Planta Ciurul Zânelor (Carlina acaulis) vindecă infecțiile fungice ale unghiilor și pielii

0
82

Planta ciurul zânelor face parte din familia Asteraceae și are denumirea științifică Carlina acaulis. Această plantă se poate găsi în regiunile montane, la altitudini de cel puțin 800 m, cum ar fi de pildă în poienile forestiere de munte, pe terenuri stâncoase, regiuni alpine și subalpine, cu pietriș, pante înierbate, din zona Cheile Bicazului. Planta este răspândită în munții din Europa, în Carpați, Balcani, Alpi, Pirinei, Apenini.

Ca aspect, planta este deosebită, are tulpina cu o singură floare foarte mare, cu petale albe cu o tentă argintie, care înflorește în perioada lunilor iulie-septembrie. Are tulpina scurtă, iar floarea este polenizată de numeroase insecte. Frunzele au țepi puternici și cresc astfel încât formează o rozetă plată. Pe vreme înourată sau când plouă, inflorescențele se închid. Acestea au aspect decorativ, sunt atractive în felul lor, dar nu au miros. Din flori pot fi create aranjamente cu flori uscate foarte frumoase.

Beneficii pentru sănătate

Despre această plantă se crede că are multe proprietăți medicinale. Poate ajuta la detoxifierea ficatului și stimularea funcției acestuia. Poate reduce stresul și este un bun remediu pentru stările neplăcute ce apar din cauza ciclurilor menstruale neregulate. Are efect antispastic, diuretic, poate calma crampele musculare.

Conform unui studiu realizat de cercetători, Carlina acaulis face parte din categoria plantelor medicinale, are o serie de beneficii:

  • Are proprietăți diuretice, antibacteriene, colagogice, de combatere a infecțiilor fungice
  • Ajută în tratamentul bolilor de piele, acneei, gastritei, ulcerelor, eczemelor, rănilor
  • Rădăcina ei are uleiuri esențiale cu acțiune antibacteriană, pozitivă, ceea ce face să fie folosită ca medicament pentru tratamentul unor boli și afecțiuni la oameni și animale.

Există și alte studii care arată beneficiile plantei:

  • Este folosită în scop medicinal, are acțiune diuretică, antibiotică, diaforetică
  • Poate ajuta în tratamentul bolilor de piele
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge și poate fi folosită în caz de diabet
  • Are triterpene – acid oleanolic, acid ursolic
  • Poate reduce stresul și anxietatea pentru că are proprietăți calmante
  • Ajută la reducerea inflamației, este recomandată în caz de artrită
  • Calmează disconfortul digestiv, deci este indicată pentru uz intern ca suport digestiv
  • Are antioxidanți care protejează celulele organismului de atacul nociv al radicalilor liberi
  • Crește rezistența organismului împotriva infecțiilor, întărește imunitatea
  • Are potențial anticancerigen, antiviral, antifungic, antibacterian
  • Reduce simptomele bolilor virale, combate infecțiile fungice și bacteriene
  • Ajută la normalizarea tensiunii arteriale și previne bolile de inimă
  • Prin efectul ei diuretic combate retenția de apă din organism.
Citește și:  Curry - condimentul unei intregi civilizatii

Decoct din rădăcina plantei ciurul zânelor

Rădăcina plantei se folosește în medicina populară pentru uz extern, pentru spălături locale, în tratamentul eczemelor, infecțiilor fungice, micozelor și rănilor. Se folosesc 40 g de rădăcină și un litru de apă, se fierbe la foc mic timp de un sfert de oră, se filtrează și se lasă puțin la răcit. Această infuzie se utilizează pentru spălarea pielii și a unghiilor cu probleme.

Și cataplasmele cu frunze proaspete de plantă, care în prealabil au fost strivite, ajută la vindecarea rănilor, eczemelor, afecțiunilor pielii.

Din această plantă medicinală se realizează creme și unguente care pot ajuta în tratamentul unor probleme ale pielii; ele se aplică în strat subțire pe zonele afectate.

Infuzie din plantă

Această infuzie se realizează din frunzele și rădăcina plantei astfel: se adaugă o linguriță de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se bea. Tratamentul ajută în ameliorarea simptomelor provocate de afecțiuni respiratorii și digestive.

Compresele cu infuzie din plantă au efect calmant pentru articulațiile dureroase, reduce inflamația, durerea în caz de reumatism și artrită.

Despre inhalarea aburului de la infuzie din Carlina acaulis se spune că ajută în reducerea congestiei nazale, desfundă nasul și îmbunătățește respirația.

Gargara cu infuzie ajută în calmarea durerii de gât și în combaterea infecțiilor din cavitatea bucală.

Planta nu este recomandată persoanelor alergice la compușii ei, sau care au tulburări gastrointestinale, greață, vărsături, deranj la burtă. De asemenea, planta este contraindicată în caz de sarcină și alăptare. Ea poate interacționa cu anumite medicamente (anticoagulante, diluanți de sânge), de aceea este bine de întrebat un medic înainte de a fi utilizată pentru uz intern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.