Ornitina, un aminoacid ce creste performantele fizice si mentale ale organismului

0
650
Ornitina, Foto: getfit.ro

Ornitina este un aminoacid neesential care se obtine din arginina prin biosinteza. Principalul sau rol este cel de stimulare al hormonului de crestere, de aceea este recomandat persoanelor sportive care doresc o crestere a masei musculare. In combinatie cu arginina si carnitina efectul sau este si mai bun, impreuna cu acestea stimuleaza metabolismul grasimilor, ajuta la reducerea absorbtiei lor in organism si deci la scaderea in greutate prin diminuarea tesutului adipos.

Un alt aminoacid important al organsimului este citrulina care este produs in ficat datorita transformarii amoniacului in uree. De asemenea prolina este un aminoacid neesential, o componenta esentiala a colagenului, o proteina benefica pentru sistemul osos si sanatatea tendoanelor, foarte importanta pentru aspectul pielii. Acidul glutamic are si el rol important pentru organism, furnizeaza energie creierului, inlatura oboseala si depresiile, are rol in dezvoltarea inteligentei, in stabilizarea controlului mental.

Referitor la acesti trei aminoacizi pe care i-am prezentat, ornitina este necesara in biosinteza lor. In mod normal organismul sintetizeaza producerea hormonilor de crestere insa, cu trecerea anilor, organismul imbatraneste si nu mai poate realiza in mod normal acest lucru, de aceea se recomanda administrarea de ornitina.

Persoanele care practica culturismul pot folosi acest aminoacid neesential, ornitina fiind un supliment nutritiv sau o componenta a unor suplimente de acest gen care ajuta la cresterea performantelor mentale, fizice si de rezistenta a corpului, ea imbunatateste sistemul imunitar al organismului. Are aspect de pudra alba cristalina si se foloseste in doze mici doar de 5 g, se ia una dimineata, una dupa antrenament si una inainte de culcare.

Citește și:  Beneficiile introducerii semintelor germinate in dieta ta

Conform specialistilor ornitina ajuta la vindecarea tesuturilor datorita capacitatii sale de a stimula sinteza de colagen. De asemenea are rol in procesul de detoxifiere al organismului, ajuta la eliminarea substantelor azotate prin urina.

Este recomandata persoanelor care sufera de diabet deoarece creste cantitatea de insulina si produce hormoni de crestere, reduce concentratia de amoniac din plasma sanguina, imbunatateste metabolismul proteinelor si ajuta la dezvoltarea de tesut muscular. De asemenea este un bun remediu pentru hepatita, encefalopatie hepatica, ciroza hepatica.

Desi este un supliment nutritiv nu este bine sa se consume in exces, in caz contrar poate da efecte secundare de greata, varsaturi si alergii cutanate. Mai ales persoanele care sufera de anumite tulburari digestive sau de boli de rinichi si ficat trebuie sa fie atente cu acest aminoacid si sa ceara sfatul unui medic. Femeile insarcinate sau care alapteaza pot folosi ornitina doar la recomandarea medicului.

Cei care sufera de schizofrenie sau alte boli cerebrale nu au voie deloc sa ia ornitina deoarece aceasta le-ar putea accentua simptomele si asa destul de neplacute. De asemenea, ornitina este contraindicata celor care prezinta hipersensbilitate sau care sufera de insuficienta renala severa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.