Chistul sebaceu este o excrescență a pielii, nedureroasă, de formă rotundă, care conține un amestec de proteine (cheratina) sau de sebum a pielii (substanța groasă, albicioasă, secretată de glandele sebacee). Zonele pe care apar chisturile sebacee sunt scalpul, spatele și fața. Unii asociază coșul cu un chist sebaceu mic. Cert este că un astfel de chist sebaceu se poate dezvolta și deci își poate modifica volumul într-o anumită perioadă de timp, are culoarea palidă și este ieșit în relif sub piele.
Zona de pe piele pe care apare un chist sebaceu poate fi sensibilă la atingere mai ales în situația în care aceste excrescențe se infectează și apare roșeață și inflamare. În mod normal chisturile sebacee sunt de forma unor noduli duri, mobili, iar în anumite cazuri pot deveni dureroși.
Chisturile sebacee apar datorită inflamării foliculilor piloși, unor traumatisme ale pielii, unor sindroame ereditare (ex. sindromul Gardner), unui nivel crescut de testosteron. Ele sunt recunoscute după aspect, nu pot fi depistate în faza incipientă, ele sunt vizibile de obicei în faza întârziată deoarece nu dau simptome.
Deși au forma unor noduli, chisturile sebacee sunt benigne. Medicul verifică prin biopsie dacă nu s-au format din cauza unor patologii mai grave cum este cancerul de piele sau o anumită infecție. Dacă se produce o infecție bacteriană se pot croniciza și se ajunge la abces. Pentru reducerea tumefierii medicul poate recomanda un medicament cu steroizi.
Dacă apare și infecție se face de către medic un drenaj chirurgical. În anumite cazuri este nevoie de administrarea unui tratament cu antibiotice, care se face întotdeauna cu un supliment probiotic pentru a ajuta organismul să își acopere necesarul de bacterii ,,prietenoase”.
Vitaminele din complexul B și mai ales vitamina B12 sunt foarte bune pentru menținerea sănătății pielii, pentru combaterea stresului și prevenirea îmbătrânirii premature a acesteia. În scopul vindecării și formării de țesuturi noi se poate folosi vitamina A care este bine să fie asociată și cu suplimente de carotenoide și beta-caroten. Uleiul de primula este recomandat în tratamentul naturist al multor boli de piele dintre care fac parte și chisturile sebacee.
Un produs natural antiseptic excelent este usturoiul, acesta este recomandat pentru menținerea sănătății. Zincul ajută la refacerea țesuturilor și consolidează sistemul imunitar al organismului. Se recomandă 50 mg zilnic de zinc.
Aloe Vera sub formă de gel se poate aplica pe zona afectată deoarece are proprietăți calmante și vindecătoare. Compresele calde sunt un bun remediu în astfel de cazuri, se aplică de câteva ori pe zi. Alimentația trebuie să fie săracă în grăsimi saturate, prăjeli și să nu cuprindă deloc ciocolată, cafeină, alcool, ouă, cacao, produse lactate, sare, zahăr, carne, pește, grăsime.