Vulturica (Hieracium pilosella), planta medicinala din regiunile montane

0
1457
Vulturica (Hieracium pilosella), planta medicinala din regiunile montane

Vulturica este o planta medicinala folosita inca din Evul Mediu. Creste in regiunile montane insorite, aride dar si in cele cu pajisti uscate, pasuni si plante ierboase, cu luminisuri de padure in Europa si Asia. Planta a fost numita de localnici culcusul-vacii, limba-pisicii sau urechea-soricelului, are denumirea stiintifica de Hieracium pilosella si face parte din familia Asteraceae sau Asteracee.

Vuturica este o planta perena care creste inalta de 5-30 cm, are rizomul tarator, frunzele lanceolate, verzi, acoperite cu perisori fini albiciosi, dispuse sub forma de rozeta la baza tulpinei.

Florile sunt galbene si parfumate, infloresc din luna mai pana in luna iunie.

Poate fi cultivata in gradina in orice luna a anului, este rezistenta la temperaturi scazute si vreme rece. Pentru ca planta sa se dezvolte frumos trebuie fertilizat solul cu ingrasamant lichid bogat in azot, o data la 15-20 de zile. Trebuie udata doar din cand in cand, sunt indicate 2 pahare de apa la 2 saptamani, astfel solul va fi umezit in profunzime.

De la vulturica se folosesc toate partile plantei (mai ales cele aeriene), exceptie facand doar radacina. Acestea se culeg in perioada de inflorire si se pun la uscat in locuri curate, la umbra si bine aerisite. Planta este apreciata din punct de vedere medicinal pentru continutul sau de substante flavonoide, cumarine, acizi polifenolici, rasini, mucilagi, taninuri, clorofila, mangan, care ii confera proprietati antiinflamatorii, depurative, antimicrobiene, expectorante, antihemoragice, diuretice, hemostatice, cicatrizante si astringente.

In Evul Mediu planta era folosita in calmarea tusei, tratamentul zonei zoster si afectiunilor cavitatii bucale (de tipul abceselor). Astazi este folosita pentru vindecarea anemiei, tumorilor hepatice, gastritei cu aciditate scazuta, hepatitei, tuberculozei pulmonare. De asemenea este considerata un bun agent hemostatic recomandat in afectiunile plamanilor, stomacului, in hemoragiile interne.

Citește și:  Care sunt beneficiile polenului si ale extractului de polen pentru organism?

vulturica

Sub forma de infuzie planta are proprietati diuretice de aceea este un bun remediu in tratamentul hidrofiziei, bronsitei si racelilor, al obezitatii si altor boli datorate retentiei de lichide.

Pentru vindecarea afectiunilor bucale se foloseste decoctul de vulturica sub forma de apa de gura in gargara, avand in vedere proprietatile sale astringente, si antibacteriene bune. Local se poate aplica pe o bucatica de vata in nas, pentru a opri sangerarea nazala. Infuzia rece poate fi utilizata la spalarea ochilor deoarece imbunatateste vederea.

In medicina traditionala infuzia de vulturica este folosita ca remediu in bolile de ficat, bolile gastro-intestinale, tulburarilor vezicii urinare, bolilor reumatice si calmarea durerilor menstruale la femei.

Infuzia de vulturica se prepara astfel: se pun 2 lingurite de planta uscata maruntita la 500 ml apa fierbinte, se lasa la infuzat timp de 2-3 ore, se filtreaza si se bea cate un sfert de cana inainte de fiecare masa, timp de 3-4 zile.

Aceasta planta nu are efecte secundare asupra organismului insa este indicat ca infuzia sa nu fie administrata seara deoarece da senzatia de a urina si astfel ar afecta somnul. Pentru a fi mai sigure femeile care sunt gravide sau alapteaza trebuie sa evite folosirea acestei plante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.