Plante medicinale – Ploaia-de-aur (Forsythia suspensa)

0
1612
Plante medicinale - Ploaia-de-aur (Forsythia suspensa)

Ploaia de aur este un arbust inalt de 3 m originar din China si Japonia. Face parte din familia Oleaceae si este cunoscuta si sub numele de forzitia si ploita de aur. Are denumirea stiintifica de Forsythia suspensa si se aseamana foarte mult cu ploaia-de-aur comuna de gradina – numita Forsythia intermedia, insa nu trebuie confundata cu aceasta.

In Europa (mai ales in Balcani) apare specia Forsythia european – planta decorativa. Numele de Forsythia vine de la un celebrul gradinar scotian din Londra numit William Forsythia. Acesta a fost fondatorul Societatii Regale de Horticultura si a lucrat la minunatele gradini private de la Palatul Kensington din Londra.

Planta are frunzele ovale, eliptice, verzi si pe timpul iernii, cu marginile dintate. Florile sunt galbene, apar inaintea frunzelor primavara tarziu si sunt in numar mare, astfel incat acopera efectiv toate ramurile. In luna martie arbustul este complet impodobit cu flori, iar in luna aprilie incep sa se deschida si mugurii frunzulitelor. Putin mai tarziu va putea fi admirat un arbust cu un efect cromatic deosebit in nuante de galben si verde-deschis.

Citește și:  Plante medicinale - Nalba mare

Ploaia-de-aur

La fel ca Forsythia intermedia si Forsythia suspensa este cultivata in gradini, in locuri insorite, cu sol mai mult mai putin fertil, bine drenat sau chiar argilos. Trebuie udata cand solul este complet uscat si cand este nevoie, mai ales vara, iarna rezista la temperaturi de minus 20ºC. Primavara si toamna se poate fertiliza solul cu ingrasaminte organice, care sa contina azot si potasiu.

Planta este usor otravitoare. Infunzia din fructele sale ajuta in tratamentul racelii, in calmarea durerilor de gat si in reducerea inflamatiilor dermatologice. In medicina chineza planta a fost utilizata de secole, ea fiind pretuita pentru continutul sau bogat de substante antibacteriene.

Ploaia-de-aur este apreciata ca planta de ornament pentru frumusetea florilor sale galbene, in gradini si parcuri unde creeaza un plus de culoare de la inceputul primaverii pana toamna tarziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.