Majoritatea fructelor și legumelor conțin reziduri de substanțe chimice, de pesticide și fungicide. Din păcate și alimentele vegetale organice au un grad de contaminare cu poluanți din mediul înconjurător și deci eliminarea acestora măcar parțială dacă nu totală este importantă pentru sănătate. Desigur, este mai bine să cumpărăm fructe și legume ce au proveniență ecologică, care au fost cultivate cât mai departe de mediile poluate, industriale. De multe ori însă se întâmplă să nu știm proveniența fructelor și legumelor pe care le achiziționăm și de aceea trebuie să le spălam și să le curățăm cât mai bine de pesticide, de substanțe care pot provoca tulburări gastro-intestinale.
Cartofii acumulează astfel de substanțe chiar sub coajă, fapt pentru care aceasta trebuie tăiată mai groasă, iar apoi este bine să fie ținuți mult timp în apă, sau chiar să se schimbe prima apă după ce se ajunge la temperatura de fierbere.
Varza este foarte sănătoasă dar conține nitrați mai ales în frunzele superioare și în cotor, de aceea acestea trebuie îndepărtate și aruncate, iar restul se poate mânca.
Strugurii sunt fructe delicioase care se consumă toamna, proaspete. Acestea pot avea reziduri de fungicide mai ales dacă sunt stocați o perioadă lungă de timp, de aceea ar fi bine să fie spălați foarte bine cu apă și chiar este recomandat să fie clătiți cu apă carbogazoasă.
Mărarul, pătrunjelul, salata verde și alte verdețuri pot acumula nitrați și alte substanțe chimice în pețiol sau tulpini, de aceea se poate îndepărta această parte și se pot consuma doar frunzele.
Nu este bine să cumperi pepene verde tăiat în jumătate și învelit în folie deoarece se poate contamina rapid cu germeni și bacterii. Poți pune puțin miez de pepene într-un pahar cu apă și dacă aceasta iși schimbă culoarea înseamnă că nu este bun pentru a fi consumat. Pepenele se servește proaspăt, imediat ce a fost tăiat.
Rădăcinoasele (ca de exemplu sfecla și morcovii) conțin reziduri de azotat mai ales la extremități de aceea înainte de a fi utilizate se curăță bine de coajă, se taie 1 cm din cotor și 1 cm din vârf, apoi se țin o perioadă de timp în apă.
Roșiile nu trebuie să aibă coaja groasă deoarece acest lucru arată că au fost tratate cu pesticide. De asemenea, roșiile care au în interior nervuri albe indică un conținut de substanțe chimice. Pentru a elimina rezidurile de astfel de substanțe este indicat ca roșiile să fie ținute în apă rece măcar o oră înainte de a fi consumate.
Fructele din țări străine sunt tratate cu substanțe chimice pentru a rezista o perioadă îndelungată de timp, de aceea indicat este să se cumpere fructe din țara noastră. În plus, trebuie foarte bine spălate și coaja acestora trebuie eliminată înainte de a fi consumate.