Piciorul-caprei (Aegopodium podagraria), planta medicinala

0
2051
Piciorul-caprei (Aegopodium podagraria), planta medicinala

Piciorul-caprei este o planta perena cunoscuta si cu numele popular de iarba-caprei. Face parte din familia Apiaceae si are denumirea stiintifica de Aegopodium podagraria. Numele de Aegopodium vine de la cele doua cuvinte grecesti aegos (capra) si podion (picior), iar cel de podagraria este un epitet ce face referire la faptul ca planta se utilizeaza in scop terapeutic.

Aceasta planta erbacee creste inalta de cel mult 1 m, in regiunile impadurite cu numeroase tufe si buruieni din Europa si Asia, la altitudini de pana la 1800 m. Prefera locurile cu soare si umbra partiala si solul bogat in nutrienti, foarte bine drenat, umed si fara stagnarea apei mult timp, cu pH usor acid si continut de azot.

Rezista pana la temperaturi de minus 20 de grade Celsius, in anotimpul de primavara si toamna necesita ingrasamant organic pentru a se dezvolta normal. Are radacina taratoare si subterana, tulpina este ramificata, cu numerosi perisori fini la exterior si goala la interior, frunzele bazale sunt mari, ovale, putin parfumate si alcatuite din trei parti, au petiol gros dar nu foarte lung si marginile zimtate, frunzele din partea superioara a tulpinei sunt vizibil mai mici, scurte si inguste, de asemenea cu marginile zimtate.

Citește și:  Balbismul sau balbaiala, o afectiune intalnita des la copii

Piciorul-caprei

In varful tulpinei apar inflorescentele umbelate alcatuite din numeroase flori mici cu petale albe si 5 stamine fiecare. Perioada de inflorire este la mijlocul verii, iar fructele apar in ultima luna de vara.

De la piciorul-caprei se foloseste radacina si frunzele. Frunzele sunt comestibile si se folosesc in salate si supe ca orice legume. Radacina era folosita inca din vremuri de demult in tratamentul artritei, ea fiind apreciata pentru proprietatile antiinflamatorii. Conform specialistilor radacina are un continut semnificativ de caroten, fier, vitamina C si potasiu, dar si alte elemente active ce fac sa aiba efecte foarte bune in tratamentul unor boli de tipul: guta, artrita si reumatism.

Se foloseste in special sub forma de infuzie. Aceasta se prepara astfel: se pune o lingura mare de radacina uscata si maruntita la o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat 5 minute, se filtreaza si se bea cald.

Piciorul-caprei este o planta care se foloseste la recomandarea unui medic specialist in doze mici corespunzatoare, stabilite de acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.