In anul 1997, in Finlanda a fost inventat acest tip de mers pe jos – Nordic Walking – care in scurt timp a devenit foarte popular in toata lumea. Desi pare greu de crezut acest sport a devenit foarte mult apreciat si practicat chiar de pensionarii din toata Europa. Este un tip de sport care nu necesita un echipament foarte costisitor, insa ofera posibilitatea de miscare eficienta si intr-un ritm foarte confortabil in aer liber.
In timpul mersului se tine un ritm si o scadenta corecta impusa de acest sport in dorinta de a se obtine efectele dorite – picioarele si bratele opuse se misca ritmic inainte-inapoi. Aceasta gama de miscare a bratelor ritmica inainte-inapoi are rolul de a reglementa si lungimea pasului.
Expertii recomanda tuturor persoanelor sa faca Nordic Walking deoarece este un mod usor de a scapa de numarul de calorii in plus (creste arderea lor in medie cu 20%) fara a obosi ligamentele si articulatiile, inlatura durerile de spate, durerile de umeri si gat care le au din nefericire aproape toti oamenii care duc o viata sedentara.
Nordic Walking implica miscarea picioarelor, dar si a muschilor din partea superioara a corpului. Fiecare persoana care face doar o ora pe zi de Nordic Walking va putea fi sigura ca a facut cel mai benefic lucru pentru corpul, sanatatea si mintea lui.
La ce foloseste Nordic Walking?
Ajuta la cresterea batailor inimii (cu 10 batai/ minut). Cresterea intensitatii cardio se realizeaza prin marirea vitezei de deplasare, fara a solicita si stresa in plus articulatiile si ligamentele. Trecerea de la o etapa lenta la una mai rapida se poate face si cu ajutorul unor patine cu role, cu biciclete. Acestea nu vor putea fi utilizate insa de cei care au boli articulare sau sunt supraponderali. Pentru aceste persoane sunt recomandate anumite bastoane speciale care solicita partea superioara a corpului, cresc sarcina insa nu maresc viteza.
Sunt puse in miscare mai multe grupuri de muschi, astfel se combat in mod placut si eficient efectele sedentarismului de care sufera anumite persoane datorita muncii pe care o practica zilnic si o perioada lunga de timp. In doar 14 zile rezistenta unor muschi creste cu 38%. Sunt pusi in miscare si muschii abdominali, ai spinarii, biceps, triceps, umerilor, pieptului, etc.
Acest sport ajuta sistemul respirator si cardiovascular sa functioneze mai bine.
Se descarca tensiunea musculara care a fost acumulata in timp.
Imbunatateste starea interioara a fiecaruia, se elimina depresia si anxietatea, mintea se elibereaza de problemele sacaitoare, preocuparile de zi cu zi sunt vazute cu mai multa usurinta, cu calm si optimism.
Specialistii recomanda Nordic Walking pentru cei care vor sa slabeasca, deoarece prin acest sport se arde mare parte din grasimi. Comparativ cu mersul obisnuit la Nordic Walking se ard cu 40% mai multe grasimi. Chiar si persoanele care nu merg intr-un ritm mai lent sau cele care sufera de obezitate sau de anumite probleme articulare si nu reusesc sa se deplaseze mai rapid vor reusi sa scada in greutate prin Nordic Walking.
Este un program de fitness ideal pentru persoanele in varsta, pentru pensionari, potrivit si pentru cei care au anumite probleme ale articulatiilor de sold si genunchi. Conform specialistilor reprezinta o fizioterapie la varsta pensionarii. El a fost inventat din necesitatea de a tine in buna forma schiorii in sezonul cald.
Prin Nordic Walking se intarzie procesul de imbatranire al organismului.
Un lucrul foarte important este ca prin acest sport se intareste sistemul imunitar al corpului.
Ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange, deci este folositor celor care sufera de diabet zaharat.
Protejeaza corpul de anumite boli – osteoartrita, osteoporoza – iar corpul face un efort moderat astfel ca oasele au o capacitate mai mare de a absorbi calciul si a produce colagen si elastina ce formeaza cartilajul.
Prin utilizarea betelor speciale pentru circulatie (care se aseamana cu cele de la schi si se vand la magazinele specializate) sunt pusi in miscare atat muschii spatelui, ai umerilor, cat si ai bratelor. Cei care duc o munca sedentara si isi tin muschii mai mult intr-o pozitie fixa au acum posibilitatea sa isi puna in miscare mai multe grupe de muschi, sa ii intinda si sa-i fortifice prin exercitiile ritmice.
De asemenea mentinerea echilibrului este usurata si se poate realiza destul de usor pe orice fel de suprafata mai mult sau mai putin uniforma si in anotimpul verii si al iernii. Persoanele in varsta care au vederea mai putin buna vor fi mai sigure pe coordonarea motorie cu ajutorul betelor. De asemenea, cei care folosesc acest echipament special de mers pe jos vor putea imbunatati si pastra o postura corecta un timp indelungat cat se exercita acest antrenament Nordic Walking, favorizand in acelasi timp si mobilitatea coloanei vertebrale.
Specialistii au ajuns la concluzia ca prin Nordic Walking se oboseste intr-un mod placut insa perceptia de oboseala este semnificativ redusa si astfel se poate realiza o activitate fizica un timp mai indelungat.
Nordic Walking este un tip de mers pe jos care ne tine in forma, ne da energie si ne scapa de depresie in timpul iernii.
Mare atentie insa la temperaturile scazute din anumite zile ale acestui anotimp, cand este necesara o imbracaminte de protectie a intregului corp. Nu sunt indicate hainele din lana sau bumbac deoarece retin umiditatea si se poate ajunge la hipotermie. Alergatorii trebuie sa poarte pe strada 3 straturi de haine realizate din materiale sintetice moderne, care au capacitatea de a elimia transpiratia de pe piele si de a pastra in interior caldura. Cand afara temperatura aerului este la zero grade este necesar ca mainile sa fie protejate cu manusi, capul cu o caciula, picioarele cu sosete si pantofi de alergat comozi. Daca este si mai rece se poate proteja si nasul si gura cu o masca de schi care va incalzi aerul ce se respira si va feri zona fetei de degeraturi.
In zilele foarte reci trebuie mare atentie la degetele de la maini si picioare, nas si urechi sau alte parti ale corpului care pot fi predispuse la degeraturi. Cand se simt furnicaturi, amorteli la nivelul pielii, iar coloritul este putin albicios trebuie sa se revina in casa la caldura deoarece sunt simptomele unui inceput de degeratura. De asemenea, riscul de hipotermie poate sa apara pe vreme de ninsoare rece si umeda – si in acest caz se revine in casa.
Ochii trebuie protejati de stralucirea zapezii cu ochelari de soare cu lentile polarizate, deoarece ninsoarea reflecta razele solare si chiar se poate ajunge la anumite arsuri solare.
Corpul trebuie ferit de deshidratare, lichidele din corp se pot pierde prin exercitiile fizice. Este indicat sa se bea apa inainte de antrenament si dupa terminarea acestuia. Cand se practica Nordic Walking o perioada indelungata de timp se ia si un mic termos cu o bautura calda fara alcool.
Buzele trebuie protejate de ger cu un balsam special de buze, astfel nu vor fi crapate sau uscate.
Nordic Walking se poate practica atat dimineata cat si seara tarziu, mereu pe un traseu placut, bine luminat si in orice anotimp.