Siropul din muguri de pin este un bun remediu în bronșite, afecțiuni respiratorii, tuse, boli pulmonare. Extractele de conifere – siropurile naturale din muguri de brad și din muguri de pin – sunt în general considerate a fi bune pentru problemele respiratorii. Află în cele de mai jos, care sunt proprietățile siropului de muguri de pin și cât de ușor se prepară.
Colectați muguri de pin primăvara și realizați acest sirop acasă!
Navigare rapidă în articol:
- Siropul din muguri de pin – Proprietăți
- Mod de preparare a siropului de muguri de pin
- Sirop din muguri de pin cu miere
- Polenul din muguri de pin
1. Siropul din muguri de pin – Proprietăți
Mugurii de pin au proprietăți terapeutice foarte bune deoarece conțin substanțe vindecătoare. Pinul este bogat în rășini și alte elemente active care au efect bun asupra organismului:
- Uleiurile volatile de pildă, sunt apreciate pentru proprietățile lor antiseptice, expectorante și antiinflamatorii.
- Taninul are capacitatea de a reduce iritațiile și de a calma durerea.
- Rășinile au efect balsamic, ameliorează tusea care apare în afecțiunile și bolile respiratorii.
- Vitamina C are efect bun asupra imunității.
- Mai conține și flavonoizi, pinipicrozidă, substanțe amare, coniferozidă și altele.
Siropul din muguri de pin este recomandat în următoarele boli și afecțiuni:
Afecțiuni respiratorii
Siropul din muguri de pin este un remediu natural împotriva tusei, durerilor de gât, sinuzitei. Acest sirop are efect expectorant, de eliminare a acumulării de mucus în tractul respirator și calmant asupra durerilor de gât.
Uleiurile esențiale din mugurii de pin au efect bun în calmarea simptomelor care sunt produse de răceală și bronșită.
Boli ale plămânilor
Siropul din muguri de pin are efect expectorant al secrețiilor bronșice. Are proprietăți antiseptice și antibacteriene. Specialiștii recomandă acest sirop pentru bolile căilor respiratorii și ale plămânilor. Ajută și în cazuri de răceală, bronșită, febră. Există și alte tratamente naturiste pentru această boală infecțioasă – bronșita.
Poate calma tusea, ajută la eliminarea mucusului și a secrețiilor bronșice, este un bun dezinfectant al sistemului respirator.
2. Mod de preparare a siropului din muguri de pin
Mugurii de pin se strâng primăvara, sau se pot cumpăra din piață. Sunt oameni care vin în fiecare an cu muguri de pin, pentru a-i vinde la tarabe în piață.
Siropul din muguri de pin se realizează astfel:
- Se folosește o cantitate de 750 g muguri de pin.
- Se adaugă 1 kg de zahăr.
- Se așează un prim strat de muguri de pin în interiorul unui borcan încăpător, se presară un strat de zahăr; apoi se așează alt strat de muguri de pin și altul de zahăr și se procedează tot așa până la terminarea mugurilor; la final trebuie să fie un strat gros de zahăr.
- Se lasă la macerat 3-4 săptămâni.
- Se păstrează în cămară, într-un loc răcoros, sau la frigider, pe tot parcursul anului.
3. Sirop din muguri de pin cu miere
Siropul din muguri de pin cu miere este un produs natural cu proprietăți terapeutice foarte bune, care se poate realiza de asemenea acasă, astfel:
- Se folosește o mână de muguri de pin
- Se pun mugurii într-un borcan de 800 g
- Se adaugă miere de albine peste mugurii de pin și se închide borcanul ermetic
- Se lasă la macerat cel puțin 2-3 săptămâni
- Apoi se poate administra câte 1-2 lingurițe de sirop de 3 ori pe zi, atunci când este nevoie
- Are gust plăcut, puțin aromat și dulce (de la mierea de albine).
Siropul de pin și miere crește imunitatea și are efect terapeutic foarte bun în combaterea multor probleme de sănătate:
- Ajută în tratamentul răcelii, durerilor de gât, tusei, inflamațiilor tractului respirator
- Stimulează imunitatea și îmbunătățește sistemul digestiv
- Reduce aciditatea sucului gastric, de aceea este recomandat în cazuri de ulcer, gastrită, colită, dar și alte boli grave ale tractului gastrointestinal
- Are capacitatea de a calma durerile de gât și de a combate tusea.
Mierea este de asemenea foarte bună pentru sănătatea organismului. Are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antibiotice puternice; poate combate multe bacterii rezistente la antibiotice.
Nu uitați că mierea este aproape de nelipsit în tratamentul răcelii, durerilor de gât și tusei. Are efect bun în calmarea durerilor asociate amigdalitei, are proprietăți antivirale și antiinflamatorii.
Când apar dureri de gât, este indicat să iei în mod frecvent câteva lingurile de sirop de muguri de pin cu miere, sau măcar miere de albine. Despre mierea de albine se spune că este un medicament antitusiv natural.
Ceaiurile calde în care s-a pus miere și sirop de pin ajută în tratamentul infecțiilor virale, în calmarea durerilor de gât și amigdalelor inflamate. Cu siropul de muguri de pin se pot atenua simptomele de dureri de gât, care sunt atât de greu de suportat.
Alte recomandări
Persoanele care vor să-și crească imunitatea organismului, care se află în perioada de convalescență după o anumită boală, răceală, boală pulmonară, ar fi bine să consume sirop de muguri de pin cu miere, pentru că acest preparat naturist întărește corpul și restabilește sănătatea.
Siropul este foarte bun pentru pacienții care suferă de răceală, bronșită, tuse, boli pulmonare. Se administrează 2 lingurițe de sirop de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul pentru imunitate se face timp de 14 zile.
4. Polenul din muguri de pin
Polenul de pin este folosit îndeosebi în medicina tradițională chineză. Conține peste 260 de elemente active, din care fac parte: 18 aminoacizi, 8 vitamine, 12 minerale, fitohormoni esențiali, substanțe flavonoide, enzime și altele.
Are multe beneficii asupra organismului, de aceea este utilizat de secole. Iată care sunt principalele proprietăți ale polenului de muguri de pin:
- Susține capacitatea organismului de a rezista la stres
- Reduce stările de anxietate și depresie, hipertensiunea arterială, oboseala
- Ajută în cazuri de artrită, diabet, cancer, boli de inimă
- Combate slăbiciunea organismului, anemia
- Crește performanța fizică și cea mentală
- Ajută în cazuri de tulburări hormonale, normalizează procesele hormonale
- Reduce nivelul de colesterol din sânge și crește elasticitatea vaselor de sânge
- Nu provoacă somnolență
- Crește numărul de eritrocite și nivelul de hemoglobină pentru că are fier și proteine
- Îmbunătățește metabolismul renal și funcționarea ficatului
- Previne dezvoltarea cancerului și normalizează secreția biliară
- Are efect bun asupra testosteronului (crește nivelul acestuia în organism), de aceea este folosit de sportivi pentru îmbunătățirea puterii și rezistenței corpului
- Consolidează sistemul imunitar al organismului și îmbunătățește vitalitatea acestuia, deoarece are minerale, enzime active, vitamine și aminoacizi.
Polenul de pin este utilizat și în tratamentele de frumusețe.
Are efect anti-îmbătrânire, combate inflamațiile, regenerează și întinerește tenul. Conține vitamina E, seleniu, caroten, antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi și încetinirea procesului de îmbătrânire al pielii. Previne formarea ridurilor, a coșurilor, pistruilor și acneei. Stimulează sinteza de colagen deoarece are DHEA – fitohormonul tinereții.