Muzica – cercetările spun că ajută la digestie

0
330
Muzica - cercetările spun că ajută la digestie

Audierea muzicii are un impact psihologic și somatic asupra omului, desigur acestea depind de caracteristicile muzicii, condițiile în care se află ascultătorul și psihicul acestuia. Potrivit unor experimente cu privire la efectele benefice ale muzicii lui Mozart asupra persoanelor care suferă de hiperclorhidrie gastrică s-a ajuns la concluzia că aceasta le normalizează secreția acidă.

Un efect asemănător este cel creat de muzica lui Schubert și Bach. În concluzie muzica ajută în calmarea unor simptome ale afecțiunilor digestive și în stimularea digestiei. Muzica barocă are efect bun asupra digestiei și de asemenea muzica populară instrumentală, muzica de divertisment și de vals favorizează procesele digestive.

Muzica poate fi și un antidot al durerii deoarece creează o stare de distragere a atenției celui suferind și poate ajuta și la producerea de endorfine (care au acțiune analgezică) dacă audierea este foarte plăcută. Muzica de pian este apreciată de multe persoane deoarece poate induce o stare de calm și somn prin efectul anxiolitic.

Un astfel de rezultat îl au piesele lui Mozart și Bach care sunt utilizate și în scop anestezic. La polul opus se află muzica lui Beethoven, Wagner, Mahler și Bruckner care pot induce o stare anxioasă. Pentru combaterea oboselii se recomandă muzica ritmată, stimulantă, cu alură alertă, cum sunt nocturnele lui Debussy sau piesele de pian ale lui Mozart și Haydn.

În cazuri de stări depresive este nevoie de a asculta o muzică care să aibă un efect de armonizare, consolare și echilibrare a persoanelor suferinde. Astfel de exemple care au caracter stimulant sunt: piesele pentru pian și orchestră ale lui Weber, piesa ,,Bolero” a lui Ravel și muzica energizantă și vitalizantă a lui Beethoven.

Muzica este folosită și ca metodă terapeutică, poate avea efect curativ, profilactic, dar și educațional, de dezvoltare a personalității și creativității. Prin muzicoterapie se pot trata anumite boli psihice, psihosomatice, suferințe patologice prin ameliorarea durerii. Muzica ajută în diminuarea stresului psihic, a anxietății, depresiei, tristeții, oboselii cronice, incordării și tensiunii musculare, în sincronizarea ritmului respirator, scăderea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace.

muzica ajuta la digestie

Muzica este un mijloc terapeutic la îndemâna oricui, la fel cum și alte domenii ale frumosului pot fi utilizate în acest sens (plimbările, artele plastice, recitalurile de poezie, filmele, piesele de teatru, lectura, concertele transmise la TV, etc).

Citește și:  Cine a inventat ochelarii de vedere?

Muzica trebuie raportată la propria persoană, ea poate scoate la iveală emoțiile ascunse, poate ajuta în conștientizarea activă a trăirilor, a stărilor de dispoziție, a gândurilor și sentimentelor, a stărilor afective pozitive dar și negative.

Piesele ritmate, energice, vioaie ale lui Stravinsky, Brahms și Bartok pot schimba starea unei persoane și sunt recomandate în cazuri de cefalee, scăderea chefului de viață, lipsa de energie, stare de inactivitate, lene, gânduri negative, tristețe, anxietate, lipsă de inițiativă și interes, izolare și stări afective negative.

Muzica poate avea rol de dinamizare sau de relaxare. Poate avea acțiune emoțională, terapeutică, socială, pedagogică, cognitivă și psihologică. Prin această artă se poate ajuta ascultătorul să scape de gândurile neliniștitoare, de oboseală intelectuală, tristețe, depresie, plictiseală, să aibă emoții variate, să iși dezvolte imaginația și creativitatea, să comunice mai bine, să învețe mai ușor și să aibă o memorie mai bună, să-și îmbunătățească starea de sănătate prin consolidarea imunității datorită eliberării de endorfine și combaterii stresului.

Audierea muzicii are un impact și asupra stărilor emoționale, evaluarea ei s-a făcut și pe plan intelectual și afectiv. Muzica poate ajuta în relaxarea psihică, în reducerea tensiunii emoționale, în generarea euforiei, a extazului, în instalarea somnului, creșterea memoriei, a încrederii în sine, a curajului, dorinței de viață, stimularea gândirii, inițiativei, voinței, dorinței de a comunica cu cei din jur.

Muzica populară oferă o stare de energie și vitalitate mai ales celor din mediul rural prin îmbinarea tradiției cu înnoirea. Această muzică are un caracter direct asupra ascultătorului prin claritatea mesajului oferind o stare de bine, de voioșie, de trăire autentică. Cuvintele melodiilor sunt simple, sincere, sunt încărcate de poezie și nu au mesaje ascunse care să pună prea mult pe gânduri un ascultător.

În plus, dacă ne referim la muzica populară intrumentală, putem spune că oferă o stare de energie, invită la dans și mișcare, la voie bună, te scoate din starea de plictiseală și monotonie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.