Plante medicinale si intrebuintarile acestora – Ciubotica cucului

0
900
Plante medicinale si intrebuintarile acestora - Ciubotica cucului

Ciubotica cucului este o planta raspandita prin pasuni, fanete, prin poieni insorite din zonele de deal si de munte. In popor este cunoscuta sub numeroase denumiri: cizma cucului, anghelina, aglica, cinci foi, calce, talpa gastii, tata oii, tata caprei, urechita ursului, urechiuse, urechea soarecelui.

Sunt cunoscute doua specii de ciubotica cucului: Primula officinalis si Primula elatior. Ambele specii au in pamant un rizom lung de pana la 5 cm si gros de 0,5 cm, din care pornesc radacini subtiri.

Partile aeriene ating inaltimea de 10-30 cm. Din mijlocul unei rozete ondulate, se inalta o tulpina ierboasa, goala in interior, ce are in varf o inflorescenta compusa din mai multe flori galbene. Florile de Primula officinalis sunt galbene aurii, parfumate, iar florile de Primula elatior sunt galbene deschis si lipsite de parfum.

De la aceasta planta se recolteaza rizomii cu radacinile si florile parfumate

In lunile aprilie-mai se scot din pamant plantele inflorite. Recoltarea dureaza pana in momentul formarii fructelor. De la specia Primula officinalis se taie inflorescentele, apoi se separa florile, inlaturand tulpinele. Se usuca intinse la umbra, in incaperi curate. Dupa uscare florile au petale intens colorate in galben, miros placut de miere si gust placut. Florile care dupa uscare sunt verzi, se inlatura. Din 6 kg de flori proaspete, se obtine 1 kg de flori uscate. Se ambaleaza in pungi de hartie.

Rizomii cu radacini se spala, se zvanta si se intind la soare, sau in locuri aerisite, la uscat. Din 3 kg de rizomi abia culesi se obtine 1 kg de rizomi uscati, cafenii. Au miros slab si gust astrigent. Se ambaleaza in saci de panza.

Preparate din ciubotica cucului

ciubotica cucului

Sirop – radacina proaspata se spala si se toaca marunt. Se pune intr-un borcan ¼ radacina si restul miere de albine. Se amesteca si se lasa la macerat, la temperatura camerei, timp de o luna. Siropul obtinut are miros puternic si efect foarte bun in bolile de plamani.

Ceaiul – o lingurita de flori se lasa intr-o cana cu apa fierbinte sa infuzeze. Ceaiul de radacini se prepara prin fierbere: o lingurita de radacini la ¼ apa.

Ceai depurativ – se foloseste un amestec din: 50 g ciubotica cucului, 50 g mladite soc, 15 g frunze urzica, 15 g radacini de papadie. Se infuzeaza o lingurita cu amestec la ¼ litru apa, timp de 3-5 minute. Ceaiul poate fi indulcit cu miere de albine.

Decoctul – se fierb 4 g radacina maruntita in ¼ l apa si se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiul.

Citește și:  Epilarea

Vinul de ciubotica cucului – se umple o sticla de 2 l cu flori proaspete, deasupra se toarna vin alb, curat. Se lasa la macerat, timp de 2 saptamani, la soare.

Ciubotica cucului este folosita in tratamentul unor afectiuni:

Alungarea insomniei – se prepara un ceai din: 50 g ciubotica cucului, 25 g levantica, 10 g sunatoare, 15 conuri hamei, 5 g valeriana radacina. O lingurita de amestec se opareste in 250 ml apa fierbinte, timp de 3-5 minute. Ceaiul se indulceste cu miere de albine si se bea fierbinte, inainte de culcare.

Reumatism, guta, artrita – se recomanda ceaiul depurativ care ajuta la eliminarea substantelor toxice din organism. Se beau 2 cani de ceai/ zi, timp indelungat.

Tulburari nervoase, stres – sunt inlaturate cu ceaiul depurativ, care poate inlocui orice somnifer si calmant. Planta are un efect linistitor asupra nervilor si inimii.

Tulburari gastro-intestinale – se consuma ceai de radacina, in cantitati mari, ajuta la eliminarea pietrei de vezica, are proprietati antiseptice, sudorifice si sedative. Ceaiul calmeaza tusea si usureaza expectoratia. Decoctul are aceleasi efecte, se iau 3 lingurite zilnic.

Raceala – se recomanda infuzia din flori de ciubotica cucului si flori de soc. Ceaiul este indulcit cu miere de albine, se bea fierbinte, cate 4 cani/ zi. Acest remediu incalzeste corpul, produce transpiratie prin care se elimina toxinele, combate microbii, relaxeaza muschii.

Dereglari ale circulatiei sangelui, boli de inima – se recomanda vinul din aceasta planta. Se ia zilnic cate o lingurita de vin, cardiacii pot lua 2-3 linguri/ zi.

Stari de convalescenta – se bea un ceai vitaminizant realizat din urmatoarele plante: 40 g maces, 30 g catina, 20 g ciubotica cucului, 10 g roinita sau melisa. O lingura de amestec se infuzeaza in ¼ l apa fierbinte si se indulceste cu miere de albine. Ceaiul ajuta in stari de convalescenta si avitaminoza.

Pneumonie – se prepara un ceai medicinal din plantele: 25 g podbal, 20 g tei, 10 g flori si 5 g radacina ciubotica cucului, 25 g soc, 5 g cimbru, 10 g isop. O lingurita amestec se fierbe in ¼ l apa, timp de 5 minute. Se bea o cana de ceai indulcit cu miere de albine in fiecare zi.

Migrene, dureri de cap – sunt calmate cu o cana de ceai cald.

Aceasta planta este in special recomandata in bolile de plamani, datorita saponozitelor, are actiune expectoranta, secretolitica si emetica, fluidifica secretiile bronhice, ajuta la eliminarea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.