
Oamenii obișnuiesc când se taie la deget să ducă repede mâna la gură și să pună salivă pe rană. Faptul că saliva ajută la vindecarea rănii este un lucru cert, a fost observat de oricine a încercat să-și vindece o julitură sau tăietură în acest fel.
Cu siguranță ai încercat și tu acest lucru încă din copilărie, mai ales că atunci probabilitatea de a te răni la joacă a fost destul de mare. Copiii sunt deseori neatenți și își provoacă accidental diferite julituri mici, care sunt ușor de vindecat prin saliva proprie. Saliva ajută la dezinfectarea rănilor dar și la combaterea bacteriilor. Se spune că saliva umană are o substanță care accelerează procesul de vindecare.
Aceasta este o proteină al cărei efect nu este doar vindecător ci și antibacterian. Saliva conține lizozim, un agent cu proprietăți antibacteriene și de protejare împotriva microbilor. Saliva are acțiune de solvent, de emoliere, poate ușura digestia alimentelor și procesul de înghițire a acestora. Acest lucru face ca bolul alimentar să fie umezit și să treacă ușor prin esofag fără a răni mucoasa acestuia.
Potrivit unui studiu realizat de cercetători, saliva ucide microbii din rană prin această substanță de natură proteică. În plus rana se vindecă mai repede mai ales dacă nu este foarte adâncă, dacă leziunea este superficială. Într-un articol prezentat de PubLmed.gov se spune că histatina din salivă are agenți terapeutici antifungici, de combatere a infecțiilor cu Cryptococcus neoformans și Candida albicans. Această proteină are efect antiinflamator, de combatere a agenților microbieni și de regenerare a țesuturilor. Are acțiune vindecătoare și cicatrizantă pentru rănile care nu sunt grave.
O rană oricât de mică ar fi trebuie să fie tratată. Dacă este minoră poate fi dezinfectată rapid cu salivă. Este suficient să fie dată cu salivă, curățată cu limba moale care nu face decât să elimine stratul de sânge crae se prelinge de la suprafața acesteia. Acest tratament este eficient în cazul în care rana este superficială, de forma unei mici tăieturi, zgârieturi, julituri. Dacă rana este mai adâncă este nevoie de un dezinfectant medicinal (ex. apa oxigenată) și apoi de aplicarea unui bandaj steril.