Planta aromatica – Cedronela (Cedronella canariensis)

0
273
Planta aromatica - Cedronela (Cedronella canariensis)

La noi in tara se cultiva planta decorativa de interior Cedronela datorita florilor sale frumoase roz-violet, dar si a mirosului placut pe care il raspandeste in jur. Acesta planta perena inalta de 1 m este numita stiintific Cedronella canariensis, face parte din familia Lamiaceae si este originara din Insulele Canare.

Poate fi cultivata in ghiveci, dar si ca arbust direct in pamant in gradina. Planta trebuie udata de cate ori are nevoie, cand solul este complet uscat (cam la 2 saptamani cate 2 galeti cu apa) si trebuie ferita de temperaturile extreme, ea fiind sensibila la frig sau la calduri prea mari. Solul folosit trebuie sa fie moale si bine drenat. Mare atentie in ceea ce priveste udatul plantei, acest lucru se face doar cand pamantul este uscat, pentru a evita excesele. Cand este cultivata in ghiveci, planta trebuie udata mai des cu o cantitate mai mica de apa.

In sezonul cald planta are frunzele verzi si florile in nuanta de culoare violet-rozie. Pentru a proteja Cedronala de frig, in lunile reci se acopera o parte din tulpina cu pamant astfel nu va fi afectata de conditiile climatice vitrege.

Citește și:  Margareta - antiinflamatorul gradinii

Cedronella canariensis

Planta Cedronela este sensibila si la boli, la ciupercile care se dezvolta de obicei primavara cand au loc ploi frecvente si temperaturi ridicate ziua, de aceea trebuie protejata cu insecticide speciale.

Frunzele de Cetronela raspandesc un miros foate frumos, aromatic, usor dulceag de cedru si camfor. Semintele florilor daca sunt purtate de vant emana si ele un parfum aromatic foarte placut. Ele sunt comestibile, pot fi utilizate la prepararea salatelor sau la aromarea ceaiurilor. Un efect deosebit il au la parfumarea incaperilor fiind folosite sub forma unor saculete umplute cu frunzulite si seminte.

Cedronela este folosita si in medicina populara ca remediu in afectiunile sinusurilor. E suficient ca planta sa fie mirosita indelung, sau sa fie utilizata in inhalatii cu aburi pentru ca sa usureze respiratia si sa elibereze caile nazale si sinusurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.