Umbrarul-doamnei este o planta perena erbacee care creste mai ales in zonele alpine din Europa, la altitudini de pana la 2600 m. Are denumirea stiintifica de Alchemilla alpina si apartine de familia Rosaceae. In popor este cunoscuta si cu numele de mantia-doamnei, sau brumarie.
Creste inalta de 5-30 cm, are radacina lunga subterana iar in stratul superficial la suprafata solului se termina cu o rozeta. Frunzele au suprafata posterioara acoperita cu perisori fini argintii care le creeaza un aspect catifelat, sunt formate din 5-7 sectiuni si au un colorit verde-inchis. Florile sunt de forma unui panicul, au 4-5 sepale, 4 stamine si 4 petale de culoare galben-verzui. Diametrul unei flori ajunge la 0,3-0,4 cm.
Localnicii din regiunile montane folosesc aceasta planta in preparate traditionale, mai ales in tratamentul dereglarilor menstruale. Planta are un continut semnificativ de substante flavonoide, acizi organici si taninuri, de aceea este un bun remediu contra diareei. Are proprietati analgezice, carminative, astringente, antiinflamatoare si diuretice. De asemenea decoctul din frunze ajuta in tratamentul ranilor si ameliorarea durerilor de ochi.
Infuzia din frunzele plantei ajuta la vindecarea eczemelor pielii, a plagilor si impotriva menstruatiei excesive. Infuzia se prepara astfel: se adauga o lingurita de planta uscata la 250 ml apa clocotita si se lasa timp de 5 minute, se filtreaza si se bea cald, sau se aplica local comprese caldute, pe zona afectata a pielii.
Alaturi de alte plante medicinale umbrarul-doamnei ajuta in tratamentul cancerului mamar, uterin si ovarian. Se prepara un ceai din amestec de plante medicinale – din care fac parte frunzele de umbrarul-doamnei, urzica moarta si cretisoara (in cantitati egale). Se pune o lingurita de amestec de plante uscate la o cana de apa clocotita si se lasa la macerat timp de 10 minute, se strecoara si se bea in fiecare zi cate o cana, cu inghjitituri mici, mereu inainte de masa.