Lemnul Maicii Domnului este o plantă medicinală care este folosită pentru proprietățile sale benefice în combaterea viermilor intestinali și a afecțiunilor stomacului. Planta este folosită de sute de ani ca leac pentru tulburările digestive (cum este de exemplu deranjul la burtă). Ceaiul din florile sale este un bun remediu contra viermilor intestinali la copii.
Navigare rapidă în articol:
- Lemnul Maicii Domnului – Santolina chamaecyparissus
- Lemnul Maicii Domnului – Santolina virens
- Alte plante medicinale bune pentru stomac
1. Lemnul Maicii Domnului – Santolina chamaecyparissus
Această plantă aromatică este folosită și în scop ornamental. Are tulpinile subțiri și lungi de aproximativ 60 cm, frunzele acoperite de puf gri-cenușiu și florile galben-bej, cu diametrul chiar și de 1-2 cm. Specialiștii spun despre lemnul Maicii Domnului că este o plantă cu proprietăți asemănătoare mușețelului. Este de origine din zonele cu climă mediteraneană. Înflorește în anotimpul de vară, mai exact în lunile iunie-august.
Frunzele sale se utilizează și în gastronomia mediteraneană, sub formă de condiment la preparate culinare din carne de pește, la sosuri și brânzeturi, sau pentru aromatizarea pastelor.
Din plantă se obține un ulei esențial care are efecte benefice, mai ales în cazuri de arsuri gastrice, balonare, dureri de burtă, gastrită. Planta conține fenoli, tanini, flavonoizi și alte elemente active.
Ceaiul din florile de lemnul Maicii Domnului
În ceea ce privește proprietățile medicinale ale acestei plante, specialiștii au spus că se evidențiază prin faptul că este foarte bună pentru stomac.
Ceaiul din florile sale are următoarele beneficii:
- Elimină viermii intestinali
- Combate tulburările intestinale, calmează deranjul la stomac
- Suprimă stările spasmodice (spasmele sau crampele de stomac)
- Ameliorează durerile de burtă și balonarea
- Ajută în cazuri de amenoree sau lipsă a menstruației
- Ameliorează spasmele musculare și transpirația excesivă
- Facilitează digestia.
Planta are un miros specific, de aceea are efect bun în combaterea insectelor, a moliilor de pe îmbrăcăminte. Se pune în săculeți mici, la fel cum se procedează și cu lavanda și se depozitează în dulapurile cu haine. Planta alungă muștele și țânțarii.
Florile de la lemnul Maicii Domnului se folosesc în tratamentul crampelor abdominale și a viermilor intestinali, la copii și adulți.
Se folosește următoarea rețetă: 15 g flori de lemnul Maicii Domnului, 15 g cimbru și 15 g rădăcină de cicoare. Se amestecă aceste ingrediente și se obține o compoziție bună pentru ceai. Se adaugă o linguriță din amestec la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 8-10 minute și apoi se strecoară și se bea. Acest ceai se poate îndulci cu o linguriță de miere, pentru a fi mai bun la gust pentru copii.
Pentru a avea efect mai rapid în combaterea viermilor intestinali, ceaiul se bea pe stomacul gol. Dacă se beau 2 căni de ceai pe zi, timp de două zile, crampele și viermii intestinali dispar.
Semințele de la lemnul Maicii Domnului se folosesc de asemenea pentru eliminarea paraziților intestinali. Se usucă, se macină semințele și se administrează cam 1 gr, de două ori pe zi.
Infuzia din 30 g flori de lemnul Maicii Domnului la 1 litru de apă are beneficii stomacale asemănătoare cu cele ale mușețelului. De asemenea, infuzia din plantă ajută în cazuri de dureri de picioare. Se țin picioarele în infuzie, timp de 20 minute, într-un lighean și oboseala dispare.
Vezi aici un video cu planta lemnul Maicii Domnului – Santolina chamaecyparissus:
2. Lemnul Maicii Domnului – Santolina virens
Aceasta este o plantă aromatică – Santolina virens – care se aseamănă cu Santolina chamaecyparissus, dar are frunzele verzi. Florile sunt delicate și galbene, înfloresc în luna august. Tulpina crește înaltă de 20-25 cm. Are aspect de tufă, este o plantă perenă. Este folosită ca plantă decorativă, fiind frumos parfumată.
La fel ca lavanda, Lemnul Maicii Domnului formează un tufiș luxuriant, care preferă zonele însorite și aride. Plata rezistă la secetă și este foarte frumoasă mai ales după mijlocul verii, când începe să înflorească. Poate fi crescută și în ghivece, ca plantă decorativă.
Și această plantă – Santolina virens – se folosește drept condiment.
Vezi aici un video cu Lemnul Maicii Domnului – Santolina virens:
Astfel de plante nu sunt pretențioase, cresc foarte ușor și rezistă și la temperaturi de minus 7 grade Celsius.
Alte tipuri de plante Santolina sunt:
- Santolina elegans
- Santolina rosmarinifolia
- Santolina pinnata
- Santolina neapolitana.
3. Alte plante medicinale bune pentru stomac
Cea mai populară plantă medicinală cu efect benefic pentru stomac este mușețelul. Ceaiul de flori de mușețel are efect antiinflamator, antispastic, hemostatic, anestezic și calmant asupra stomacului. Poate crește secreția de suc gastric și eliberarea de enzime intestinale. Uleiul esențial din mușețel reduce flatulența, durerea de stomac, normalizează funcțiile stomacului și reduce procesele inflamatorii.
O altă plantă medicinală bună pentru stomac este patlagina. Frunzele de patlagină au efect antiinflamator și analgezic. Sucul de patlagină ajută în calmarea simptomelor de gastrită, stimulează motilitatea intestinală, reduce inflamațiile, are efect hemostatic, vindecător.
Sunătoarea este o plantă medicinală care poate fi foarte eficientă în cazuri de ulcer peptic sau gastrită. Are elemente active, taninuri, substanțe saponine, săruri minerale și acizi organici datorită cărora planta are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, astringente, hemostatice și bactericide.
Ceaiul din sunătoare ajută la calmarea simptomelor produse de ulcer și gastrită. Are efect antiinflamatoriu și calmant pentru durerile de stomac.
Ceaiul din coada-șoricelului este bun pentru stomac, calmează durerile produse de gastrită. Acest preparat ajută la vindecarea rănilor, are proprietăți astringente, antispastice, antibacteriene.
Ceaiul de pelin este eficient în cazuri de gastrită și ulcer peptic. Proprietățile acestei plante sunt benefice stomacului. Pelinul ameliorează inflamația pereților stomacului, ajută la vindecarea ulcerelor, are efect anestezic și ușor laxativ.