Nevralgia – boala noastra cea de toate zilele

0
907
Nevralgia - boala noastra cea de toate zilele

Probabil ca sunt putine persoanele care sa nu fi suferit macar o data de o durere da cap. Nevralgia este o criza dureroasa, provocata de iritatia sau de leziunea unui traiect nervos, care poate deveni insuportabila. Are cauze multiple si simptome diferite, in functie de zona din corp in care se manifesta.

Cefaleea

Cefaleea este manifestarea cea mai banala a unei nevralgii. Poate sa apara din pricina oboselii, a stresului, a unei pozitii inconfortabile in timpul somnului sau la serviciu, a unei infectii virale, a sofatului pe distante lungi sau pe timp de noapte, a cititului prelungit, a unei probleme oculare etc. Uneori poate avea legatura si cu hipertensiunea si atunci apare, de regula, dimineata, la trezirea din somn.

Se caracterizeaza printr-o durere difuza la nivelul scalpului, al fruntii, la tample, la ceafa si printr-o senzatie de tensiune a muschilor umerilor si cefei. Se manifesta deopotriva la femei si la barbati, la orice varsta. De cele mai multe ori, durerea poate fi anihilata prin cateva procedee simple: relaxare, odihna, un dus fierbinte, ceai de rozmarin, musetel si ghimbir, baut la intervale regulate, de-a lungul zilei. Un analgezic usor (aspirina, ibuprofen, paracetamol, antinevralgic etc.) rezolva, de regula, problema, in totalitate.

Nu trebuie luate astfel de antiinflamatoare mai mult de trei ori pe saptamana, deoarece poate sa apara asa numitul “efect de rebound”, adica durerea sa apara tocmai din cauza utilizarii excesive a analgezicelor. Daca totusi durerile revin sau devin mai dese, fie este un semn ca obiceiurile alimentare sau cele ale vietii cotidiene (timpul de somn si de odihna, fumatul, alcoolul s.a.m.d.) trebuie schimbate, fie este un semn asociat unei alte boli si atunci trebuie cerut sfatul medicului.

Migrena

Nevralgia migrenoasa (migrena) se caracterizeaza prin dureri de cap severe. Tipul comun de migrena (“migrena fara aura”) este insotit de tulburari de vedere, greata si varsaturi. Migrena “cu aura” se numeste asa pentru ca este anuntata de flashuri luminoase sau de o pata intunecata in campul vizual, intoleranta la lumina etc. Alte semne ale aparitiei migrenei sunt schimbarile inexplicabile de dispozitie, sete si foame exagerate, senzatia de oboseala.

In multe cazuri insa, aceste semne nu apar si durerea de cap pulsatila se instaleaza brusc, putand dura de la cateva ore la cateva zile, lasand in urma ei o acuta senzatie de epuizare. Cauzele frecvente ale acestei afectiuni sunt stresul, de fapt, perioada de dupa stres (migrenele din dimineata de sambata, de exemplu), scaderea glicemiei, schimbarile bruste ale vremii, hormonii (multe femei au migrene in perioada menstruatiei), alimentele. Printre alimentele responsabile de declansarea unei migrene se afla ciocolata, cafeina, branzeturile, citricele, bauturile alcoolice (mai ales vinul rosu).

Pentru a diminua senzatia de durere sau chiar a o inlatura, se recomanda o compresa rece pe frunte si una fierbinte pe ceafa (daca simtiti ca durerea se amplifica, inlaturati compresa), o pozitie relaxanta (intins pe spate). Senzatia de greata poate fi tratata cu ghimbir (radacina rasa) pus in mancare sau ceai. “Iarba moale” (se gaseste la Plafar), sub forma de tablete, dar, si mai bine, frunze proaspete puse intr-un sandvici (planta se poate creste in ghiveci, la fereastra) contribuie la ameliorarea durerilor.

Se mai recomanda mese usoare si dese, pentru un nivel constat si corect al glicemiei, bogate in peste. Multi (mai ales femeile, la care frecventa acestei afectiuni este mult mai mare) au constatat ca migrenele au disparut dupa ce a fost eliminata ciocolata din alimentatie. Un supliment de Magneziu este, de asemenea, benefic. Daca, totusi, aceste solutii nu sunt viabile, trebuie consultat medicul.

Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen este determinata de afectarea nervului sensibilitatii fetei. Acest nerv este divizat in trei ramuri: una pentru zona superioara a fetei (fruntea), alta pentru maxilarul superior (zona nasului) si a treia pentru maxilarul inferior. Nevralgia de trigemen se manifesta prin dureri si probleme de sensibilitate a fetei (dreapta sau stanga). In jumatate dintre cazuri, aceasta nevralgie nu are o cauza evidenta (nevralgie esentiala), fiind determinata de o compresie a nervului sensibilitatii fetei, care nu poate fi pusa in evidenta printr-un examen medical.

Citește și:  Batoanele de slabit sau minciunile de sub eticheta

Este specifica adultilor, este discontinua, cu accese dureroase de cateva secunde sau minute, de mare intensitate (ca o intepatura de cutit), repetate. Momentele foarte dureroase pot fi spontane sau declansate de o anume miscare (masticatie, vorbit) sau prin atingerea zonei sensibilizate. Se rezolva prin tratament medicamentos specific. In restul situatiilor, nevralgia poate avea legatura cu malformatii ale vaselor de sange prezente de-a lungul nervului, cu infectii buco-dentare sau din regiunea urechii.

Nevralgia

Nevralgia faciala se manifesta prin dureri acute resimtite de o singura parte a fetei. Gesturi banale, de exemplu, spalatul pe dinti, zambetul, bautul pot declansa dureri scurte, similare unei mici descarcari electrice. Persoanele afectate au tendinta de a-si contracta muschii fetei sau de a tresari din pricina durerii, dand impresia ca au un tic, de aceea aceasta afectiune se mai numeste si “tic dureros”. Aceasta stare este generata de o atingere a nervului trigemen, responsabil pentru transportul senzatiilor de la nivelul fetei la creier.

Anomalia este adesea cauzata de contactul dintre un vas de sange si nerv. Vasul de sange exercita o presiune asupra nervului si deregleaza functionarea sa normala. Daca nu este tratata, nevralgia faciala poate sa perturbe somnul si activitatile cotidiene si, in timp, sa provoace chiar depresii. De aceea, daca simtiti dureri frecvente la nivelul fetei si un analgezic banal nu rezolva problema, trebuie consultat un medic. Boala apare mai des la persoanele de peste 50 de ani.

Nevralgia intercostala

Daca se intampla sa simtiti durere la nivelul pieptului si al mainilor, aceasta ar putea avea legatura cu inima sau cu plamanii, deoarece, frecvent, bolile cardiace si pulmonare se manifesta prin dureri la nivelul cutiei toracice. La fel de bine, insa, asemenea dureri pot sa nu aiba nicio legatura cu afectiunile cardiace sau respiratorii, chiar daca durerea, in anumite cazuri, este intensa.

Durerile acute si agasante localizate de o parte sau de alta a cutiei toracice, in dreptul coastelor, sunt indiciul unei nevralgii intercostale. Acestea pot fi amplificate de miscarile coloanei vertebrale, de pozitii incorecte ale corpului, de respiratie sau chiar prin efortul de a vorbi. Nevralgia intercostala provine din iritarea, intr-un punct precis, a nervilor senzitivi situati de-a lungul coastelor, consecinta a unei coaste deplasate sau a unei vertebre deranjate, chiar a unui disc intervertebral deficient. Cauzele sunt diverse.

Durerile pot interveni spontan, in urma unei miscari bruste, in urma unei fracturi sau a unui efort deosebit sau prelungit sau din cauza varstei inaintate. Unei femei insarcinate i se poate slabi treptat sistemul musculo-scheletic , ducand, de asemenea, la nevralgia intercostala. In unele cazuri, se asociaza cu reumatismul sau artrita.

Necesita un tratament specializat. Daca nu este vorba de o degenerescenta discala sau artritica majora, vindecarea este rapida. Unele persoane recurg la analgezice si, pe termen scurt, s-ar putea sa se produca o ameliorare a durerii, dar daca nu este inlaturata cauza durerii, problemele persista si pot sa devina cronice, ducand spre alte maladii mai grave, precum artrita, artroza, discopatie etc.

Nevralgia cervico-brahiala

Nevralgia cervico-brahiala este numita impropriu “sciatica gatului” sau “sciatica bratelor” (pentru ca, in realitate, sciatica se refera la vertebrele lombare) si este provocata de o iritare a nervilor gatului care se prelungeste de-a lungul bratului, cuprinzand si clavicula, partea superioara a spatelui si umerii.

Leziunea aflata la originea nevralgiei cervico-brahiale se situeaza la nivelul vertebrelor cervicale, sapte la numar, dintre care implicate intr-o nevralgie sunt, mai ales, ultimele trei. In 80% dintre cazuri, durerea este cauzata de iritarea unei radacini nervoase compresata intre ultimele vertebre cervicale, mai rar putand fi legata de infectii virale, dezechilibru hormonal, intoxicatii, hematom etc.

Chiar daca ritmul de viata, astazi, este tot mai alert si solicitant si nevralgiile, ca efect al acestei realitati, ne agaseaza adeseori, avem posibilitatea sa facem loc, in programul nostru, momentelor de relaxare, de meditatie, de odihna, sa optam pentru o alimentatie buna si gustoasa, sa facem sport, si organismul va reactiona pe masura si va deveni aliatul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.