Plante medicinale benefice pentru plămâni: rădăcina de lemn dulce și rădăcina de iarbă mare

0
912

Rădăcina de lemn dulce are proprietăți benefice asupra membranelor mucoase, pentru plămâni și stomac. Ceaiul de lemn dulce este recomandat în tratamentul bronșitei, a tusei uscate și iritative. Rădăcina de iarbă mare are efect expectorant, ajută la eliminarea secreților în bronșita acută. Află în acest articol alte proprietăți benefice ale acestor plante medicinale.

Navigare rapidă în articol:

  1. Rădăcina de lemn dulce
  2. Rădăcina de iarbă mare

1. Rădăcina de lemn dulce

Aceasta este una din cele mai versatile plante medicinale din lume, este utilizată pe scară largă în tratamentul problemelor respiratorii. Are denumirea științifică de Glycyrrhiza glabra. Este cunoscută și cu denumirea de rădăcină dulce sau iarbă dulce. Este una din principalele 5-10 ierburi de leac cunoscute în toată lumea și folosite în medicina tradițională chineză din punct de vedere medicinal.

Cele mai valoroase părți ale plantei din punct de vedere medicinal sunt rădăcinile; acestea au gust dulce. Recoltarea lor (în lunile iunie-aprilie și septembrie-octombrie) este o alegere bună, mai ales că ele rezistă pe termen lung. Se pun la uscat și se păstrează în pungi din hârtie.

Proprietățile sale medicinale sunt numeroase, bine stabilite și documentate. Ele includ acțiunea antinflamatorie, antispasmodică, expectorantă, sedativă, antimicrobiană, antiseptică, antitusivă, antioxidantă, diuretică, emolientă, tonică, laxativă, mucolitică, hepatoprotectoare, antivirală.

Sirop de tuse din rădăcină de lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce conține elemente active cu efect calmant asupra mucoaselor iritate. Prin urmare, rădăcina acestei plante medicinale are un ingredient perfect pentru siropul de tuse. În medicina populară, acest sirop se prepară de sute de ani, oamenii care îl folosesc îl consideră extraordinar de eficient în ameliorarea durerilor de gât. Este bun pentru tusea uscată și iritativă, ajută în combaterea acesteia. Siropul are efect calmant asupra membranelor mucoase iritate ale gâtului.

Și ceaiul din lemn dulce (care se infuzează o perioadă mai lungă timp, de aproximativ 10-15 minute) este benefic pentru tratamentul tusei și al durerilor de gât. Ceaiul este benefic pentru organism și are o aromă deosebită.

Din rădăcină de lemn dulce se realizează și un sirop pentru cofetărie care este dulce. Un alt aromatizant natural este anasonul. Are acid glicirizic care este un substituit al zahărului. Poate fi de 100 de ori mai dulce ca zahărul.

Protejează ficatul, ajută în cazul tuturor durerilor de stomac

Rădăcina de lemn dulce are substanțe flavonoide care se evidențiază pentru acțiunile antiinflamatorii. Rădăcina plantei protejează ficatul, este bună pentru cei care au hepatită.

Este recomandată pentru afecțiuni digestive pentru că are beneficii semnificative:

  • Calmează simptomele provocate de prea multă aciditate la stomac
  • Restabilește funcțiile intestinale, pancreatice și esofagiene
  • Constipație, spasme stomacale
  • Are proprietăți antiinflamatorii
  • Ajută la eliminarea toxinelor din organism
  • Are efect benefic asupra mucoasei stomacului
  • Crește imunitatea organismului
  • Ajută în cazuri de ulcer stomacal
  • Calmează problemele gastrointestinale
  • Menține sănătatea sistemului digestiv.

Ceaiul de lemn dulce ajută în tratamentul refluxului gastric și al esofagitei.

Probleme cu plămânii sau la tractul respirator

Rădăcina de lemn dulce va acționa ca un excelent expectorant, are proprietăți benefice asupra membranelor mucoase, pentru plămâni.

Este indicată și în cazuri de frisoane, gripă și răceală. Ajută în tratamentul bronșitei, conjunctivitei, spasmelor, infecțiilor virale, tuberculozei. Inhibă aderența virală și pătrunderea ei în celule.

Tonic suprarenal

Rădăcina de lemn dulce este hrănitoare și benefică pentru glandele suprarenale, mai ales pentru faptul că are proprietăți antiinflamatoare. Are numeroase beneficii:

  • Promovează și îmbunătățește activitatea glandelor suprarenale
  • Optimizează cortizolul, normalizează hormonii sexuali
  • Reduce efectele stresului asupra imunității
  • Ajută metabolismul zahărului în organism
  • Îmbunătățește starea de spirit.
Citește și:  Melanomul, un cancer teribil de piele

Îmbunătățește sănătatea pielii

Rădăcina de lemn dulce este folosită și în tratamente dermatologice, pentru răni și eczeme, deoarece are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și antibacteriene.

Combate stresul

Rădăcina de lemn dulce are efect antistres, crește nivelul de energie în organism și oferă o stare de bine. Are acțiune antiinflamatoare și combate oboseala fizică și mentală.

Promovează și susține o stare de spirit stabilă, normalizează somnul, susține echilibrul sănătos al hormonilor în organism.

Efectele secundare apar dacă planta este utilizată în exces, prea mult timp

Reacțiile adverse apar în caz de suprautilizare și includ retenția de lichide, creșterea presiunii arteriale, scăderea concentrației de potasiu în sânge, dureri de cap. Aceste probleme nu apar dacă folosiți planta în doze normale, deci dacă nu exagerați nu vor fi efecte secundare deloc. Când folosiți această rădăcină de plantă verificați-vă eventual și tensiunea arterială.

Rădăcina de lemn dulce este contraindicată femeilor însărcinate sau care se află în perioada de alăptare, persoanelor care suferă de anemie, de hipertensiune arterială, sau care iau medicamente pentru substituție hormonală ori contraceptive orale.

Recomandat este ca planta să fie utilizată după ce s-a cerut sfatul unui medic, mai ales dacă există anumite probleme de sănătate.

Vezi aici un video despre rădăcina de lemn dulce:

2. Rădăcina de iarbă mare

Planta iarba mare crește în flora spontană, la marginile de pădure, pe malul râurilor, în livezi sau vii. Este cunoscută și cu denumirea de „ochiul boului”, „lacrimile Elenei”, „oman”. Rădăcina acestei plante are o puternică acțiune antiseptică, se folosește în toate afecțiunile aparatului respirator. Este apreciată în medicina populară pentru proprietățile sale:

  • Antiseptice, antibronșice, antitusive, diaforetice
  • Astringente, calmante, diuretice
  • Antispastice, expectorante, antiinfecțioase
  • Antibiotice, vermifuge, tonice, antibiotice.

Conține inulină, ulei volatil, substanțe amare, pectine, mucilagi, calciu, magneziu și altele.

Iarba mare este un remediu pulmonar, excelent pentru tuse. Această planta merită cultivată în grădină. Ceaiul din rădăcină de iarbă mare este recomandat în cazuri de astm și bronșită. Este bun și în ameliorarea simptomelor produse de răceală, mai ales pentru că are efect antiseptic și antibacterian. Poate combate infecțiile pulmonare secundare și de asemenea poate ajuta în ameliorarea tulburărilor sistemului digestiv. Are efect benefic în afecțiunile respiratorii, cum sunt: laringitele, bronșitele, traheobronșitele, tusea și astmul. Poate calma tusea provocată de emfizem sau tuberculoză.

Există și miere de albine din iarbă mare, care are un gust foarte bun și care este preferată de mulți oameni, mai ales de copii.

Alte beneficii ale plantei

Planta are o serie de beneficii pentru sănătate care sunt apreciate mai ales în medicina populară:

  • Calmează spasmele bronșitei și tusea
  • Ameliorează simptomele afecțiunilor uterului
  • Este un bun remediu în cazuri de boli ale plămânului și stomacului
  • Combate alergiile și transpirația
  • Îmbunătățește apetitul alimentar și digestia
  • Ajută la eliminarea excesului de apă din organism
  • Susține activitatea sistemului respirator
  • Ameliorează simptomele bolilor de plămâni
  • Ajută în tratamentul nevrozelor, tulburărilor de somn și al obezității.

În medicina populară se folosește pentru uz intern infuzia, ceaiul și extractul. Pentru uz extern se recomandă băile, compresele locale și decoctul. De exemplu, decoctul din iarbă mare ajută la ameliorarea unor afecțiuni ale pielii, cum sunt dermatozele. Planta este indicată și pentru tratamentele pentru păr, pentru că ajută în combaterea căderii părului.

Dacă se consumă în doze mari poate provoca crampe, diaree și vărsături. Este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează.

Vezi aici un video despre rădăcina de iarbă mare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.