Sinuzita poate fi cauzată de o infecție virală sau bacteriană, iar uneori se datorează și unei cauze neinfecțioase. Inflamația sinusurilor (sau a celor două cavități mici din spatele rădăcinii nasului și a celor două cavități puțin mai mari de deasupra și din spatele sprâncenelor) poate fi acută și să țină chiar mai mult de o lună.
Nu de puține ori oamenii încept să aibă astfel de probleme în sezonul rece sau când apar infecțiile virale, epidemiile de gripă și răceală. Mucusul din sinusuri transportă particulele străine și microorganismele care nu sunt oprite de cili sau firele de păr din cavitatea nazală și astfel ajung în cavitățile de care spuneam mai sus și se poate produce inflamația acestora. Infecțiile bacteriene pot duce la apariția sinuzitei dar la fel de bine și infecțiile virale pot fi la fel de periculoase. Un alt factor de risc al sinuzitei este rinita alergică sau așa numita febra fânului.
Simptomele sinuzitei sunt de presiune și durere în anumite zone ale feței, congestie, reducerea simțului mirosului, rinoree, dureri de gât, dureri de dinți, dureri de ochi, dureri în zona tâmplelor. Apar de asemenea scurgeri nazale care pot avea miros urât, stări febrile, dureri de cap, slăbiciune generală în organism.
Nu știi ce să mai faci pentru a scăpa de sinuzită? Încearcă remedii naturiste pentru calmarea simptomelor.
Pentru consolidarea sistemului imunitar sunt importante vitaminele. Astfel vitamina A și carotenoidele ajută în creșterea rezistenței organismului împotriva infecțiilor, a răcelilor și gripei. Vitamina A, beta-carotenul și substanțele carotenoide ajută în menținerea vederii și a sănătății membranelor mucoase din regiunea nazală și a întregului corp.
Vitaminele din complexul B sunt eficiente pentru formarea anticorpilor, susținerea imunității, combaterea stresului și menținerea sănătății sistemului nervos. Cele mai importante sunt vitamina B5, B6 și B12. Vitamina E grăbește vindecarea țesuturilor și îmbunătățește circulația sangvină. Vitamina C ajută la prevenirea infecțiilor și creșterea rezistenței organismului.
Pentru combaterea alergenilor și consolidarea sistemului imunitar al organismului se recomandă quercitina. Aceasta se ia împreună cu bromelina deoarece astfel are o eficiență mai mare în corp. Uleiul din semințe de in este recomandat pentru reducerea inflamațiilor și calmarea durerilor. Uleiul vegetal de in are numeroase vitamine A, E, K, B, potasiu, fibre, proteine, acizi grași polinesaturați Omega-3 și Omega-6 (care asigură buna funcționare a creierului și sistemului nervos).
Coenzima Q10 crește oxigenarea celulară, stimulează imunitatea organismului, susține funcția cardiacă, previne aritmiile, ajută în tratamentul hipertensiunii arteriale, scade nivelul de colesterol din sânge, ajută la buna funcționare a organismului, la creșterea metabolismului energetic, la regenerarea celulelor și țesuturilor, restabilește funcția sistemului imunitar, activează anticorpii și astfel crește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, virusurilor și bacteriilor.
Alte suplimente alimentare importante în cazuri de sinuzită sunt metilsulfonilmetanul care reduce inflamațiile, durerile, și dimetilsulfoxidul care crește imunitatea și calmează simptomele. Usturoiul este un bun antibiotic natural, combate infecțiile și stimulează sistemul imunitar al organismului. Un excelent agent antiviral este zincul, acest mineral crește rezistența organismului.
Pentru vindecarea congestiei nazale se recomandă plantele medicinale: anasonul, nalba, cimbrișorul. Uleiul de portocală are efect calmant pentru nas. Ceaiul de echinaceea este un bun stimulent al imunității, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor virale. Pentru stimularea circulației sângelui și drenajul secrețiilor nazale se recomandă rădăcina de ghimbir. Aceasta se rade pe răzătoare și se aplică pe frunte sub formă de cataplasme. Compresa cu eucalipt ajută în calmarea inflamației și durerii.
Pentru curățarea secrețiilor nazale se fac inhalații cu aburi de la apă fierbinte în care s-au adăugat câteva picături de ulei de rozmarin sau eucalipt. Sunătoarea are acțiune vasoconstrictoare, ameliorează congestia nazală și facilitează respirația. Se poate face gargară sau clătiri nazale cu infuzie călduță din sunătoare. Sucul de aloe ajută în stoparea procesului de înmulțire a agenților patogeni.
Menta este recomandată pentru calmarea durerilor de gât, a tusei, iritației gătului, a simptomelor create de scurgerea mucusului spre laringe. Alte plante pentru calmarea simptomelor de sinuzită sunt: lumânărica, măceșul, urzica, ungurașul, mușețelul, gălbenelele, salvia, coada-calului.
Se fac ceaiuri sau infuzii din aceste plante și se folosesc pentru clătirea pasajelor nazale, au efect antiinflamator și decongestionant. În perioada de tratament a acestei afecțiuni trebuie să se bea multe lichide, sucuri proaspete de fructe și legume, ceaiuri din plante medicinale, deoarece ajută la fluidizarea mucusului și reducerea congestiei nazale.
Remediile homeopatice ajută în cazuri de sinuzită. Pentru nas înfundat se ia Belladonna, pentru dureri de sinusuri la atingere este indicat Hapar sulfuris calcareum și Lachesis mutus, pentru eliminarea mucozităților galbene se poate utiliza Hydrastis canadensis și Kalium bichromicum. În cazuri de sinuzită cronică se recomandă Silicea granule, iar dacă apare puroi amestecat cu sânge este eficient medicamentul Phosphorus. Astfel de preparate naturiste se iau în funcție de simptome, sunt de forma unor granule, care se administrează sub limbă, de trei ori pe zi.