Remedii naturiste pentru infecții urinare, cistită și inflamația vezicii urinare

0
75

Infecțiile recurente ale tractului urinar inferior la femei apar ca urmare a colonizării bacteriene a mucoasei uroepiteliale a uretrei și vezicii urinare. Aceste boli infecțioase și inflamatorii se produc și pe fondul scăderii imunității celulare.

Multe femei fac cistită – o boală ce are simptome clare, precum: modificări ale urinei (are aspect tulbure și este urât mirositoare), durere și senzație de arsură la urinare, dureri la vezica urinară, febră, stare de rău, greață și altele. Majoritatea femeilor preferă să combine tratamentul medicamentos cu remedii populare precum: ceaiuri și decocturi cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, sucuri de fructe de pădure, băi cu aburi și plante și altele.

Care sunt principalele remedii naturiste împotriva cistitei și a infecțiilor urinare?

Navigare rapidă în articol:

  1. Sucul de afine
  2. Infuzia de leuștean
  3. Ceaiul de Echinacea
  4. Sucul de merișoare
  5. Ceaiul de usturoi
  6. Infuzia de măceșe
  7. Ceaiul din amestec de plante

1. Sucul de afine

Eficacitatea acestui suc în tratamentul cistitei și prevenirea acestei boli este mare. Afinele sunt fructe care inhibă răspândirea bacteriilor, pătrunderea microorganismelor în peretele vezicii urinare și oferă și alte beneficii pentru sănătate, precum:

  • Este bogat în vitamine A și C, antioxidanți (antocianine) și săruri minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor)
  • Reduce constipația și simptomele de cistită
  • Este indicat pentru persoanele care suferă de diabet.

Sucul de afine scade riscul de infecții urinare și de aceea se consumă preventiv.

2. Infuzia de leuștean

Infuzia de leuștean are proprietăți antibacteriene, diuretice, scade tensiunea arterială, îmbunătățește activitatea rinichilor, ajută în caz de cistită, tulburări digestive și obezitate (în curele de slăbit).

Infuzia se realizează astfel: se adaugă o lingură de leuștean uscat la 250 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute și se bea.

3. Ceaiul de Echinacea

Ceaiul de Echinacea stimulează imunitatea organismului și ajută în lupta împotriva infecțiilor urinare. Acest ceai este recomandat în cazuri de cistită, anexită, nefrită, febră, bronșită, răceli, inflamații cutanate și alte probleme de sănătate. El este un antibiotic pentru tractul uro-genital și ajută în recuperare.

4. Sucul de merișoare

Merișoarele au un rol important în tratamentul infecțiilor urinare, cum este și cistita.

Sucul de merișoare are numeroase beneficii:

  • Are proprietăți antiseptice urinare și acțiune detoxifiantă
  • Stopează dezvoltarea bacteriilor în tractul urinar
  • Reduce riscul de recurență a infecțiilor tractului urinar
  • Inhibă dezvoltarea E.coli de pe țesutul uroteliu din vezica urinară, uretre, tractul urinar
  • Previne dezvoltarea infecțiilor tractului urinar la femei.

La fel de bun în cazuri de infecții urinare este și ceaiul din merișoare. Se recomandă 2 căni de ceai de merișoare pe zi.

5. Ceaiul de usturoi

Usturoiul este un bun antiobiotic natural și ajută în combaterea infecțiilor. Un studiu realizat de cercetători arată că sucul de usturoi crud este un excelent antibiotic, pentru că distruge 82% dintre bacteriile ce produc infecții urinare și care sunt rezistente la anumite antibiotice.

Citește și:  Ce alimente nu trebuie păstrate la frigider pentru că își schimbă gustul

Ceaiul de usturoi este un remediu natural în caz de cistită și infecții urinare și este indicat să fie introdus în terapie pentru ameliorarea simptomelor acestor afecțiuni și boli.

6. Infuzia de măceșe

Această infuzie este un medicament natural pentru cistită, pentru că:

  • Are efect antibacterian, diuretic, anestezic
  • Accelerează recuperarea prin creșterea imunității organismului
  • Ameliorează simptomele de cistită acută
  • Ajută în lupta cu microflora patogenă și cu bacteriile ce produc cistita
  • Stimulează activarea producției cantității de urină, ceea ce ajută de asemenea în tratamentul bolii
  • Previne recidivele în caz de cistită cronică.

Infuzia de măceșe se realizează astfel: se adaugă o lingură de măceșe la 250 ml apă fierbinte (aceasta ar trebui să fie de 85-90 de grade și deci nu clocotită); se lasă măceșele la infuzat timp de 30-40 de minute. Recomandat este să se folosească măceșe măcinate și să se adauge și o linguriță de mentă pentru un efect și mai bun.

7. Ceai din amestec de plante

Dacă suferi de cistită bea un ceai realizat dintr-un amestec de plante medicinale precum: salvie, gălbenele, sunătoare, pelin, mușețel. Acest ceai include plante care combat infecția și ameliorează simptomele de cistită.

Alte plante medicinale cu efect bun în tratamentul cistitei sunt: mentă, urzică, sunătoare, roiniță, oregano, fenicul, semințe de in, coada-calului, mătase de porumb, muguri de pin. Din astfel de plante se realizează amestecuri pentru ceaiuri și infuzii, pentru ameliorarea simptomelor acestei boli.

Dieta în caz de cistită poate include o serie de legume, care au proprietăți diuretice, cum sunt: castraveții, spanacul, dovleceii, morcovii. De asemenea sunt recomandate compoturile, sucurile naturale, ceaiurile din plante medicinale, sucurile din fructe de pădure, apa plată. În acest mod se bea o cantitate mai mare de lichide și asta ajută la eliminarea bacteriilor patogene, care colonizează în sistemul urinar. Asta ajută foarte mult în tratament și recuperare.

În perioada de tratament pentru cistită nu sunt recomandate anumite băuturi și alimente precum: pește, carne, ceai negru, lactate, brânză, ciocolată, cafea.

Despre ceaiul negru se spune că are cofeină și dacă aceasta pătrunde în fluxul sanguin va ajunge la țesuturile mucoase și va cauza iritația acestora. În cistită acută trebuie evitat ceaiul negru dar și cafeaua. Astfel de băuturi ar putea reduce chiar și eficacitatea unui tratament cu medicamente pentru cistită și infecții urinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.