Persoanele active, care merg mult pe jos și care poartă și încălțăminte neadecvată pot suferi de bășici și infecții pe pielea afectată de acestea. Datorită faptului că pielea este frecată repetat de o suprafață și în plus este și expusă la căldură (în zilele toride de vară) pot să apară bășici la picioare. Acestea sunt ca niște umflături ale pielii umplute cu un țesut fluid care s-a acumulat în timpul formării lor.
Măsuri de prim ajutor în caz de bășici
În cazul în care o persoană a făcut una sau mai multe bășici la picior trebuie sfătuită să nu facă greșeala de a rupe pielea umflată deoarece rămâne carne vie și crește riscul de infecție. Indicat este ca zona afectată să fie spălată cu apă curată și apoi cu ajutorul unui tifon steril să se tamponeze picăturile de apă. Peste bășica uscată se aplică un pansament steril care să fie suficient de mare încât să protejeze și zona din jurul acesteia. Apoi se fixează pansamentul cu un plasture și se folosește încălțămintea care nu afectează zona lezată.
Femeile pot suferi astfel de probleme pentru că poartă încălțăminte cu toc sau încălțăminte incomodă. Ele fac bășici la degetele de la picioare sau la călcâie. Disconfortul creat este mare, iar starea de durere uneori este de nesuportat. Dacă pielea se rupe crește riscul de infecție și apare o senzație de usturime.
Bărbații fac frecvent bășici dacă joacă fotbal. Simple riduri ale sosetelor în adidași le pot provoca astfel de leziuni ale pielii.
Indiferent de cauza acestor bășici cert este că nu trebuie sparte. Astfel se previne infecția și agravarea rănii. Dacă acest lucru deja s-a produs, nu mai rămâne decât să se dezinfecteze rana cu o soluție specială de la farmacie sau cu apă oxigenată. Apoi urmează o perioadă de vindecare, timp în care locul respectiv trebuie să fie bandajat și ferit de alte suprafețe, nu trebuie să fie atins de nimic. Există și plasturi speciali care se pot lipi pe zona afectată și soluții care pot grăbi vindecarea.
Este bine de folosit un plasture pentru a feri plaga de infecție și de murdărie. Dacă este un caz grav trebuie de mers la un medic deoarece uneori astfel de vezicule sau erupții apar și datorită unor reacții secundare la medicamente, infecții, boli virale, iritarea pielii din cauza intrării în contact cu unele plante otrăvitoare, detergenți și alte substanțe chimice. Bășicile se pot face și la mâini din cauza folosirii unor unelte de grădinărit, ridicării unor greutăți, etc.
Pentru tratament se poate proceda astfel: se înroșește un ac în foc sau se sterilizează prin fierbere în apă, apoi se înțeapă vezicula în două locuri și se apasă ușor pentru a elimina lichidul din interior fără a rupe epiderma de tot; se dezinfectează locul cu apă oxigenată și înainte și după această tehnică; se aplică puțin rivanol, apoi un pansament din tifon steril și se fixează cu plasture. În cazul în care durerea este mare se poate aplica comprese cu apă rece sau cu gheață pentru calmarea ei. Gheața nu se pune direct pe piele, se învelește întâi într-un prosop curat și abia apoi se ține pe piele timp de câteva minute.
Pentru prevenirea veziculelor se recomandă folosirea pudrei de talc pentru reducerea frecării dintre picioare și încălțăminte, a șosetelor din bumbac care absorb transpirația și a articolelor de încălțăminte foarte comode.