Nevralgia migrenoasa (sau cefaleea repetitiva) este o durere de cap destul de puternica care apare in cursul unei zile de mai multe ori, trece o perioada, apoi se repeta iar, la cateva saptamani. Este cunoscuta si sub numele de ,,cefalee suicidara”, Cluster Headache sau ,,migrena in ciorchine”. Cum apare ziua, tot asa poate sa apara si in timpul noptii, se poate opri si apoi dupa un timp revine iar. Astfel de dureri sunt stresante, atacurile lor repetitive sunt o enigma pentru pacient pentru ca nu se stie cand apar, nu se stie cat dureaza si nu se cunoaste intensitatea lor.
Cauzele aparitiei nevralgiei migrenoase
Pana in prezent nu se cunosc cu exactitate cauzele acestei afectiuni, specialistii doar au emis diferite ipoteze dintre care unele sunt foarte usor de evitat. Stresul, apneea de somn, curentii de aer, consumul de nitriti, oboseala, alcoolul, bauturile cofeinizate sunt factori care pot cauza astfel de dureri de cap si in acelasi timp pot duce si la aparitia altor boli.
Dilatarea vaselor de sange este o alta cauza. Aceasta apare datorita consumului de medicamente vasodilatatoare. Desigur si alte probleme la nivelul vaselor de sange pot fi factori importanti declansatori. Edemul Quincke, astmul, urticaria determina mecanisme alergice care pot cauza nevralgia migrenoasa.
Anumite tulburari metabolice care apar la nivelul creierului, cat si presiunea asupra nervilor din jurul ochilor intra in discutie cand este de vorba de factori ce produc astfel de dureri. Hipertensiunea arteriala, sinuzita, probleme cu dantura, migrene, nevralgii de trigemen pot duce la cefalee repetitiva.
Simptomele in caz de nevragie migrenoasa
Durerile de cap apar pe neasteptate si in mod brusc. Sunt puternice, dau senzatia de arsura. Dupa putin timp de la aparitia lor, durerile se intensifica si pot tine cateva minute sau cel mult 2-3 ore.
Apar local, doar intr-o zona a gatului, a capului sau fetei. In partea afectata se simte o arsura sau senzatie de caldura intensa, apare roseata pe piele. De asemenea persoana in cauza transpira pe frunte. Poate fi afectat si ochiul, acesta devine rosu, lacrimeaza, iar pupila se contracta.
Nasul incepe sa curga sau din contra este infundat. In medicina afectiunea se numeste rinoree sau obstructie nazala. Apar stari de agitatie si de nervi.
Metode de tratament pentru nevragia migrenoasa
Medicii recomanda tratament medicamentos, care are efect vasoconstrictor, de calmare a durerilor de cap, de micsorare a presiunii sau chiar de stopare a nevralgiei migrenoase. Astfel de medicamente sunt: Lidocaina, Ergotamina, Sumatripan. Unele sunt injectabile, altele sub forma de spray nazal.
Medicamentele anticonvulsivante nu au efect in cazul acestei boli. Pentru scaderea senzatiei de durere se administreaza Verapamilul, care este un medicament ce dilata vasele de sange ingustate si relaxeaza, deci scade simptomele nevralgiei.
Medicii considera litiul ca fiind un medicament care ajuta in tratamentul si prevenirea cefaleei. Durerea de cap se poate ameliora prin oxigenoterapie. Un astfel de procedeu se aplica la fiecare aparitie a durerii si implica administrarea oxigenului prin masca speciala si astfel are loc scaderea fluxului de sange catre creier, respectiv reducerea senzatiei de durere.
Radioterapia este un alt tratament care se poate aplica la pacientii ce sufera de cefalee repetitiva. Prin ea se focalizeaza fascicolul de radiatie asupra nervului trigemen. De asemenea, prin metoada chirurgicala se poate sectiona acest nerv si astfel scade sensibilitatea faciala, ceea ce va duce la calmarea durerii.
Pentru eliberarea endorfinelor este recomandat sportul. Dupa cum spun medicii specialisti endorfinele sunt agenti analgezici naturali ai corpului. Masajul este un mod de a calma si elimina tensiunea din musculatura umerilor, capului, fetei, gatului.
Alimentatia este foarte importanta. Este interzis consumul de alcool, vin rosu, ciocolata, cafea, carnea procesata cu nitrati de sodiu si diversi aditivi alimentari. Pentru relaxarea vaselor de sange se administreaza magneziu, in doze recomandate de medic, nu in exces.
Fumatul este interzis. Somnul trebuie sa fie odihnitor, orele de somn respectate. Trebuie evitat stresul emotional.