Primavara, mai ales in luna aprilie se recolteaza frunzele si florile de paducel. Acestea sunt cele mai importante parti ale plantei folosite in scop terapeutic si trebuie culese mai ales dimineata, cand s-a ridicat roua si timpul este insorit si uscat.
Florile de paducel se rup cu atentie, astfel incat sa aiba codite de 1 cm, dar se pot folosi si impreuna cu frunzele adiacente lor, care se afla pe aceeasi ramurica. Se pun apoi la uscat intr-un loc bine aerisit si la umbra, pe o coala de hartie curata. Dupa ce s-au uscat, florile vor avea o nuanta mai inchisa de crem, iar mirosul aromat. Frunzele uscate vor deveni verde-deschis. Se pot pastra un an de zile in saculeti de hartie. Si fructele de paducel sunt bune pentru sanatate, insa acestea se culeg toamna.
Paducelul este numit in popor si gherghinar, iar stiintific are denumirea de Crataegus oxya sau Crataegus monogyna. Cele doua denumiri se refera la doua specii medicinale de paducel care difera prin formatul florilor, prima are florile cu doua stile, iar a doua cu un singur stil, in rest ambele au numeroase stamine. Stilul se gaseste in ovarul din partea inferioara a cupei florii de paducel.
Beneficiile florilor si frunzelor de paducel
Paducelul este un remediu excelent pentru afectiunile cardiace de aceea este cunoscut si cu numele de planta inimii.
Are proprietati de scadere a colesterolului si de reducere a depunerilor de grasime de pe vasele sanguine.
Paducelul imbunatateste circulatia sangelui la nivelul inimii si normalizeaza tulburarile nervoase ale acesteia. De asemenea, mareste circulatia sanguina si la nivelul creierului si in toate tesuturile organismului. Ajuta in normalizarea tensiunii arteriale si astfel planta este recomandata pacientilor care sufera de hipertensiune arteriala si probleme cu circulatia sanguina mai ales in partea inferioara a corpului.
Infuzia de flori de paducel ajuta in cazuri de insuficienta cardiaca, aritmii, tahicardie si angina pectorala. Se prepara astfel: se adauga o lingurita de frunze si flori de paducel la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 10-15 minute, se strecoara si se bea. Tratamentul se face timp cateva saptamani, se bea cate 2-3 cani de infuzie pe zi.
Infuzia de paducel are proprietati diuretice, de aceea ajuta in tratamentul afectiunilor si bolilor de rinichi. Este indicata si pentru combaterea tulburarilor de memorie care au fost cauzate de circulatia anormala a sangelui la nivelul creierului.
Prin efectul sau sedativ infuzia de paducel calmeaza nervii, are actiune benefica asupra sistemului nervos, combate palpitatiile, starile de iritabilitate si insomnia.
Ajuta in eliminarea simptomelor care apar in perioada de premenopauza.
Un alt produs la fel de eficient in astfel de boli si afectiuni este tinctura de paducel. Aceasta se cumpara de la plafar si se administreaza in doze mici astfel: se iau 10 picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa. Picaturile de tinctura se dilueaza intr-o ceasca cu apa plata.