Coacazul negru este un arbust ce creste la margine de padure, el fiind un iubitor de lumina. Are fructele negre mici, cu parfum si gust caracteristic. Datorita calitatilor terapeutice, acest arbust este o adevarata minune a naturii. Tulpinele sale sunt ramificate, frunzele verzi cu margini zimtate.
Toamna se recolteaza fructele, ramurile tinere si frunzele. Uscarea se face in locuri aerisite. Ramurile se taie si se intind in strat subtire. Din 4 kg de planta verde se obtine 1 kg de planta uscata. Se ambaleaza in pungi de hartie. Bobitele de coacaze se usuca intr-un loc uscat, cu multa caldura, asezandu-le pe hartie foarte rasfirate (pentru ca ele sa nu se strice). Se usuca pana ajung la consistenta stafidelor.
Preparatele din coacaze negre
Sucul – fructele negre, zemoase se desprind de pe planta, se spala, se zdrobesc si apoi se storc prin tifon curat. Astfel se obtine un suc cu miros placut, de culoare inchisa, care are efecte terapeutice foarte bune. Pulpa de fruct ramasa se poate folosi la prajituri, dulceata, inghetata. In general, sucul este pentru uz intern, se iau cu 15 minute inainte de masa, pe stomacul gol, 5-10 linguri mici, amestecate cu miere de albine.
Pulberea – fructele uscate sunt macinate pudra. Pulberea obtinuta are efect vitaminizant si se foloseste pentru tratarea multor boli.
Siropul – intr-un borcan se asaza un strat de fructe zdrobite, un strat de miere si tot asa pana sus. Se lasa la macerat timp de doua luni, apoi se filtreaza si se consuma mai ales in sezonul rece. Este un adevarat elixir de sanatate pentru caile respiratorii si pentru gat.
Decot – o lingura de coacaze negre uscate se fierb in ½ cana cu apa, timp de 5 minute, apoi se filtreaza.
Tratamente terapeutice cu coacaze negre
Tuse, amigdalita, raguseala, dureri de gat – se recomanda 8 lingurite de sirop/ zi, inghitit in etape si fara apa, pentru ca planta sa actioneze asupra zonei afectate. Siropul distruge agentii microbieni, regenerand tesuturile, si pe termen lung creste imunitatea organismului, prevenind imbolnavirile ulterioare.
Suprasolicitare intelectuala, oboseala cronica – se beau 1-2 cani/ zi cu suc, timp de o saptamana. Celor care fac eforturi intelectuale le sunt recomandate 1-2 linguri de sirop, care ajuta in stari de somnolenta, ameteala si probleme de concentrare.
Anemie – sucul combate anemia. Se consuma 10 linguri de suc/ zi, inainte de mese, timp de o luna. In sezonul rece se iau 4-6 lingurite pulbere/ zi.
Gripa, hepatita virala, infectii – vara se iau 6 linguri de suc cu 15 minute inainte de masa. Acest suc mareste imunitatea. Iarna se iau 4 lingurite de pulbere / zi, timp de o luna de zile, pe stomacul gol.
Tulburari glandulare, tulburari de crestere – intr-o cana cu apa se pun 2 lingurite pulbere uscata de coacaze negre si o lingurita pulbere de macese. Se lasa timp de 8 ore la macerat, se adauga 1-2 lingurite miere de albine si se bea pe stomacul gol. O cura cu acest macerat timp de 3 luni are efecte vitaminizante foarte bune, intareste oasele, mareste capacitatea de concentrare si invatare, rezistenta la efort intelectual. Acest tratament are efecte foarte bune in cazul copiilor cu intarzieri de crestere.
Tulburari de circulatie – se iau 2 lingurite de pulbere de 2 ori/ zi, timp de 5-6 saptamani, avand efecte foarte bune asupra circulatiei periferice. Acesta este un tratament foarte bun pentru persoanele carora li se umfla picioarele.
Tuberculoza pulmonara, bronsita, pneumonie – se recomanda sucul de coacaze negre deoarece are efecte remineralizante si vitaminizante foarte bune, crescand imunitatea organismului. Se iau 4 linguri de suc de 5 ori/ zi, timp indelungat. Se poate face si cura cu sirop sau pulbere de fructe.
Reumatism, guta – se bea un pahar de suc pe stomacul gol, dimineata, la fel si seara inainte de masa. Sucul este un bun depurativ, indeparteaza rezidurile toxice din organism.
Intepaturi de albina, viespe, taun – locul afectat de intepatura se freaca cu frunze de coacaze negre. Astfel senzatia de durere dispare repede.
Bolile gingiei – se fac clatiri ale gurii de 4 ori/ zi cu un decoct din aceasta planta.
Litiaza renala – se bea dimineata o cana cu suc proaspat, iar seara o cana de ceai din fructe si frunze uscate, timp de 9 zile. In ziua a zecea se bea 1 l de ceai de plante obtinut astfel: o lingura frunze mesteacan, o lingura frunze de coacaze negru, o lingura boabe de ienupar, la 1 l de apa fierbinte.
Reumatism cronic degenerativ – se beau 500 ml de suc proaspat pe zi in sezonul culegerii fructelor, iar iarna 2 cani de ceai (din fructe si frunze uscate) fierbinte seara.
Tulburari datorate menopauzei – ceaiul fierbinte si pulberea de fructe uscate au efecte sedative, normalizeaza activitatea endocrina, opresc hemoragiile. Zilnic se beau 1-2 cani sau se iau 3 lingurite de pulbere pe stomacul gol.
Coacazele negre contin multe vitamine (A, B, C, P, PP) si minerale (calciu, potasiu, brom, fosfor, zinc, magneziu, fier, mangan) – intaresc sistemul imunitar al organismului.
Multumesc pentru informatii! am auzit ca fac minuni coacazele negre, dar acum am aflat ca se pot folosi ramurile si frunzele pentru revitalizare. O sa le incerc!