Ceai de portocale – Beneficii pentru sănătate

0
347

Ceaiul de portocale este o încântare culinară, are numeroase beneficii pentru sănătate. Această băutură caldă pentru toamnă și iarnă are un gust dulce și un miros de portocale. Aroma poate fi dată și de alte ingrediente, care se adaugă în ceai, cum ar fi: cuișoare, lămâie, lemongrass, fructe de pădure, ghimbir, scorțișoară.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ceai de portocale – beneficii pentru sănătate
  2. Rețete de ceai de portocale

1. Ceai de portocale – beneficii pentru sănătate

Răceală, gripă și dureri de gât

Ceaiul de portocale (din suc și coajă de portocale) este un remediu eficient în caz de răceală, gripă și dureri de gât. Coaja de portocale reprezintă un bun condiment pentru diferite preparate culinare. Conține multe fibre dietetice care scad riscul de sindrom de colon iritabil.

Coaja de portocale este foarte aromată, conține micronutrienți și antioxidanți. Are vitamina C, ajută în creșterea imunității organismului. Este considerată un excelent decongestionant natural, care ameliorează simptomele de gripă și răceală obișnuită. Despre acest ceai se spune că ajută și în caz de bronșită și afecțiuni pulmonare. Coaja de portocale calmează tulburările digestive, reduce constipația și balonarea.

Potrivit cercetătorilor, coaja de portocale are compuși care inhibă divizarea celulelor cancerigene și substanțe care scad nivelul de colesterol din sânge, prevenind astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge. Prin consumul de coji de portocale se pot ameliora arsurile gastrice la stomac.

Această băutură se prepară și cu ceai verde sau ceai negru. Ceaiul are un conținut semnificativ de antioxidanți, este antidepresiv și detoxifiant.

Cercetătorii spun despre acest ceai că poate ajuta la eliminarea kg în plus, la consolidarea sistemului imunitar și îmbunătățirea aspectului pielii. Ceaiul de portocale poate conține polifenoli, catechine, vitamina C și antioxidanți, care ajută în prevenirea îmbolnăvirii, scăderea riscului de boli cronice, îmbunătățirea metabolismului. Prin consumul în mod frecvent de ceai se pot reduce simptomele de acnee și psoriazis.

2. Rețete de ceai de portocale

Iubitorii de ceaiuri pot încerca diferite rețete cu portocale și condimente, pentru a petrece momente unice de relaxare. Ceaiurile de portocale se fac ușor acasă, în doar câteva minute și au un efect excelent în menținerea sănătății.

Cel mai simplu mod de a prepara un ceai de portocale este să fierbi coji de portocale în 250 ml apă și apoi să adaugi alte ingrediente care stimulează imunitatea organismului, cum ar fi: scorțișoară, turmeric, ghimbir, miere, cuișoare, lămâie, lemongrass, fructe de pădure.

Ceai de portocale cu scorțișoară și cuișoare

Acest ceai este renumit în Rusia, se bea îndeosebi în sezonul rece, toamna și iarna.

Se prepară din următoarele ingrediente: 1 l apă, 4 lingurițe ceai negru, 100 ml suc de portocale, 50 ml zeamă de lămâie, puțină scorțișoară, 5-6 cuișoare, 30 g coajă portocale, miere după gust și 50 g zahăr.

Se realizează astfel:

  • se pune apa la fiert, se adaugă ceaiul negru, zahărul, coaja de portocale și condimentele (cuișoarele, scorțișoara, coaja de portocale); se fierbe timp de 3 minute
  • se dă ceaiul de pe foc și se strecoară
  • apoi se adaugă sucul de portocale și zeama de lămâie
  • se îndulcește cu puțină miere pentru un plus de aromă.
Citește și:  Uleiul de zmeură are efect foarte bun de protecție solară

Ceaiul negru (din frunzele și mugurii plantei Camellia sinensis) folosit și în acest caz este bogat în antioxidanți și ajută în menținerea sănătății. Pe baza descoperirilor oamenilor de știință, putem spune că frunzele de ceai negru au proprietăți antimicrobiene semnificative, pot combate infecțiile intestinale. Combinațiile de ceai negru și ceai verde ajută și în combaterea unor infecții cu tulpini de Salmonella, E.coli și Shigella dysenteriae (care provoacă dizenterie).

Ceai de portocale cu iasomie

Acest ceai este foarte aromat și are beneficii pentru sănătatea organismului:

  • ameliorează simptomele bolilor de ficat, durerile de burtă, durerile menstruale
  • combate oboseala și dizenteria
  • accelerează metabolimul, ajută la arderea grăsimilor, la scăderea în greutate (deci în prevenirea obezității)
  • stimulează activitatea sistemului nervos
  • calmează stările de nervi, de anxietate, irascibilitate și depresie
  • protejează celulele împotriva radicalilor liberi, pentru că iasomia are compuși puternici, cunoscuți cu numele de polifenoli, EGCG (care scad și riscul de boli de inimă)
  • are efect antioxidant și ajută la detoxifierea organismului.

In plus, iasomia reduce depresia, combate viermii intestinali, infecțiile bacteriene din cavitatea bucală, ajută la scăderea temperaturii, în tratamentul bolilor infecțioase și respiratorii.

Ceai de portocale cu grapefruit și ananas

Se prepară din următoarele ingrediente: 500 ml apă, 30 g ceai negru, un pahar suc de portocale, suc de grapefruit, felii de ananas (fruct proaspăt sau de la conservă), o lămâie și 50 g zahăr.

Se realizează astfel:

  • se pune apa la fiert, se adaugă ceaiul negru și zahărul, se amestecă 5 minute, iar apoi se dă de pe foc și se filtrează
  • se adaugă sucul de portocale, sucul de grapefruit, felii de lămâie și ananasul
  • se lasă la infuzat 3 minute și se bea.

Ceai de portocale și turmeric

Acest condiment folosit în gastronomie – turmeric – ajută în combaterea radicalilor liberi și în prevenirea îmbolnăvirii organismului. Prin urmare, introducerea lui în ceai este o idee bună, mai ales că are proprietăți antinflamatoare, analgezice și antibacteriene.

Ceaiul de portocale cu turmeric are efect benefic asupra corpului, stimulează circulația cardiovasculară, menține sănătatea și previne îmbătrânirea prematură a organismului. Turmericul este bogat în antioxidanți și îmbunătățește circulația sângelui. Acest ceai are și o cantitate mare de vitamine A, B1, B2, C și minerale.

Turmericul este un ingredient cu proprietăți antidepresive și are beneficii importante pentru sănătate:

  • ajută la îmbunătățirea memoriei la persoanele cu Alzheimer
  • stimulează serotonina și dopamia, astfel ameliorează depresia
  • combate simptomele de anxietate și ajută la creșterea celulelor creierului deci în prevenirea declinului cognitiv (spun cercetătorii într-un studiu de pe NCBI).

Ceaiul se prepară astfel: la o cană de apă se adaugă sucul de la o portocală și 2 lingurițe de turmeric sau curcuma.

Ceai de portocale și echinaceea

Acest ceai este foarte bun pentru întărirea sistemului imunitar al organismului. Este recomandat toamna și iarna, când riscul de răceală, tuse și durere de gât este mai ridicat. Ceaiul ajută în combaterea acestor simptome și afecțiuni, care apar în sezonul rece.

Echinaceea ajută în prevenirea răcelii, gripei, durerilor de dinți și de gât, în tratamentul bolilor infecțioase, în calmarea amigdalitei și a bolilor inflamatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.