Foarte mulți oameni găsesc numeroase scuze pentru a evita să meargă la sala de sport. Unii cred că sunt prea slabi sau prea grași, alții că sunt prea în vârstă pentru a face sport și a-și modela forma fizică. Ei admiră persoanele care fac sport și cred că trebuie depus foarte mult efort pentru a avea o condiție fizică bună și un corp armonios.
Ceea ce trebuie să înțeleagă este faptul că este necesar să înceapă de undeva, să-și facă puțin curaj într-o zi și să se înscrie la o sală de fitness pentru a schimba ceva, pentru a urma un program de antrenament care să-i ajute să arate mai bine decât acum. Specialiștii consideră că orice om trebuie să facă sport și să mănânce corect. Cu privire la întrebările despre nutriție și sport s-au emis numeroase răspunsuri, multe concluzii false, contradicții ce nu se mai termină, iar în final s-au adunat o serie de mituri care trebuie separate de realitate pentru a putea găsi calea corectă de urmat.
Mituri despre nutriție și sport – Descoperă adevărul pentru a scăpa de starea de confuzie
Nu contează ce mănânci dacă faci sport. – Acesta este un mit care creează o stare de confuzie oamenilor și îi face pe mulți să îl considere un adevăr. În realitate: Dacă faci sport este și mai important ce mănânci. Sunt oameni care fac mult sport și apoi consumă alimente bogate în calorii, care au foarte multe grăsimi și ajung să aibă probleme de sănătate și să sufere de obezitate.
Pentru cei care duc o viață sedentară și au și o alimentație necorespunzătoare riscul este și mai mare de a dezvolta boli cardiace, diabet zaharat, accident vascular cerebral, cancer. Cei care fac mult sport și nu se alimentează corespunzător își fac de asemenea rău deoarece își solicită corpul și au și un deficit nutritiv și astfel pot ajunge și la o mai mare carență nutritivă și deci își pot deteriora starea de sănătate.
Aerobicul este mai eficient pentru modelarea corpului comparativ cu ridicatul greutăților. – Acesta este de asemenea un mit deoarece antrenamentul cu greutăți este mult mai eficient celor care doresc să scadă în greutate decât aerobicul. În realitate: Pentru transformarea fizicului este necesar un antrenaent cu greutăți.
Remodelarea corpului se face mai bine cu exercițiile cu greutăți. Poți face aerobic, poți ține dietă, astfel vei slăbi dar nu vei avea o formă fizică schimbată, ea va rămâne aceeași doar că va fi mai redusă, deci nu se poate spune că a avut loc o transformare ca în cazul antrenamentului cu greutăți. Prin bodybuilding îți remodelezi corpul, slăbești, ai brațele mai musculoase, picioarele mai puternice, abdomenul mai suplu, umerii mai lați, prinzi încredere în forțele proprii.
Trebuie să mănânci ,,perfect” tot timpul. – Acesta este un mit deoarece nu există noțiunea ,,să mănânci perfect”. Oricărui om i se poate întâmpla ca poftele să îl ispitească sau să ajungă într-o zi să mănânce mai mult sau nu atât de des, dar asta nu trebuie să-l demoralizeze și să-l facă să renunțe la antrenament. Ideea este de a persevera, de a nu se poticni și de a încerca pe viitor să fie mai atent la dietă. Dacă vrei să reușești trebuie să ai mereu în minte țelul pe care ți l-ai propus – acela de a dobândi cea mai bună formă fizică a ta.
Trebuie să bei apă doar când îți este sete. – Acesta este un mit, în realitate organismul omului are nevoie de mai multă apă decât îi cere, apa este vitală pentru activitatea celulară. Apa te scapă de sentimentul că nu ai mâncat suficient și deci dacă bei un pahar de apă înainte de masă îți poți controla pofta de mâncare. Apa ajută la transportul elementelor nutritive, în fibra musculară aportul de apă fiind de 70%. Apa este vitală pentru funcționarea normală a organismului și pentru întreținerea sănătății.
Un alt mit este: Antrenamentul cu greutăți sau culturismul este numai pentru tineri. Adevărul este că: Oamenii trebuie să facă un astfel de antrenament cu greutăți la orice vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă pierzi masă musculară și vârsta de la care începe acest proces nedorit este cea de 25 de ani. Deci să nu ne mirăm dacă după vârsta de 25 de ani începi să acumulezi destul de ușor grăsime și să te îngrași mai repede.
Din păcate acumularea de țesut adipos crește, masa musculară scade și astfel devenim mai slabi, fără putere, cu tendința de a nu putea face anumite activități fizice sau de a le realiza mai greu. Pentru creșterea flexibilității, masei musculare, a puterii fizice este recomandat de către specialiști antrenamentul cu greutăți (care se face la orice vârstă) și care poate ajuta la îmbunătățirea condiției fizice și a calității vieții.
Un mit foarte bine cunoscut de femei este următorul: Femeile care ridică greutăți vor deveni mai greoaie și mai voluminoase: – Acesta este schimbat de sloganul: ,,Prin exersarea rezistenței fizice femeile vor dobândi un corp suplu și tonic. Femeile care fac antrenamente cu greutăți își remodelează corpul, își pot înlocui o parte din grăsimea acumulată cu masă musculară, scad în greutate, scapă de cantitatea exagerată de grăsime și devin mai suple, cu un corp armonios.
Se spune că: Masa musculară crește în timpul cât te antrenezi. – Acesta este de asemenea un mit. În realitate: Masa musculară crește în timpul odihnei și a perioadei de recuperare după antrenament. Exercițiile cu greutăți ajută la arderea grăsimilor, la creșterea masei musculare. Pentru a obține rezultate este necesară o perioadă de recuperare, organismul se va reface în perioada dintre antrenamente și astfel masa musculară se reface și ea, iar în plus devine mai tonică și mai puternică.
Un alt mit este: Cu cât faci mai mult sport este cu atât mai bine. În realitate: Progresul este împiedicat de prea mult exercițiu, nu trebuie exagerat. Specialiștii spun că cele mai eficiente antrenamente sunt cele scurte și intense, astfel crește masa musculară. Dacă se face prea mult sport se solicită corpul și mintea, iar acestea au nevoie de perioade de refacere. Antrenamentele se fac alternativ, 3 zile te antrenezi cu greutăți și 3 zile faci aerobic.
Pentru a slăbi și a avea un aspect fizic mai bun, nu mânca. – Acesta este un mit schimbat de sloganul real: Pentru a avea corpul mai slab și sănătos trebuie să mănânci. Dieta severă nu este o alegere bună deși mulți oameni care doresc să slăbească se înfometează, ceea ce este un mod greșit pentru a pierde din grăsime deoarece îți poți afecta starea de sănătate. Prin scăderea ratei metabolice pierzi masă musculară, îți slăbești sistemul imunitar al organismului, te simți mereu obosit, nervos, fără putere.
După un timp organismul va reacționa din cauza deficitului nutritiv, iar senzația va fi de a mânca în continuu iar de obicei nu poți rezista, astfel ajungi să consumi tot felul de alimente comestibile bogate în calorii și să pui la loc grăsimea pe care ai avut-o și chiar și în plus. Prin înfometare sau diete restrictive te învârți într-un cerc vicios, slăbești și apoi te îngrași și mai mult.
Prin ridicatul unei greutăți îți stimulezi creșterea masei musculare. – Acesta este un mit combătut de: Ridicatul și coborâtul greutății îți stimulează creșterea masei musculare. În timp ce ridici greutatea mușchiul se scurtează deoarece se contractă, iar în timp ce cobori greutatea mușchiul se alungește. În concluzie în antrenamentul cu greutăți sunt importante ambele mișcări de bază, atât ridicarea cât și coborârea greutății. Foarte important este ca mișcările să fie executate lent, mai ales în faza de coborâre, care trebuie să fie lină deoarece doar astfel se obțin rezultate – remodelări musculare.
Un alt mit este: Trebuie un anumit număr de mișcări sus-jos sau de ridicare și coborâre a greutății pentru a avea rezultate. În realitate: Efortul fizic intens poate da rezultatele cele mai bune. În timpul antrenamentului trebuie să te concentrezi la exercițiul pe care îl realizezi, să te forțezi puțin mai mult față de ce ai făcut până în momentul respectiv, să arzi calorii, astfel masa musculară se va adapta și va crește, iar treptat dobândești transformarea fizică dorită. Prin antrenament îți îmbunătățești starea fizică, psihică și de sănătate.
Un mit cunoscut de toată lumea este: Oamenii care mănâncă foarte mult nu au voință. Acest mit este schimbat de: Oamenii mănâncă prea mult dintr-un instinct natural. Instinctul primitiv al omului este acela de a vâna și de a culege și deci de aceea avem tendința de a mânca prea mult, de a ne supraalimenta. Oamenii care sunt gurmanzi au un instinct natural de alimentație mai dezvoltat, ei trebuie să înțeleagă acest lucru și să nu-l folosească ca o scuză. Această tendință de a mânca în exces trebuie combătută, ea nu este imposibil de evitat.
Este cunoscut mitul: Trebuie să ai 3 mese pe zi ca să mănânci corect. În realitate: Pentru a mănca corect trebuie să ai 6 mese pe zi. Oamenii trebuie să mănânce puțin și des pentru a fi sănătoși și a nu se îngrășa. Corpul are nevoie de hrană pentru a fi sănătos și pentru a funcționa corect. Înfometarea nu este deloc o alegere bună pentru a slăbi, ideal este să mânânci sănătos pentru că organismul are nevoie de elemente nutritive pentru a funcționa normal, deci este bine de a urma o dietă corectă pentru eliminarea kg în plus. Prin 6 mese pe zi poți oferi mai des o cantitate redusă de hrană organismului, care este procesată eficient și astfel îți menții starea de sănătate.
Dacă alimentația este corectă, nu mai ai nevoie de suplimente nutritive. – Acesta este un mit schimbat de: Specialiștii au demonstrat prin studiile lor că mulți oameni au nevoie de suplimente nutritive. Având în vedere că valoarea nutritivă a alimentelor nu este exactă, ea variază destul de mult, se înțelege că deficitul de anumite elemente nutritive poate să apară în organismul anumitor oameni. Specialiștii recomandă folosirea suplimentelor nutritive ca o completare la alimentație și nu ca un înlocuitor. Mai mult decât atât ei spun că suplimentele nutritive sunt importante în alimentația oamenilor, cu ajutorul lor organismul va avea toate elementele nutritive necesare.
Un alt mit este: A mânca corect semnifică a evita mâncărurile dăunătoare. În realitate: Trebuie evitate mâncărurile dăunătoare și să le consumi pe cele benefice. Alimentele trebuie alese cu atenție, să fie ca un medicament pentru organism. De exemplu dacă măncăm alimente bogate în antioxidanți ne vom consolida sistemul imunitar al organismului, ne vom proteja împotriva îmbolnăvirii. Dacă vom alege o alimentație bogată în grăsimi, de tip fast-food, efectul va fi invers, riscul de boli cardiace va crește.