Menopauza

0
120
Menopauza

Menopauza reprezinta o etapa importanta si fireasca in viata fiecarei femei manifestandu-se prin intreruperea secretiei de hormoni de catre ovare, implicit intreruperea fiziologica a ciclurilor menstruale. Cu alte cuvinte din momentul in care femeia intra la menopauza conceperea de copii pe cale naturala este imposibila.

Incetarea activitatii si secretiei hormonale atrage dupa sine o serie de modificari fiziologice in organismul femei.

In general menopauza se instaleaza dupa varsta de 50-52 de ani, insa nu se declanseaza imediat. Primele semne ale acestei etape apar dupa 45 de ani.

Varsta la care debuteaza acest fenomen fiziologic natural depinde de:

  • Predispunerea genetica: astfel unele femei pot avea menstruatie precoce, altele tardiva.
  • Fumatul in exces accelereaza fenomenul.
  • Modul de viata.
  • Maternitatea sau nr de copii nascuti. Conform statisticilor, femeile care au nascut peste 4 copii se confrunta cu o menopauza precoce.

Se pot distinge doua etape importante in acest proces:

  • Premenopauza care se evidentiaza prin fluctuatii hormonale.
  • Menopauza propiu zisa.

Premenopauza poate dura de la cateva luni pana la cativa ani, fiind marcata de variatii neregulate ale secretiei de hormoni sexuali, de o activitate haotica al ovarelor, precum si de perioade de alternanta intre cicluri cu ovulatie si cicluri fara ovulatie.

Cu alte cuvinte, in functie de fiecare organism, in aceasta perioada sangerarile pot fi abundente sau nu, sau se pot manifesta prin absenta pe intervale mai mari sau mai mici de timp. Unul din simptomele clasice al acestei perioade este bufeul.

Principalele simptome ale menopauzei sunt:

  • Bufeurile care afecteaza intre 75-80% din femeile aflate in acest stadiu.
  • Senzatia de uscare a mucoasei vaginale.
  • Scaderea apetitului sexual.
  • Cresterea in greutate.
  • Osteoporoza.
  • Accentuarea problemelor cardiace, in special la femeile care fumeaza excesiv.
  • Mici tulburari psihice: nervozitate accentuata, insomnie, anxietate, sindrom depresiv.

Atentie, chiar daca in aceasta perioada puteti avea lipsa ovulatiei pe parcursul a mai multor luni, nu excludeti metodele contraceptive. Exista un risc real ca dvs sa ramaneti insarcinata.

Citește și:  Importanta consumului de fructe

Menopauza poate fi confirmata atunci cand secretiile de hormoni de catre ovare au incetat in totalitate, iar menstruatia a disparut in totalitate. Insa avand in vedere ca aceasta ciclu a fost parte integranta a vietii fiziologice dupa incetare organismul uman va trebui sa suporta luni sau chiar ani pana la recapatarea echilibrului.

Principalele probleme care pot aparea o data cu trecerea la menopauza sunt tulburarile hormonale. Tulburarile hormonale reprezinta un dezechilibru in activitatea normala de secretie a hormonilor sexuali. Insa secretia acestor hormoni este strans legata de secretiile hormonale ale hipotalamusului si hipofizei. Din aceasta cauza intreruperea secretiei hormonale de catre ovare determina tulburari la nivelul intregului sistem endocrin.

In etapa premergatoare menstruatiei secretiile ovariene se modifica: cantitatea de estrogen se mentine, in timp ce cantitatea de progesteron secretata scade.

In etapa menopauzei „solicitarile” hormonale ale glandelor hipofiza si hipotalamus se mentin, insa ovarele nu mai secreta nici un hormon. In acest moment in organism cantitatea de gonadotrofine creste considerabil, fapt pus in evidenta de analizele sangvine si de urina.

Ca urmare al acestor tulburari hormonale din perioada de premenopauza vor exista neregularitati ale ciclurilor, acestea succedandu-se fie cu ovulatie, fie fara. Fenomenul acesta se amplifica pana la instalarea definitiva a menopauzei.

Aceasta etapa din viata femei poate fi un obstacol destul de greu. Este primul semn de imbatranire care se suprapune si cu perioada in care copii pleaca de acasa. Astfel acest hop poate avea un impact negativ asupra vietii femei. Un stil de viata sanatos, o buna informare si cunoastere a tuturor transformarilor prin care trece organismul uman ne poate ajuta sa trecem prin aceasta etapa. Foarte multe femei confunda semnele si menopauza cu o boala. Nimic mai fals!

Mai mult, in ziua de astazi exista o serie de medicamente care ne ajuta sa avem o perioada premergatoare usoara, exista o serie de terapii si de activitati care ne pot ajuta sa trecem cu brio in menopauza.

Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.