Cercetatorii in domeniul sanatatii au spus de nenumarate ori ca aportul de sare in exces este un factor principal in cresterea riscului de hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare. Tot ei au concluzionat ca reducerea cantitatii de sare la 1 g pe zi poate reduce cu 3% riscul de atac de cord si cu 5 % riscul de accident vascular cerebral.
In articol va prezentam dieta fara sare, deci un regim alimentar care presupune eliminarea totala a sarii din mancare. Daca doriti sa urmati un astfel de regim trebuie sa fiti atenti la ce produse cumparati, sa cititi eticheta acestora pentru a vedea ce concentratie de sodiu au, in caz contrar daca folositi in continuare produse cu mult sodiu nu mai este vorba despre un regim fara sare si planul de slabire este categoric sabotat. Deci nu trebuie sa cumperi deloc produse cu sare sau semipreparate cum sunt de exemplu mezelurile, sunca, pastrama, conservele, chips-urile, sosurile, maioneza, conservele, etc.
O astfel de dieta fara sare este recomandata mai ales persoanelor care sufera de boli cronice, de ciroza, ascita, afectiuni ale ficatului, hipertensiune arteriala, retin apa in organism, etc.
Dieta te ajuta sa slabesti eficient si rapid, sa scapi de celulita si sa iti normalizezi tensiunea arteriala.
Dupa cum bine se stie sarea in exces provoaca sete si determina consumul mare de apa, iar pe de alta parte faciliteaza retentia de lichid in organism. Astfel este usor sa ajungi mai pufoasa, mai grasa si sa ai o piele cu aspect neplacut, afectata de celulita. In concluzie eliminarea sarii din alimentatia zilnica o perioada de timp, te va ajuta sa revii la greutatea normala si sa iti mentii si tensiunea arteriala in limitele normale.
Daca va este greu sa mancati fara sare, este bine sa oferiti un plus de gust la mancare folosind condimentele, verdeturile tocate si plantele aromatice. Astfel puteti alege cimbru, rozmarin, ghimbir, piper, coreandru, menta, patrunjel, curry, busuioc, usturoi, ceapa, chimion, turmeric, ardei iute, boabe de mustar, otet, zeama de lamaie, scortisoara, nucsoara, suc de rosii, oregano, salvie si altele.
Puteti pregati tot felul de mancaruri fara sare, dar si fara grasimi, in special pe baza de legume, peste si carne slaba. Intotdeauna mancati putin si des, este bine sa aveti cinci mese pe zi. Din legume, cele mai recomandate sunt: varza, dovleceii, rosiile, fasolea, castravetii, morcovii, ridichea, mazarea, deoarece ajuta la scaderea in greutate. Pastele trebuie eliminate din dieta fara sare. Uleiul se poate consuma in salate, dar in cantitate mica, doar 10 ml pe zi, deci cam o lingura. Nu se consuma mancaruri acre si foarte picante, zahar, gem, produse de patiserie, banane, carne grasa, prajeli de orice fel.
Alimentele care contin potasiu sunt bune pentru organism, pentru sanatate. Astfel se pot alege stafidele, smochinele, caisele uscate, dar nu trebuie consumate in exces. Carnea de pui este indicat sa fie consumata fiarta, sa fie fara pielita si fara grasime. La fel si pestele nu trebuie sa fie gras, este necesar sa alegeti soiuri de peste care nu au continut mare de grasime.
Fructele si legumele trebuie consumate crude, iar carnea sa fie nesarata si fiarta. Painea se consuma in cantitate foarte mica si trebuie sa fie fara sare. Cel mai bine este sa o eliminati complet. Fructele proaspete sunt recomandate in fiecare dimineata, se pot face sucuri din fructe combinate care sunt delicioase. De asemenea 1-2 biscuiti fara sare cu miere de albine se pot servi la micul dejun si o cana de ceai verde.
Supa de legume nu trebuie sa lipseasca de la masa de pranz. Ea se poate prepara si din carne de pui slaba, fara pielita, mai ales din piept de pui. Pestele fiert este un deliciu la masa de pranz sau la cina, il puteti asezona cu putina zeama de lamaie, ulei de masline si piper, pentru a fi si mai gustos.
Uleiurile vegetale – de masline si de in – sunt foarte bune pentru organism, este indicat sa se consume in fiecare zi doar cate o lingurita din fiecare, deci ar veni in total o lingura mare de ulei. Produsele lactate, branza, cascavalul, maioneza, maslinele sarate trebuie evitate, eliminate complet din dieta. Apa este importanta pentru hidratarea corpului, beti in fiecare zi macar 1,5-2 litri de apa plata. Nu consumati deloc alcool, fie el vin, bere, bitter, etc.
Avand in vedere ca sarea are rolul ei important in organism daca este consumata cu moderatie, este bine ca o astfel de dieta sa nu fie tinuta o perioada indelungata de timp, ci doar 2-3 saptamani.