Arsurile solare pot fi provocate de expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) emise de soare sau la lămpile de bronzare. Dacă apare o înroșire superficială a pielii poate fi vindecată destul de rapid prin răcorire cu apă rece, prin tamponare sau prin duș cu apă rece. În cazuri grave pielea este roșie ca racul și cu blistere, iar acest remediu cu apă rece nu mai este atât de eficient.
Cum putem trata rapid pielea înroșită de soare, fierbinte și sensibilă la atingere? Acestea sunt principalele simptome ale unei arsuri solare de gradul I care pot fi ameliorate prin câteva măsuri simple de ajutor. În primul rând nu trebuie să se mai stea la soare și este indicat să se bea apă rece încet, cu înghițituri mici. Pielea se acoperă cu un prosop sau cu îmbrăcăminte lejeră din fibre naturale și se stă la umbră, sau dacă este posibil într-un spațiu liniștit și închis.
Hidratarea pielii este necesară și se poate face cu apă rece prin tamponare, mai ales dacă țesutul este înroșit și inflamat. Dacă arsurile nu sunt foarte grave se poate face o baie rece care va răcori pielea și va atenua și durerea. Arsurile solare provoacă o senzație de căldură și de aceea apa rece este recomandată pentru piele pentru că reduce acest simptom și hidratează țesutul uscat.
În cazul în care durerea persistă se pot lua medicamente analgezice, cum este de exemplu ibuprofenul. Apoi, timp de câteva zile, pielea are nevoie de odihnă, trebuie să fie protejată de agenții din mediul extern și de aceea nu trebuie să intre în contact cu radiațiile ultraviolete directe ale soarelui.
Persoana care a suferit arsuri solare va sta în casă pentru a se vindeca. Este posibil să aibă frisoane, stări de greață, dureri de cap, febră și alte semne de deshidratare. Astfel de simptome însoțite de durere și infamația pielii sau chiar apariția bășicilor indică o arsură mai serioasă, faptul că aceasta a pătruns în profunzimea pielii și a produs deshidratarea și deteriorarea structurilor tegumentare. Dacă aceste simptome persistă este indicat un consult medical.
Arsurile solare pot fi și intense, caz în care pielea devine roșie și plină de bășici. Astfel de blistere pot fi tratate prin loțiuni speciale de la farmacie care conțin cortizon și au efect antiinflamator și calmant. Dacă arsurile sunt foarte grave este indicat un tratament medical, de aceea victima trebuie ajutată să meargă la spital.
Un tratament excelent pentru arsurile solare este gelul de aloe vera care are efect calmat, hidratant, vindecător și antiinflamator. Un astfel de produs de aloe vera nu trebuie să conțină ulei mineral, coloranți, alcool, ceară de parafină.
Suplimentele de vitamina A, C și E ajută la regenerarea țesuturilor pielii, la distrugerea radicalilor liberi care sunt formați prin expunerea la soare. Pentru creșterea oxigenării celulelor este bună coenzima Q10 și dimetilglicina. Suplimentele de potasiu, zinc, siliciu, magneziu și calciu sunt recomandate în tratamentul arsurilor solare deoarece reduc stresul asupra țesuturilor, ajută la regenerarea pielii, stimulează vindecarea și consolidează sistemul imunitar al organismului.
Crema din flori de gălbenele este un bun remediu pentru pielea care a suferit arsuri solare. Această plantă are proprietăți antiseptice, vindecătoare și calmante pentru durerile ce apar la nivelul pielii. Compresele din ceai verde sunt folosite pentru vindecarea arsurilor solare, se aplică pe zona afectată timp de jumătate de oră.
Cataplasmele cu argilă sunt eficiente pentru tratamentul pielii afectată de radiațiile ultraviolete. Dacă arsura nu a afectat țesuturile profunde ale pielii se aplică cataplasme reci cu argilă și se schimbă la jumătate de oră. Dacă arsurile sunt mai grave și apare usturime a pielii și chiar sângerare se folosește apă de argilă (preparată din 4 plicuri de argilă la 500 ml apă) sub formă de comprese care se schimbă din două în două ore. Argila ajută la calmarea usturimii, durerii, la prevenirea formării bășicuțelor și la grăbirea vindecării fără a lăsa cicatrice.
Iaurtul aplicat pe pielea afectată ajută în calmarea senzației de usturime, previne formarea bisterelor, ameliorează roșeața, reduce inflamațiile și creează un efect de prospeține. Iaurtul se aplică în strat subțire pe piele, se lasă să acționeze timp de 15 minute, apoi se clătește cu apă rece.
Uleiul de arbore de ceai ajută în ameliorarea simptomelor create de arsurile solare, elimină roșeața, calmează durerea, vindecă blisterele, reduce inflamațiile și revitalizează pielea.