Nu se stie un leac special pentru combaterea gripei insa sunt cunoscute cateva remedii naturale pe baza de plante care au rol in ameliorarea simptomelor, astfel incat persoana care sufera de aceasta boala sa se simta mai bine.
In anumite cazuri este greu de facut diferenta intre raceala si gripa, insa unele remedii pe baza de plante sunt bune in simptomele ambelor afectiuni.
Sfaturi pentru a combate gripa:
In general plantele medicinale ajuta in relaxarea muschilor, in accelerarea procesului de vindecare, in calmarea nervilor si sustinerea sistemului imunitar, astfel incat acesta sa functioneze mai bine si mai eficient in lupta sa, in combaterea virusului.
Ceaiul din flori de soc este foarte eficient in cazuri de gripa, se beau 3 cani de ceai pe zi pana ce toate simptomele bolii au disparut complet. Ceaiul se prepara astfel: se adauga o lingurita de flori de soc uscate la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute, se strecoara si se bea cald.
Radacina de Astragalus se foloseste de mii de ani in China datorita proprietatilor sale deosebite de stimulare si intarire a sistemului imunitar impotriva gripei si a altor boli provocate de virusi.
La primele semne ale gripei organismul trebuie sustinut cu multe produse naturale care contin vitamine cum sunt: morcovul, ceapa, usturoiul, rodia, sfecla. Ceapa ajuta in cazuri de ateroscleroza, hipertensiune arteriala, ucide bacteriile si virusii din tractul respirator, are efect diaforetic, proprietati diuretice. Usturoiul ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva bolii, indiferent daca aceasta este o gripa sau o raceala.
Usturoiul este cunoscut ca fiind un antibiotic natural cu spectru larg, de aceea este eficient impotriva oricarui virus mai mult sau mai putin. Se recomanda macar o data pe zi sa se consume un catel de usuroi. Foarte bune sunt si preparatele ce contin usturoi, dar si painea putin prajita si unsa cu usturoi. Produsele naturale ajuta in cresterea imunitatii si in lupta organismului impotriva virusilor.
Intotdeauna in cazuri de gripa organismul trebuie hidratat foarte bine. Consumul de lichide trebuie marit, dar prin ceaiuri calde de plante medicinale sau sucuri naturale, nu prin bauturi carbogazoase care au in compozitia lor conservanti si pot produce mai mult rau organismului decat bine.
Foarte bune sunt supele in care un plus de gust se poate da cu putin oregano sau flori de tei. Oregano contine substante flavonoide, vitamina C, ulei esential, tanin, are actiune antimicrobiana ridicata si efect calmant asupra sistemului nervos central. De asemenea, are proprietati diuretice, diaforetice si expectorante. Creste pofta de mancare si stimuleaza digestia gastrica.
Este indicat de a avea grija de toate organele corpului, de aceea trebuie verificata tensiunea arteriala, celulele albe din sange, glanda tiroida, inima, hemoglobina, etc.
Ceaiul din Lemn-dulce are efect anestezic si calmant de aceea este recomandat in tratamentul gatului iritat si in reducerea tusei.
Preparatele din Echinacea stimuleaza ficatul si ajuta in tratamentul mucoaselor din gat, nas si gura, in cazuri de gripa sau raceala. De asemenea, aceasta planta curata sangele si ganglionii limfatici. Conform specialistilor, echinacea ajuta la producerea de anticorpi care lupta impotriva infectiilor si respectiv la eliminare toxinelor din organism.
Pentru a avea un somn linistit, noaptea se recomanda ceaiul din conuri de hamei si radacina de valeriana deoarece este cel mai bun remediu natural impotriva insomniei. Se poate indulci cu o lingurita de miere de albine care da si un plus de savoare.
Daca suferiti de gripa sau raceala trebuie sa renuntati la fumat macar in perioada cat sunteti bolnav! Cand gatul este deja iritat, fumatul agraveaza boala.