Baschetul este unul dintre cele mai practicate sporturi din lume, o activitate care aduce multe beneficii pentru sănătate. Baschetul este un sport și pentru copii și pentru adulți, care atrage prin frumusețea și spectaculozitatea lui. Acest sport de agrement este practicat de oamenii de toate vârstele, din întreaga lume. Baschetul a devenit apreciat și de femei, multe dintre ele aleg să facă acest sport atât de interesant. Datorită beneficiilor pe care le oferă, baschetul are mulți susținători entuziasmați mai ales în rândul tinerilor. Află care sunt aceste beneficii ale jocului de baschet pentru corp în acest articol.
Navigare rapidă în articol:
- Baschetul este un joc fenomenal și extrem de interesant
- Beneficiile baschetului pentru sănătatea corpului
- Jocul de baschet favorizează creșterea în înălțime?
- Cât de bun este jocul de baschet pentru copii?
Baschetul este un joc fenomenal și extrem de interesant
Baschetul este un sport sănătos care presupune aplicarea unor procedee tehnice care se realizează cu sau fără minge. Cele două stări ale jocului sunt atacul și apărarea. În timpul acestui joc se fac deplasări variate, se alternează aceste deplasări, se realizează sărituri pentru prinderea mingii, se aplică frecvent poziția principală cu picioarele paralele sau cu picioarele în diagonală.
În apărare și în atac se realizează diferite procedee cu mingea: prinderea mingii, ținerea mingii, pasarea, aruncarea mingii la coș, driblingul, pivotarea și opririle. Toate aceste procedee se realizează pe parcursul jocului, ele se învață la început, fiecare presupune respectarea unor reguli.
Baschetul este jucat de două echipe, fiecare are câte cinci jucători. Scopul acestui joc este de a arunca mingea în coșul echipei opuse și desigur de a împiedica jucătorii din echipa cealaltă să intre în posesia mingii.
În acest joc, mingea trebuie prinsă bine de jucător, nu se prinde de pe loc, jucătorul trebuie să iasă în întâmpinarea ei. Jucătorul trebuie să fie atent ca mingea să nu fie luată de adversar. Fiecare jucător trebuie să aibă anumite abilități, să știe unde este bine de a pasa mingea, să știe ce viteză și direcție să-i dea acesteia, pentru ca ea să nu fie luată de adversar. Prin dribling jucătorul se deplasează pe terenul de joc, în ce direcție vrea, în funcție de poziția coechipierilor lui.
Driblingul este de mai multe tipuri: jos, mijlociu, înalt, se face înainte sau înapoi, spre lateral sau prin schimbarea de direcție. Rezultatul întrecerii la baschet este dat de aruncarea la coș. Pentru ca aruncarea la coș să fie un succes contează modul de aruncare, poziția și echilibrul corpului.
Cum trebuie să fie jucătorii de baschet?
Se spune despre jucătorii de baschet că este bine să fie mai înalți. Desigur nu contează doar asta, sunt necesare și alte abilități fizice. Ei trebuie să fie capabili să combine virtuțiile fizice cu stăpânirea mișcărilor și agilitatea de a aplica procedeele cu mingea.
Înălțimea este un element important în baschet fără îndoială, dar contează și alte aspecte pentru ca un jucător să fie bun. Principalul motiv pentru care jucătorii de baschet trebuie să fie mai înalți este că la joc coșul se află la 3 m înălțime deasupra solului. Cu cât un jucător este mai înalt poate ajunge mai aproape de inelul coșului și prin săritură poate arunca mingea la coș mai ușor.
Înălțimea are un rol important și în atac și apărare, un jucător mai înalt poate intimida puțin adversarul. De regulă jucătorii cei mai înalți dintr-o echipă stau mai aproape de coș.
Pe de altă parte se spune despre jucătorii mai înalți că pierd în alte aspecte ale jocului de baschet, mai ales în ceea ce privește viteza și agilitatea. Jucătorii care au înălțimea mai mică pot fi mai rapizi decât cei foarte înalți care trebuie să depună eforturi pentru a avea o agilitate mai bună.
Baschetul aduce foarte multe beneficii persoanelor care îl practică. Are efecte pozitive asupra sportivilor, indiferent de vârsta acestora. Este un sport rapid care implică multe acțiuni și mișcări, aruncări de minge, sărituri, care pot îmbunătăți condiția fizică a corpului.
Beneficiile baschetului pentru sănătatea corpului
Baschetul este un sport care dacă este practicat în mod regulat poate avea efecte benefice asupra sănătății corpului. Specialiștii spun că este mai mult decât un sport, este un stil de viață. Ca și în alte sporturi, disciplina este importantă, respectarea regulilor jocului. Dacă aceste reguli nu se respectă, jucătorii sunt penalizați. Prin urmare, baschetul poate contribui la dezvoltarea auto-disciplinei, îi determină pe sportivi să devină mai echitabili, corecți și mai competitivi în același timp.
Baschetul creează legături între oameni, jucătorii ajung să devină prieteni între ei. Toată lumea din echipă trebuie să colaboreze, să-i respecte pe cei din jur, indiferent de poziția lor în acea echipă. Ei trebuie să respecte regulile jocului, să coopereze între ei, să lucreze în armonie. Acest lucru este important, este o abilitate dobândită prin acest joc și care poate dura întreaga viață.
Baschetul promovează sănătatea cardiovasculară
Baschetul îmbunătățește rezistența și sănătatea cardiovasculară, coordonarea și abilitățile motorii, performanța fizică în general. Jucătorul este în mișcare continuă, de aceea ritmul cardiac va crește. Sănătatea cardiovasculară este importantă pentru orice om, de aceea baschetul este recomandat. Toate mișcările oferă un antrenament aerobic, iar aici ne referim la alergare, apărare, sărituri pentru aruncarea mingii la coș. Ca sport, baschetul promovează sănătatea cardiovasculară. Un antrenament de baschet este bun pentru tot organismul pentru că astfel inima va pompa mai mult sânge și respirația va fi îmbunătățită.
În acest sport jucătorii sunt mereu în mișcare, astfel ei își dezvoltă rezistența la oboseală, la efort, își mențin sănătatea inimii.
Te ajută baschetul să slăbești?
Cu siguranță poți scădea în greutate. În timpul acestui joc se ard o mulțime de calorii, se elimină kg în plus, se pot arde și 400 kcal pe oră. Toate mișcările contribuie la slăbit, ajută la arderea caloriilor.
Prin mișcările complexe care se realizează în timpul jocului se consolidează musculatura picioarelor, articulațiile și tendoanele de la membrele inferioare.
Acest sport îmbunătățește starea de spirit, reduce anxietatea, stresul, contribuie la dezvoltarea abilităților de comunicare, prin cooperare, respectarea regulilor jocului și competiție.
Jocul de baschet tonifică musculatura corpului, ajută la dezvoltarea acesteia. Prin mișcări se acționează asupra mușchilor abdominali, mușchilor lombari, mușchilor deltoizi, trapez, mușchilor gâtului. Antrenamentul poate crește rezistența picioarelor, acestea devin mai puternice, cu musculatura bine dezvoltată. Prin mișcările de aruncarea mingii la coș se consolidează încheieturile brațelor și se tonifică musculatura acestora.
Baschetul îmbunătățește capacitatea aerobă, rezistența la oboseală care are beneficii și în alte domenii. Prin acest sport foarte bun se combate depresia și anxietatea, se eliberează stresul și tensiunea din organism, se promovează o stare interioară de bine. În plus, acest sport este bun pentru reglarea tensiunii arteriale, reduce colesterolul, previne obezitatea și supraponderabilitatea.
Baschetul ajută la producerea endorfinelor, care oferă o stare de bine.
Jocul de baschet favorizează creșterea în înălțime?
Este adevărat că baschetul este un sport care favorizează creșterea în înălțime? În general baschetul este un sport care oferă acest avantaj, acesta este și motivul pentru care mulți îl preferă comparativ cu alte sporturi. Prin antrenamente regulate de baschet se poate crește în înălțime cu câțiva cm.
Se știe deja că jucătorii de baschet sunt foarte înalți, de regulă au înălțimea peste medie, sunt mai înalți decât alți sportivi. Cei care doresc să practice acest sport pentru a fi mai înalți și a-și crește rezistența corpului, își pot amenaja un panou de baschet în curte pentru a face acest sport și acasă.
Prin sărituri repetate se produce o întindere a oaselor și astfel se crește în înălțime. Săriturile sunt destul de ample, având în vedere faptul că cercul în care trebuie aruncată mingea se află de 3 m de podea. Sărind, jucătorii se apropie cât mai mult de cerc și probabilitatea să fie o aruncare de succes este mai mare.
Desigur sunt și excepții de la această regulă, sunt oameni care nu sunt foarte înalți deși joacă baschet. Unii cercetători consideră că 95% din înălțimea oamenilor depinde de genetică. Deși genetica predomină, baschetul poate contribui și el la creșterea în înălțime, prin întinderea oaselor în timpul săriturilor. De asemenea, țesutul moale al oaselor se întărește pe măsură ce oamenii cresc și se extinde prin sărituri la persoanele tinere. La cădere, se produce o compresie în care fluxul sangvin și producția de hormoni crește, astfel și activitatea hormonului de creștere este îmbunătățită. Oasele devin mai lungi și din cauza creșterii cartilajului.
Cât de bun este jocul de baschet pentru copii?
Mulți părinți se întreabă ce sport ar fi potrivit pentru copilul lor. De regulă, copiii trebuie să devină activi în sport încă de la grădiniță. În plus ei trebuie să facă un sport care să fie și distractiv, să fie pe placul lor.
Baschetul este un joc dinamic, rapid și atletic, preferat de foarte mulți copii. El poate fi practicat de copii de la vârsta de 7-8 ani, la fel ca și sportul de handbal. Acest sport este învățat de copii încă din școală, pentru că se consideră că este foarte bun pentru dezvoltarea fizică și a trăsăturilor pozitive de caracter.
Baschetul este un sport care se face la educație fizică în școală, el este considerat un joc foarte bun pentru copii, contribuie la întărirea sănătății și educarea sportivă a acestora. Prin acest sport se îmbunătățesc abilitățile motorii, calitățile fizice din care fac parte forța, rezistența, viteza și îndemânarea.
În perioada de formare, copiii învață abilitățile de bază, tehnica aruncării mingii, pasarea mingii și aruncarea la coș, driblingul, precum și abilitatea de a reacționa, de echilibru, orientare și ritm.
Avantajele oferite de baschet copiilor
Prin acest joc sunt stimulate calitățile fizice ale copiilor. Baschetul îmbunătățește performanța fizică a copiilor, le dezvoltă abilitățile atletice, le mărește rezistența oaselor, mușchilor și tendoanelor. Despre handbal, atletism și baschet se spune că dezvoltă în special rapiditatea și coordonarea corpului la copii.
Mișcările se fac pe teren, în egală măsură și cu brațele și cu picioarele, de acea copiii trebuie să fie formați, antrenați, să aibă mișcări precise. În acest mod ei își dezvoltă întreaga musculatură a corpului. În plus, ei trebuie să anticipeze și mișcările adversarului, să aibă o gândire tactică, să fie perseverenți, ambițioși, astfel ei deprind și alte abilități. În acest sport, prin antrenament se învață tot mai bine tehnicile jocului. Acestea se aplică cu mai mare precizie, în scopul obținerii unor rezultate din ce în ce mai bune.
Baschetul îi ajută pe copiii să fie perseverenți, mai responsabili, mai încrezători și mai hotărâți. Un copil care practică acest sport va învăța să aibă încredere în sine, să fie mai ambițios pentru a-și atinge obiectivul. Copilul va învăța să facă față provocărilor și va ști cum să reacționeze în cazul unor situații nedorite.
Alte beneficii
Baschetul este un sport care dezvoltă și inteligența emoțională a copilului, el trebuie să înțeleagă ceilalți jucători, să le anticipeze reacțiile pentru a putea face față la momentele tensionate care apar în acest joc.
Este un joc care dezvoltă spiritul de echipă, copilul va învăța că trebuie să coopereze cu ceilalți jucători din echipa sa pentru a-și atinge obiectivul. El va respecta regulile jocului și va aplica acea noțiune de fair-play atunci când trebuie. În baschet nu poți fi mereu câștigător, trebuie să știi și să pierzi fără ca să te superi, să știi să fii amabil și să comunici cu ceilalți din echipă. Jocul de echipă înseamnă și respect față de membrii echipei și aplicarea unor reguli.
Copilul învață că poate juca baschet doar dacă respectă un regulament și o serie de reguli. Jocul îl învață ce este autodisciplina, ce înseamnă să-și asume anumite responsabilități.
Baschetul previne obezitatea și supraponderabilitatea la copii, mărește rezistența organismului, îmbunătățește circulația sângelui, ajută la tonifierea sistemului muscular. Acest sport dezvoltă personalitatea copiilor, îi ajută să fie mai puternici și din punct de vedere mental.
Baschetul – Dezavantaje
În acest sport nu se produc mai multe leziuni și accidente decât în alte tipuri de sporturi. De regulă cei care practică baschet se pot lovi la degete din dorința de a face diferite mișcări rapide cu mingea, din neatenție.
În baschet trebuie încălțăminte bună pentru a preveni rănirea picioarelor sau a gleznelor atunci când se aleargă și se fac multe sărituri. Pentru a preveni accidentele este indicat, înainte de începerea jocului, să se facă exerciții de încălzire.
Având în vedere toate aceste beneficii putem concluziona faptul că baschetul este unul dintre cele mai bune sporturi pe care le puteți practica.