asemenea, acele de pin au și uleiuri esențiale, vitamine B și E, mangan, fitohormoni. Uleiurile esențiale au efect bactericid, ele conferă acelor o aromă specială, un gust amar-acrișor. Este vorba de fapt despre o serie de componente, ce includ: linalol, limonen, borneol, a-terpineol, anetol și altele. Acestea cu efect antimicrobian puternic, ajută la eliminarea toxinelor din ficat și la normalizarea sistemului nervos.
Acele de pin au și oligoelemente: magneziu, fier, fosfor, calciu, mangan, potasiu. Prin aportul de alcaloizi, acele de pin reduc nervozitatea, tensiunea nervoasă, tulburările digestive.
Ceaiul de pin este recomandat pe tot parcursul anului și are numeroase beneficii:
- Previne bolile respiratorii, scade riscul de răceală
- Are acțiune asupra mușchilor netezi
- Îmbunătățește sănătatea venelor, reduce oboseala musculară
- Întărește nervii oculari, crește imunitatea organismului.
Aroma acestui ceai are un efect bun asupra stării de spirit, combate stresul, irascibilitatea, problemele cu somnul.
Se poate prepara și o infuzie rapidă, cu proprietăți vitaminizate, astfel: se adaugă 30 g de ace de pin proaspete la 200 ml apă clocotită, se fierbe 20 minute, se lasă apoi la infuzat 2 ore, se strecoară, se îndulcește cu miere și se bea. Infuzia are proprietăți antiinflamatorii, calmante, expectorante, diuretice, normalizează activitatea tractului digestiv, ameliorează tulburările metabolice.
În caz de scorbut este indicat un decoct din ace de pin.
Băile cu ace de pin
Aceste băi în care se pune o infuzie concentrată cu ace de pin ajută în caz de nervozitate, oboseală cronică, tulburări de somn, insomnie. În medicina populară, aceste băi cu ace de pin sunt indicate și pentru copii, nu doar pentru adulți.
Pentru baie se folosesc ramuri proaspete cu ace de pin, care se pun într-o găleată cu apă, se fierbe 30 de minute, apoi se lasă la infuzat 10-12 ore. Această infuzie concentrată se pune în apa de baie și se amestecă, iar temperatura apei nu trebuie să fie prea mare, să nu depășească 30 grade Celsius. Baia se poate face de exemplu doar la picioare, nu pe tot corpul.
Băile de ace de pin sunt indicate persoanelor care au anumite boli și afecțiuni, cum ar fi: reumatism, osteocondroză, nevralgie, stări de nervi, probleme ale pielii. De exemplu, acele de pin ajută în combaterea acneei.