Rogozul (Carex arenaria), planta cu proprietati de purificare a sangelui

0
3082
Rogozul (Carex arenaria), planta cu proprietati de purificare a sangelui

Una din plantele care la prima vedere poate fi confundata cu cerealele este rogozul. Aceasta planta perena creste in regiunile nisipoase, cu peluze, unde solul este nisipos si acid in zonele de coasta din Europa. Este cunoscuta si cu numele de sovar, are denumirea stiintifica de Carex arenaria si face parte din familia Cyperaceae.

Prefera solul umed, partial umbrit si este sensibila la daunatori si boli. In mediul natural in salbaticie exista in jur de 500 de specii de rogoz care apartin genului Carex si din care face parte si Carex alba, Carex laxa, Carex sylvatica, Carex montana si multe altele.

Rogozul este o planta inalta de 25 cm cu un aspect interesant ceea ce face sa fie folosita ca planta decorativa pentru buchetele de flori sau ca planta ornamentala a iazurilor. Are radacina foarte lunga, cu numeroase ramificatii subtiri de 2-3 mm si lungi ceea ce ofera o buna ancorare in solul nisipos.

rogozul

Tulpina este triunghiulara si dura, frunzele cresc in plan vertical, sunt lungi de peste 10 cm dar foarte inguste, de culoare verde-inchis, cu teci maronii bazale. Inflorescentele sunt de forma conica, lungi de 3-8 cm, in nunate maronii-deschise. Fructele sunt de forma unor achene. Perioada de inflorire este din luna iunie si pana in septembrie.

Citește și:  Pirul-gros (Cynodon dactylon) planta ce contine amidon

Aceasta planta este folosita in medicina traditionala pentru proprietatile sale diuretice, diaforetice, laxative, sudorifice, tonice, coleretice. De la rogoz se folosesc in fitoterapie inflorescentele sub forma de macerat sau decoct. Inflorescenta contine ulei esential, tanin, siliciu, rasina, substante amare si saponine.

In homeopatie este folosita mai ales la purificarea sangelui, in combaterea constipatiei, tratamentul bolilor reumatice si ameliorarea durerilor ce apar in cazuri de reumatism. De asemenea rogozul ajuta persoanele obeze la scaderea in greutate, este eficienta in cazuri de osteoporoza, videca astenia si indeparteaza starile neplacute cauzate de stres.

Decoctul din inflorescente se prepara astefel: se pune o lingurita de planta uscata la o cana de apa rece si se lasa sa stea cateva ore. Sunt recomandate sa se bea 3 cani pe zi. Acest preparat are efect diuretic si diaforetic si este recomandat in stari febrile si curele de slabire (la persoanele supraponderale). In homeopatie cel mai folosit preparat este tinctura de rogoz. Aceasta are efect benefic asupra stomacului, ficatului, bilei, rinichilor, sistemului nervos, vezicii biliare, oaselor si articulatiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.