Planta medicinala reventul

0
1152
Planta medicinala reventul

Reventul (sau rubarba) este o planta medicinala foarte veche, care este cunoscuta inca de acum trei milenii si este asociata Chinei ca loc de aparitie. La inceput, reventul era foarte apreciat si se folosea pentru schimburi cu aurul. Inca de atunci planta era utilizata pentru tratarea constipatiei, a diareei si a altor indigestii. Alternativ, reventul este cultivat si ca sa fie folosit in industria alimentara. La noi in tara, reventul este cultivat in zona subcarpatilor si in Transilvania, la altitudini mai ridicate.

Reventul se prezinta sub forma unei plante foarte inalte si puternice, uneori poate creste si pana la 2 m. Frunzele sunt si ele viguroase si puternice, iar florile sunt mai mici si au culoarea mov. Frunzele reventului sunt foarte apreciate pentru calitatile lor antiinflamatorii, insa se pot folosi si in bucatarie, spre exemplu cand faceti sarmale.

Sub forma de infuzie, reventul se prepara din cateva linguri de radacini si cativa rizomi pusi in jumatate de litru de apa foarte calda. Dupa un sfert de ora, strecurati compozitia si consumati o cana pe zi. Aceasta actioneaza ca un excelent stimulent pentru digestie.

In alt mod se poate utiliza sucul din cozile frunzelor de revent. Acestea trebuie spalate foarte bine, iar apoi date prin storcatorul de fructe pentru obtinerea lichidului necesar. Nu aveti nevoie sa beti mai mult de 50 de grame din acest suc in fiecare zi, intrucat aceasta cantitate este mai mult decat suficienta pentru imbunatatirea tranzitului intestinal si in rezolvarea altor probleme ale bilei sau ale ficatului.

Exista posibilitatea de a utiliza si pulberea de radacina a acestei plante. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa macerati radacinile uscate. Nu trebuie sa va speriati de mirosul si de gustul sau amar, pentru ca efectele benefice asupra organismului vostru sunt mai importante decat orice. Zilnic, pana la trei grame de pulbere de radacini de revent sunt de ajuns ca sa actioneze atat ca un purgativ, dar si ca un laxativ excelent.

Daca folositi mai mult de trei grame din aceasta pulbere, puteti suferi de efecte adverse, precum deshidratarea si pierderea mineralelor si a altor substante nutritive din organism. Alternativ, aveti optiunea si sa amestecati praful din aceasta planta cu mierea. Aceasta combinatie reprezinta un stimulent al poftei de mancare si un mijloc de a regla tranzitul intestinal.

rubarba

Decoctul de revent se face dintr-o lingura de pulbere de radacina, pusa intr-o cana cu apa si lasata la fiert pentru un sfert de ora. Dupa ce a fiert, apa se strecoara. Trebuie sa beti decoctul atat dimineata, cat si seara.

Citește și:  Sofranul (Crocus sativus), mirodenie cu proprietati medicinale

In ceea ce priveste macerarea rizomilor si a radacinilor de revent, acestea sunt puse in cateva cani cu apa pentru aproximativ jumatate de zi. Dupa aceea, puteti bea de cateva ori pe zi din amestecul obtinut.

Tinctura de revent se face prin punerea la macerare a catorva radacini, alaturi de 250 ml alcool. Dupa jumatate de luna, filtrati mixtura obtinuta si veti avea tinctura gata sa fie consumata. Trebuie sa consumati 2-3 lingurite dupa fiecare masa pentru ca efectul acesteia sa se vada.

Chiar daca poate parea ciudat, puteti prepara chiar si compot de revent, lucru care evidentiaza multiplele intrebuintari ale acestei plante foarte putin cunoscute la noi in tara. Pentru asta aveti nevoie de cozile plantei, pe care le taiati in bucati mici si le puneti sa fiarba in apa si in zahar. Gustul compotului este foarte bun, chiar daca unora dintre d-voastra s-ar putea sa vi sa para cam acrisor. Este foarte benefic in tratamentul anemiei sau pentru copiii care au un sistem imunitar deficitar.

Ca sa facem un scurt rezumat, reventul poate fi folosit in multiple forme pentru tratarea anemiei, anorexiei, constipatiei, parazitilor intestinali, a diareei sau a altor boli asemanatoare. Chiar daca folositi pulbere, decoct, tinctura, suc sau infuzie de revent, trebuie sa stiti ca fiecare dintre acestea este foarte benefica pentru organismul dumneavoastra si este indicat sa continuati tratamentul chiar si dupa ce v-ati vindecat, pentru a va mentine sistemul imunitar la un nivel ridicat.

Bineinteles ca exista si unele contraindicatii ale reventului. In cazul bolnavilor de litiaze, reumatism sau guta, nu este recomandat sa se utilizeze reventul in alimentatie. De asemenea, cei care au hemoroizi nu au voie sa consume niciun produs facut pe baza acestei plante. In plus, nici cei dintre dumneavoastra care au constipatie cronica nu pot sa-si introduca in dieta ingredientele facute din revent.

Intrucat contine o cantitate mare de vitamina B si C, dar si saruri minerale, reventul este foarte bun pentru tratarea bolilor intestinale cum ar fi parazitozele, atonia si dizenteria. Pe langa aceste componente, reventul mai este format si din rasini, rezine, uleiuri volatile, calciu, fosfor, acid oxalic si potasiu. De asemenea, planta este benefica si pentru tratamentul anemiei, actionand ca un stimulent si ca un tonic pentru organism. Pentru a beneficia de aceste efecte, trebuie sa folositi pulberea de revent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.