Plante medicinale – Ceaiul chinezesc (Camellia sinensis)

0
651
Plante medicinale - Ceaiul chinezesc (Camellia sinensis)

Ceaiul chinezesc (Camellia sinensis) este un arbore inalt pana la 10 m, originar din China. Face parte din familia Theaceae si este cunoscut si sub denumirea de ceai verde sau ceai negru. Acest ceai a fost adus in Europa de catre olandezi, abia in sec al XVII-lea.

Pe ramurile arborelui se dezvolta frunze dintate, cu suprafete pieloase si flori albe cu miros aromatic. In scop medicinal se recolteaza extremitatile ramurilor cu doua sau trei frunze care se prepara, se fermenteaza si se usuca prin anumite procedee speciale, astfel obtinandu-se un ceai verde si negru, fara enzime.

Principalele elemente ale ceaiului sunt:

  • Contine mai multa cofeina decat cafeaua.
  • Are vitamina B2, C, E, PP, K.
  • Contine fier, zinc, fluor si alte oligoelemente.
  • Ulei volatil, catechine, bromina, teofilina.

La ce se foloseste ceaiul chinezesc?

Ceaiul chinezesc se bucura de o foarte lunga traditie in China si este apreciat pe tot globul pentru gustul sau deosebit.

Infuzia de frunze de ceai chinezesc ajuta la intarirea sistemului imunitar si stimularea metabolismului. Este antiinflamator si antimicrobian.

Ceaiul chinezesc este o bautura bogata in vitamine si antioxidanti – substante care ar trebui sa fie prezente intotdeuna in orice dieta ideala.

Studiile de laborator au aratat ca ceaiul chinezesc stopeaza dezvoltarea celulelor tumorale.

Durerile de cap, oboseala, bolile de nervi – Ceaiul chinezesc stimuleaza sistemul nervos central, limpezeste gandirea, creste tonusul nervos, mareste activitatea intelectuala, combate oboseala cerebrala si durerile de cap.

Camellia sinensis
Camellia sinensis

Bolile pulmonare, ateroscleroza – Ceaiul chinezesc stimuleaza circulatia sangelui si respiratia, de aceea este indicat in tratamentul unor boli de plamani. Combate ateroscleroza, reduce nivelul colesterolului si trigliceridele (efectul antioxidant al ceaiului verde inhiba oxidarea colesterolului LDL in artere).

S-a constatat ca este mai eficient decat aspirina, deoarece inhiba formarea de cheaguri de sange, care sunt principala cauza de accident vascular cerebral si infarct miocardic.

Ceaiul verde este un bun diuretic si ajuta digestia (mai ales atunci cand se consuma mancaruri grele). Este hipotensiv, scade tensiunea arteriala.

Enteritele usoare – Este recomandat ceaiul chinezesc deoarece are proprietati antidiareeice.

Arsurile, cearcanele, pungile de sub ochi – Se trateaza cu ajutorul cataplasmelor cu decoct sau cu frunze de ceai. Pot fi folosite frunzele ramase in ceainic dupa ce s-a preparat ceaiul. Pe ochi cataplasmele se vor aplica reci si caldute, alternativ.

Citește și:  Prazul întărește imunitatea organismului – Principalele beneficii și cele mai simple rețete de post

Tenul gras – Poate fi tratat cu ajutorul infuziei de ceai chinezesc, care ajuta si in bronzarea pielii (bronzul se mentine un timp mai indelungat).

Ceaiul verde reduce riscul la intoxicatii, ucide bacteriile din gura care pot crea carii si respiratie urat mirositoare.

Anumite medicamente produse in China si realizate din frunze de ceai chinezesc sunt folosite in tratamentul nefritei, leucemiei si hepatitei.

Cercetarile recente au aratat ca acest ceai are proprietati anti-imbatranire si anti-cancerigene. Astfel in China si Japonia, unde consumul de ceai chinezesc este ridicat, procentul de pacienti bolnavi de cancer este redus. De asemenea femeile care predau ceremonia ceaiului in Japonia, consumand acest ceai zilnic, sunt cunoscute pentru longevitatea lor. S-a constatat ca printre bautorii de ceai verde procentul de cancer este extrem de mic, iar fumatorii care beau ceai verde se bucura de o protectie impotriva cancerului de plamani.

Daca este utilizat in exces ceaiul chinezesc poate provoca iritabilitate datorita continutului ridicat de cofeina si poate cauza ulcer. De asemenea nu este indicat persoanelor care sufera de insomnie.

In China se povesteste ca primul bautor de ceai verde a fost Imparatul Shen Nung, in anul 2 700 i.Hr. Acesta a pus frunzele si mugurii de ceai intr-un vas cu apa clocotita si astfel a inceput acest obicei de preparare a ceaiului chinezesc. Multe texte scrise in limba chineza atesta beneficiile medicinale ale acestui ceai. In China si Japonia exista si carti scrise pe aceasta tema. Ceaiul chinezesc este considerat un medicament miraculos pentru mentinerea starii de sanatate si cu putere extraordinara de a prelungi viata.

Abia in sec al XVI-lea exploratorii europeni au incercat prima data acest ceai si au constatat ca ceaiul combate febra, durerile articulare, durerile de cap si de stomac.

Chiar daca aceste povesti sunt credibile sau nu, un lucru e cert ca frunzele acestei plante sunt utilizate de cel putin 4 000 de ani si au fost intotdeauna cunoscute pentru efectele lor benefice pentru sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.