Mirosul urât al gurii poate trăda anumite boli. Află care sunt acestea

0
1120
Mirosul urât al gurii poate trăda anumite boli. Află care sunt acestea

Halena sau respirația urât mirositoare a devenit o problemă pentru numeroși oameni. Această patologie poate fi la nivelul gurii sau în tot organismul. Ea este o problemă medicală dar și socială, deoarece mirosul neplăcut din gură poate duce la restricționarea comunicării, la izolare și chiar la depresie.

În general un examen medical cuprinde și examinarea cavității bucale. Acest lucru se face deoarece concluziile orale pot da informații referitoare la anumite afecțiuni sau boli sistematice ce trebuie tratate corespunzător din timp. De exemplu, medicii pot afla dacă o persoană suferă de cancer a cavității bucale (în fază incipientă) după o examinare a gurii, după mirosul respirației.

În primul rând respirația urât mirositoare apare din cauza lipsei igienei orale (spălatul pe dinți, folosirea aței dentare și a apei de gură). De asemenea, o anumită problemă dentară (ex. gingivită, abcese dentare, paradontoza, protezele neigienizate, pierderea dinților, carii, infecții ale unor dinți deteriorați sau rupți) poate duce la o astfel de problemă neplăcută.

Respirația urât mirositoare poate proveni de la nivelul nasului, plămânilor, sinusurilor paranazale, din cauza unor tumori necrotice, a diabetului zaharat, unor afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, problemelor metabolice, insuficiențe hepatice sau renale, infecțiilor de tipul amigdalitelor, sinuzitelor sau flegmoanelor amigdaliene.

Această problemă nu trebuie tratată cu indiferență deoarece ea nu trece de la sine doar prin spălarea dinților, uneori poate indica o patologie gravă care necesită un tratament medicamentos. Mirosul urât al gurii reprezintă doar un simptom al unei boli, unul dintre primele care pot să apară în cazul unei probleme grave de sănătate.

Mirosul urât al gurii

Diabetul zaharat este o boală gravă care produce halenă. Senzația de lipsă de glucoză determină creierul să ia această substanță de la alte organe și să încerce producerea de insulină. Astfel se ajunge doar la creșterea glicemiei, a nivelului de zahăr din sânge, acumularea de corpi cetonici în sânge, care dau mirosul neplăcut din gură. De asemenea, pielea sau transpirația are un miros urăt, dar și urina își schimbă mirosul în unul mult mai neplăcut.

Citește și:  Cum se transmite herpesul bucal și care sunt tratamentele naturiste pentru acesta?

Afecțiuni ale ficatului și rinichilor sunt alte cauze ale respirației neplăcute din gură. De asemenea, anumite boli ale glandei tiroide sunt factori care provoacă halena. O concentrație mare de hormoni tiroidieni care sunt implicați în activitatea metabolică duc la creșterea cantității de grăsimi și proteine degradate și la apariția mirosului urât din gură. Bolile digestive pot duce la halenă, din categoria lor fac parte: stenozele, diverticulii, refluxul gastroesofagian, tumorile canceroase.

Malnutriția provoacă respirația urât mirositoare, deoarece are loc un metabolism neechilibrat, o sinteză necorespunzătoare a grăsimilor și proteinelor din organism, cantitatea de carbohidrați fiind prea mică.

Consumul de alimente și nerespectarea igienei orale poate duce la formarea de compuși de sulf și mirosul urât al gurii. Astfel de alimente sunt: usturoiul, carnea, dulciurile, ceapa, laptele și produsele lactate. De asemenea, administrarea unor medicamente pentru tratamentul diferitelor afecțiuni și boli poate duce la apariția halenei. Din categoria acestora fac parte: antibioticele, antihistaminicele și antihipertensivele.

Alți factori care produc halenă sunt: fumatul, cafeaua, alcoolul.

Pentru prevenirea respirației urât mirositoare trebuie: să se respecte igiena personală și a cavității bucale (a dinților), să se utilizeze ața dentară, să se facă controale stomatologice măcar o dată pe an, să se renunțe la fumat și alcool, să se urmeze o alimentație sănătoasă, bogată în legume și fructe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.