Exista numeroase motive pentru care ar putea sa te manance scalpul. De exemplu, pielea capului ar putea fi uscata, ai putea avea o reactie alergica la ceva, sau scalpul tau ar putea fi infestat cu niste mici paraziti care se hranesc cu sangele tau. Desi aceasta ultima posibilitate poate suna infricosator, de fapt este doar o mica inconvenienta, nu cu mult mai suparatoare decat un scalp uscat sau o reactie alergica.
Acesti mici paraziti se numesc paduchi, si in afara de faptul ca iti provoaca mancarimi, ei nu pot cauza si alte daune. Paduchii mai sunt cunoscuti si sub numele de Pediculus capitus, iar infestarea cu paduchi este numita pediculoza. Aceasta infestare este intalnita destul de des, iar daca ajungi sa treci prin asa ceva, nu este ceva de care sa te rusinezi.
Exista cateva conceptii gresite despre paduchi. De exemplu, majoritatea oamenilor cred ca o persoana ajunge sa fie infestata de acestia datorita igienei precare. Insa adevarul este ca nu conteaza cat de curat esti, asta nu te scuteste de posibilitatea sa fi infestat cu acesti paraziti.
Cel mai adesea sunt infestati copiii, iar acestia le pot transfera paduchii colegilor lor, prin contact direct, schimbul de haine sau alte comportamente care ii apropie. Din fericire, paduchii nu pot supravietui mult timp departe de un scalp, deci sansa de a fii infestat prin alte mijloace este foarte mica. Daca ajungi sa fii infestat de paduchi, vestea cea buna este ca poti scapa usor de ei.
Samponul potrivit si un tratament adecvat te ajuta sa scapi de ei, insa cheia succesului este sa urmezi instructiunile. De asemenea exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni infestarea cu acesti paraziti, iar pentru indepartarea lor poti gasi si remedii de casa. Primul pas in a-ti da seama daca paduchii isi “fac de cap”, este sa indentifici simptomele.
Este posibil ca paduchii sa traiasca pe scalpul tau, iar tu sa nu-ti dai seama. Aceasta se explica prin faptul ca paduchii nu provoaca mancarimi tuturor oamenilor pe care ii infesteaza, ci depinde de la caz la caz. Daca nu simti nicio mancarime, atunci nici nu banuiesti ca ai putea fi infestat/a. Adeseori, paduchii sunt asociati cu o senzatie usoara de gadilare, insa nu atat de grava incat sa va faca sa radeti, fiind mai mult o pacoste iritanta si incomoda.
Fie ca paduchii te gadila sau iti provoaca mancarimi, cea mai comuna reactie este scarpinatul, si atunci incep sa iasa la iveala simptomele fizice. Mancarimea asociata cu paduchii este de fapt o reactie alergica la saliva acestora. Acest lucru poate cauza umflaturi rosii pe scalp, dar deasemenea te poti trezi cu umflaturi si rani cauzate de prea mult scarpinat. In unele cazuri asta poate duce la o infectie bacteriana, care va necesita tratament cu antibiotice.
Acestea insa sunt cazuri extreme, majoritatea celor infestati cu paduchi avand parte doar de iritatii minore. Paduchii sunt mici, insa nu atat de mici incat sa nu-i poti vedea. Cea mai simpla cale de a determina daca o persoana este infestata cu acesti paraziti, este sa faci o inspectie rapida a scalpului. Pentru aceasta trebuie sa cauti 3 semne: ouale de paduchi (lindini), paduchii in stadiu de nimfe si paduchii adulti.
Nimfele si paduchii adulti nu sunt usor de depistat, intrucat acestia sunt de marimea unei seminte de susan si se misca rapid. Cel mai probabil vei gasi ouale paduchilor, care pot fi de culoare galbena, maro sau bej, si pe care le vei vedea atasate de firele de par, aproape de scalp. Ouale paduchilor eclozeaza la o saptamana sau 2 dupa ce au fost depuse, prin urmare, daca le gasesti, aplica imediat un tratament pentru scalp si par.
Nu este greu sa scapi de paduchi, iar de cele mai multe ori nici nu este nevoie sa mergi la doctor pentru tratament. Exista destule tratamente pe care le poti lua de la farmacie fara reteta, iar tu doar trebuie sa alegi. Cele mai populare sunt sampoanele medicinale, intrucat sunt usor de folosit si destul de eficiente. Atunci cand optezi sa cumperi sampon pentru a scapa de paduchi, uitata-te ca acesta sa contina pyrethrin sau permethrin.
Indiferent de produsul pe care il alegi, ai grija sa urmezi instructiunile cat mai bine posibil, pentru a obtine rezultate optime. Din nefericire, chiar daca urmezi instructiunile, e posibil sa nu fie indeajuns. In unele zone ale lumii, paduchii au devenit rezistenti la multe tratamente prescrise fara reteta. Daca paduchii tai sunt rezistenti vei avea nevoie sa mergi la doctor, pentru ca acesta sa-ti prescrie ceva. Tratamentele care sunt prescrise cel mai des sunt: Malathion, Lindan si lotiune cu alcool de benzil.
Indiferent de tratamentul pe care il alegi, munca ta nu se termina aici. Desi majoritatea produselor omoara paduchii, acestea nu te scapa si de ouale lor, ceea ce inseamna ca in maxim doua saptamani te vei trezi cu o noua infestare. Poti indeparta ouale cu mana, unul cate unul, sau poti cumpara un pieptene special de la farmacie. Acest ultim pas trebuie repetat pana cand dispar toate semnele infestarii cu acesti paraziti.
Pe langa tratamentele de la farmacie, exista si cateva remedii de casa care te pot ajuta sa lupti cu paduchii. Ceea ce stim cu siguranta, este ca paduchii au existat cu mult inaintea aparitiei metodelor moderne, iar oamenii stiau ce sa faca sa scape de ei. Multe din tratamentele moderne sunt eficiente, insa de asemenea contin pesticide si pot avea diverse efecte nedorite.
Daca doresti sa incerci metode de tratament naturiste, citeste in continuare. Otetul alb este probabil cel mai popular dintre tratamentele impotriva paduchilor, totusi trebuie sa stii ca acesta nu omoara paduchii si ouale lor, ci doar face ca ouale sa se desprinda de firul de par, dupa care pot fi eliminate usor. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti inmoi parul in otet alb, dupa care iti infasori capul intr-un prosop care de asemenea a fost inmuiat in otet alb, apoi il lasi sa stea asa timp de ora, iar la sfarsit pui pe cineva sa culeaga ouale din par.
O alta optiune ar fi tratamentele pe baza de ulei. Unele persoane recomanda sa-ti acoperi scalpul cu maioneza sau ulei de masline, dupa care sa-ti acoperi capul cu o folie de plastic. Daca incerci metoda asta, usuca-ti parul cu feonul cat timp inca ai folia pe cap. Caldura emanata de feon poate fi indeajunsa pentru a omori paduchii.
Tine folia pe cap timp de 2 ore, apoi foloseste un pieptene special pentru a indeparta ouale paduchilor. Dupa ce ai terminat, spala-ti parul cu sampon si piaptana-l din nou cu acelasi pieptene special. In loc de maioneza si ulei de masline poti folosi si vaselina, insa aceasta este mai greu de indepartat din par, de aceea este necesar sa ai mare grija. Desi aceste tratamente naturiste te pot ajuta sa scapi de ouale paduchilor, niciunul dintre ele nu s-a dovedit a fi eficient in eliminarea completa a paduchilor.
Singurul tratament natural eficient este sa te razi in cap. Aceasta nu este o optiune pentru toata lumea, insa pentru cei care pot renunta la podoaba capilara pentru o perioada, este cea mai buna metoda. Doar asigura-te ca parul infestat il pui intr-o punga sigilata bine, inainte de a-l arunca la gunoi.
Fetita mea a avut paduchii si am cautat un tratament natural, care sa nu ii afecteze parul si sa nu ii irite scalpul.
Am gasit un gel natural impotriva paduchilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation.
Sunt foarte multumita de produs, fetita mea a scapa complet de paduchi si ouale lor.
Gelul impotriva paduchilor miroasa tara bine, a primavara,a natura,… nu se scurge sa intre in ochi(cum fac sampoanele) si deja vine cu un pieptam de paduchi in pachet.
Eu il recomand si va pup
si eu recomand aceste produse anti paduchi de la Thursday Plantation, pot confirma ca sunt eficiente.Sanatate