Florile de păducel oferă foarte multe beneficii, mai ales pentru inimă. Acestea se culeg primăvara și se folosesc în ceaiuri și siropuri naturale. Pentru a proteja sănătatea inimii există și alte remedii naturale care se pot utiliza acasă.
Navigare rapidă în articol:
- Ceaiul de păducel susține inima și sistemul cardiovascular
- Tinctura de păducel protejează împotriva bolilor de inimă
- Sirop de flori de păducel
- Hrișca întărește vasele de sânge
1. Ceaiul de păducel susține inima și sistemul cardiovascular
Păducelul este o plantă medicinală folosită în medicina populară pentru a susține inima și circulația sanguină, pentru a preveni și ameliora aproape orice afecțiune. Ceaiul din păducel susține sănătatea sistemului cardiovascular.
Primăvara – în luna aprilie – păducelul este plin de flori albe-roz care atrag spre ele numeroși polinizatori. Mirosul florilor este plăcut și delicat. Florile și frunzele de păducel sunt pline de beneficii medicinale și se folosesc în infuzie și ceai. Studiile cercetătorilor arată că păducelul oferă beneficii oamenilor care au boli de inimă ușoare până la moderate. Desigur în cazuri de boli grave trebuie de mers la medic.
Ceaiul de flori de păducel îmbunătățește performanța cardiacă generală, reduce edemul gleznei, normalizează tensiunea arterială, reduce obseala, palpitațiile, durerea ce apare la efort crescut și nivelul de colesterol din sânge.
Păducelul are substanțe flavonoide care protejează sistemul cardiovascular. Potrivit experților, multe boli ale inimii sunt legate de inflamația cronică. Prin urmare, dacă se bea ceai din plante bogate în flavonoide se poate proteja inima de stresul oxidativ și de inflamația cronică.
Ceaiul din flori și frunze de păducel
Ceaiul de păducel este recomandat pacienților cu insuficiență cardiacă ușoară sau moderată. Acest ceai are o aromă plăcută și un gust astringent. Este simplu de realizat și nu costă mult precum alte suplimente care se comercializează în ziua de azi. El este recomandat oamenilor care vor să obțină cele mai bune beneficii ale păducelului.
S-a constatat că florile și frunzele de păducel au și anumiți nutrienți diferiți dar complementari, deci cel mai bine este să fie utilizate în ceaiuri ambele variante amestecate.
Se aleg florile care au stamine roz în ele, se culeg buchețele mici din flori și frunze. Când recoltezi florile trebuie să fii atent la spini, care sunt prezenți pe acest arbust. Dacă nu ai posibilitatea de a culege florile, le poți cumpăra primăvara din piață.
Sfaturi pentru ceaiul de păducel:
- se culeg florile și frunzele, se pun la uscat și apoi se macină
- prin măcinarea plantei (cu o rășniță de bucătărie) se crește randamentul de extracție al componentelor
- se adaugă 3 grame de pulbere de flori și frunze de păducel la o cană de apă fierbinte
- se folosește un cântar de bucătărie pentru a obține cantitatea exactă
- este recomandat de a măcina planta uscată chiar înainte de prepararea ceaiului
- se pune ceaiul în cană, se toarnă apa fierbinte deasupra și se lasă acoperit timp de 5-10 minute, apoi se strecoară și se bea.
Florile, frunzele și fructele de păducel sunt folosite în medicamente pentru inimă. Toate oferă beneficii, pot fi folosite separat la diferite preparate naturiste, sau în combinații între ele.
Oamenii care iau medicamente pentru inimă, ar trebui să ceară sfatul medicului cu privire la folosirea ceaiului de păducel.
Ceaiul din fructe de păducel
Și fructele de păducel, care sunt coapte toamna, sunt bune pentru inimă. Acestea hrănesc și protejează inima. Din fructe se realizează un ceai cu numeroase beneficii pentru sistemul cardiovascular.
Ceaiul este folosit în medicina populară pentru că:
- reduce disconfortul la nivel cardiac
- normalizează funcția inimii
- îmbunătățește sănătatea organismului
- ajută la buna funcționare a aparatului cardiovascular.
2. Tinctura de păducel protejează împotriva bolilor de inimă
Tinctura de păducel se realizează astfel:
- se adaugă 2 pumni de fructe de păducel proaspete sau uscate într-un borcan
- se pune apoi 750 ml vodca
- se lasă la macerat 14 zile
- se administrează câte o linguriță cu un pahar cu apă zilnic.
Această tinctură protejează organismul împotriva bolilor de inimă.
3. Sirop de flori de păducel
Din florile de păducel – care se culeg primăvara – se poate realiza un sirop care are gust plăcut și ajută la îmbunătățirea sănătății inimii.
Siropul se realizează din următoarele ingrediente:
- 2 pumni de flori de păducel proaspăt culese
- 350 ml apă
- 600 g zahăr alb
- 50 ml zeamă de lămâie.
Se procedează astfel:
- se topește zahărul în apă timp de 5 minute
- se pune și zeama de lămâie
- se pun florile de păducel într-un borcan
- deasupra lor se pune siropul cu zahăr și lămâie
- se lasă să stea 1-2 ore
- se strecoară și se păstrează într-o sticlă închisă.
4. Hrișca întărește vasele de sânge
Hrișca este indicată în alimentație pentru că are rutină – un bioflavonoid cu proprietăți antioxidante, care întărește vasele de sânge, ajută corpul să producă calogen și să absoarbă vitamina C. Rutina apare și în smochine, ceai verde, ceai negru, citrice.
Rutina ajută circulația sângelui, ameliorează afecțiunile asociate cu vene varicoase, vânătăi, vene păianjen. Rutina este recomandată chiar și în caz de hemoroizi ce sunt produși de venele umflate.
Studiile cercetătorilor arată că rutina scade colesterolul din sânge, previne formarea cheagurilor de sânge, reduce riscul de emobolie pulmonară, accident vascular cerebral și atac de cord.