Boala de reflux gastroesofagian la copii face parte din categoria patologiilor sistemului digestiv și apare din ce în ce mai frecvent la astfel de pacienți, iar consecințele (în caz de lipsa diagnosticului în timp util) sunt destul de grave. Tendința de creștere a numărului de cazuri este îngrijorătoare, cel mai frecvent apar bolile tractului digestiv superior și în special boala de reflux gastroesofagian la copii. O astfel de boală poate da complicații fizice care afectează esofagul, laringele, faringele, ce pot produce boli care deteriorează semnificativ calitatea vieții.
Cercetătorii consideră boala de reflux gastroesofagian ca fiind o problemă gastroenterologică gravă deoarece este dificil de diagnosticat, iar numărul de pacienți este mare și în creștere constantă. Din păcate simptomele sunt greu de suportat (mai ales în cazuri grave), afectează calitatea vieții, iar dacă diagnosticul se stabilește tardiv, când boala a progresat, se ajunge la complicații grave iar tratamentul va fi aplicat un timp îndelungat.
O complicație gravă este ulcerul peptic al esofagului care este o leziune traumatică a esofagului, o perforație esofagiană ce face ca în urma rupturii, conținutul să ajungă în mediastin și să se dezvolte infecții, mediastinite. Boala de reflux gastroesofagian este asociată cu afecțiunea numită esofagul Barrett care apare frecvent la copii și în anumite cazuri rare poate duce la adenocarcinom esofagian.
La bebeluși (în primele 3 luni de viață) este posibil să apară stări de regurgitare (care sunt obișnuite) și vărsături. În cazul în care conținutul gastric acid va ajunge în esofag (datorită bolii de reflux gastroesofagian) poate da reacții inflamatorii la nivelul mucoasei esofagiene și simptome grave.
Cu cât durata de contact dintre acid și mucoasa esofagiană este mai mare cu atât riscul de iritare a receptorilor ei este mai mare și se produce esofagita. Din păcate esofagita este o cauză a creșterii din nou a refluxului gastroesofagian, deci se produce un cerc vicios. Simptomele esofagiene sunt regurgitarea, arsurile la stomac, disfagia, senzația de durere la trecerea bolului alimentar prin esofag.
Boala de reflux gastroesofagian poate da modificări patologice la nivelul esofagului dar și a faringelui, laringelui, cavității nazale. Se poate suferi de laringită, sinuzită, faringită, otită medie, rinită, senzație de arsură în gât, acumularea de mucus în faringe.
O altă consecință a bolii de reflux gastroesofagian este tusea cronică – simptom ce poate semnala și alte boli (ex. bolile sistemului respirator). Medicii spun și despre alte simptome și complicații, despre inflamarea nazală, inflamarea amigdalitelor, durerile de inimă, aritmiile cardiace. Boala de reflux gastroesofagian trebuie depistată la timp și tratată pentru evitarea complicațiilor.