Obezitatea provoacă dureri de spate?

0
342
Obezitatea provoacă dureri de spate

Persoanele supraponderale au tendința de a depune o mare parte din greutatea în plus în zona abdominală. În această situație sunt mai ales bărbații, care se știe că se îngrașă mai ales la abdomen. Acest lucru face să crească solicitarea asupra coloanei mult mai mult față de cea asupra picioarelor și feselor. În timp, mușchii abdominali se slăbesc, de aceea la cei care sunt supraponderali acești mușchi nu mai oferă un sprijin adecvat coloanei, cum se întâmplă în cazul în care corpul este suplu și greutatea corporală normală.

Oamenii trebuie să facă exerciții fizice și să-și mențină greutatea corpului sub control, în limitele normale. Dacă nu se realizează un control muscular bun (și acest lucru apare mai ales la oamenii sedentari, sau care nu fac activități fizice ori sport) se ajunge la anumite probleme ale coloanei vertebrale.

În timpul unor activități epuizante (cum sunt ridicarea unei greutăți) la nivelul coloanei vertebrale apar dureri, deoarece aceasta este mult mai vulnerabilă la efort. Mușchii abdominali au un rol important în acest caz. În momentul unei asemenea solicitări, ei se încordează și măresc presiunea din cavitatea abdominală. Acest lucru face ca o parte din efort să fie preluată chiar de cavitatea abdominală și presiunea pe coloană să fie diminuată.

O persoană care ridică sau cară o greutate mare poate solicita foarte mult articulațiile spatelui și astfel se produc anumite leziuni la nivelul acestora. Dacă apar și alți factori ce țin de sănătatea persoanei, sau în plus, își pune amprenta obezitatea și stresul, cu siguranță spatele va fi mult mai vulnerabil la efort fizic și pot să apară afecțiuni la nivelul coloanei, în special intinderi de ligamente și comprimări ale discurilor intervertebrale.

Persoanele care au mai multe kg în plus pot să aibă o postură incorectă a corpului și astfel ajung să sufere frecvent de lordoză accentuată. Aspectul în cazul acestei afecțiuni este dizgrațios, iar în plus, apar și dureri în zona coloanei. Mișcarea este limitată de aceste simptome dureroase, iar eficiența coloanei în reducerea socurilor este redusă. Pot să apară frecvent traumatisme ale ligamentelor, vertebrelor și mușchilor.

Discurile coloanei sunt aplatizate și nu mai au acea posibilitate de a funcționa normal în ameliorarea șocurilor. În termeni medicali se vorbește despre așa numitele ,,discuri alunecate˝. Fiecare disc intervertebral are un nucleu pulpos care este format dintr-un interior moale gelatinos acoperit de un inel fibros de forma unui strat de consistență tare. Acest disc permite mișcarea vertebrelor una față de alta, fără să se atingă direct, astfel fiind împiedicată fricțiunea dintre suprafețele osoase.

Citește și:  Slabesti 5 kg in 7 zile cu dieta cu fasole pastai

dureri de spate

În timp discurile pierd treptat din conținutul fluid și acest lucru face ca articulația să nu mai fie la fel de bine protejată. Pierderea de nucleu pulpos se poate datora în principal înaintării în vârstă. Discurile intervertebrale sunt aplatizate de kg în plus și astfel spațiul dintre vertebre este diminuat destul de mult, presiunea se pune exagerat pe fațetele articulare și astfel fricțiunea dintre articulații este mare, determină inflamarea acestora și apariția durerii la nivelul lor.

O problemă gravă de sănătate care apare din cauza kg în plus este osteoartrita. Această boală se dezvoltă treptat prin uzura excesivă de la nivelul vertebrelor. Principalul simptom al osteoartritei este durerea. Aceasta apare din cauza inflamării cartilajului articulației ce s-a produs prin fricțiunea oaselor. Dacă se pune și presiune pe articulații prin ridicări de greutăți sau unor activități fizice de alt tip se poate accentua durerea și pot apărea și alte dezechilibre mai ales la nivel muscular. Cauzele osteoartritei pot fi: îmbătrânirea corpului, obezitatea, diabetul, leziunile articulațiilor și altele.

Obezitatea este o cauză importantă a durerilor de spate deoarece kg în plus pot provoca în timp uzura coloanei vertebrale. Dacă la acest prejudiciu adus coloanei adăugăm și faptul că mușchii abdominali sunt slăbiți de greutatea din zona abdominală, putem spune că spatele nu mai rezistă la ridicat. Dacă este solicitat excesiv se ajunge la dezvoltarea unor probleme de sănătate la nivelul lui care se manifestă în special prin dureri greu de suportat.

Pentru menținerea sănătății spatelui nu trebuie decât să se urmeze o dietă normală, echilibrată, bogată în legume și fructe proaspete. De asemenea, alimentația trebuie să cuprindă cereale integrale, lactate cu conținut redus de grăsimi, carne slabă și pește, pentru a asigura nutrienții necesari funcționării normale a organismului. Nu este bine să se aleagă o dietă foarte restrictivă, cea mai bună alegere este alimentația echilibrată și sănătoasă, dar care să nu conțină grăsimi.

Diminuarea greutății corporale la persoanele ce suferă de obezitate trebuie să se facă treptat și uneori pe baza unei diete stabilite de un medic specialist (mai ales dacă există și anumite probleme de sănătate ce trebuie mai întâi tratate).

Opțiunile de a te înfometa sau de a alege o dietă foarte rapidă nu sunt bune, deoarece, corpul are nevoie de substanțe nutritive esențiale pentru menținerea sănătății. Mai mult decât atât, corpul are tendința de a răspunde la înfometare prin reducerea ratei la care arde caloriile. Astfel se pierde din masa musculară și se poate suferi de malnutriție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.