Unul dintre cele mai delicoase fructe este para, apreciata pentru proprietatile sale vindecatoare inca din cele mai vechi timpuri. Acest pom fructifer este originar din China unde este considerat un simbol al longevitatii deoarece traieste foarte multi ani.
Para este un fruct foarte important pentru sanatatea organismului, contine multe minerale, vitamine si substante de tip bioactiv. Principalele vitamine care se gasesc in cantitate mare in fruct sunt A, C, E , P, PP, B1 si B2. De asemenea para are multe saruri minerale si oligoelemente din care fac parte: calciu, iod, fier, cupru, magneziu, potasiu, zinc, sodiu, fosfor, sulf, mangan. Para are apa, pectina, tanin, acid caroten, uleiuri esentiale, fibre, celuloza, albumine, grasimi, cenusi, hidrati de carbon, substante azotate si acid folic.
Din punct de vedere terapeutic acest fruct are proprietati foarte importante ce fac sa fie folosit in tratamentul unor boli si afectiuni diferite. Continutul sau de leucoza si fructoza explica faptul ca este un fruct ce nu trebuie sa lipseasca din dietele pentru scaderea in greutatea si diabet. In medicina populara para este recomandata pentru faptul ca ajuta in eliminarea toxinelor din organism.
Prin continul sau ridicat de minerale si vitamine ajuta in combaterea anemiei si surmenajului, are efect remineralizant si nutritiv, ajuta la consolidarea sistemului imunitar. Depaseste chiar si coacazele negre prin continutul ridicat de fibre si acid folic. Se remarca prin proprietati diuretice si depurative, laxative si astringente.
Para este un fruct racoritor, zemos cu gust dulce mai ales atunci cand este bine copt. Sucul de pere este eficient in tratamentul afectiunilor gastro-intestinale, este considerat de medici un antibiotic natural. Are efect sedativ ajuta in calmarea arsurilor la stomac, este recomandat persoanelor care sufera de colecistita, gastrita si boli hepatice. Sucul contine arbutina ce are efect antibiotic, fapt ce explica proprietatile antimicrobiene si utilizarile in tratamentul afectiunilor intestinale, tuberculozei si diareei.
De asemenea sucul de pere consolideaza peretii vaselor de sange, scade temperatura corpului in starile febrile si nu in ultimul rand vindeca ranile de pe suprafata pielii. Perele coapte sunt indicate in boli pulmonare si la vindecarea tusei. Din pere uscate fierte se obtine o bautura cu bune efecte diuretice, care da energie organismului.
Para prin continul de fier si vitamine ajuta in cresterea apetitului, in combaterea starii de oboseala fizica si mentala, dar si pentru a scapa de ameteala si depresie. Fructul da energie si creeaza o stare de bine si optimism deoarece are uleiuri esentiale care stimuleaza si relaxeaza. Pentru uz extern este folosita pulpa fructului sub forma de cataplasme in tratamentul plagilor, ea avand bune proprietati antibacteriene si de vindecare.
Para este un fruct benefic si pentru inima deoarece are ioni de potasiu. Tot din acest motiv ajuta la regenerarea celulelor, ajuta sistemul muscular, creste rezistenta organismului in lupta sa impotriva bolilor si virusurilor. Toate persoanele ar trebui sa manance pere macar pentru simplu fapt ca astfel isi completeaza necesarul de potasiu in corp. Medicii sunt de parere ca lipsa potasiului poate da stari de insomnie, nervozitate si oboseala.
De asemenea carenta de potasiu creste nivelul colesterolului din sange si frecventele cardiace. Para normalizeaza ritmul cardiac, este eficienta persoanelor care sufera de palpitatii, de pietre si nisip la rinichi prin efectul sau diuretic. In cosmetica para este folosita sub forma de masti cosmetice care ajuta la mentinerea elasticitatii si catifelarea pielii, sunt recomandate pentru tenul normal si gras.
Doar 100 g de pere contin 40-60 kcal ceea ce este clar perele au continutul caloric mic dar nutritiv mare, deci pot fi recomandate fara probleme in multe diete pentru persoanele care sufera de obezitate. Medicii recomanda macar cate o para proaspata cu jumatate de ora inainte de fiecare masa, dar se pot consuma chiar si 1 kg de pere zilnic. Atentie dupa ce se mananca pere nu se bea apa. Pielita fructului poate fi mancata si ea pentru ca are fitonutrienti si fibre.