Papadia (Taraxacum officinale) – este o planta medicinala foarte importanta, numita popular si ,,crestatea”, ,,cicoare”, ,,floarea-malaiului”, ,,laptuca”, ,,cicoare”, ,,buha”, ,,papa-gainii”, ,,pui de gasca”, ,,lilicea”, ,,mata”, ,,papalunga”,, turci”, ,,pilug”, ,,floare-turcului, ,,flori-galbene”, ,,gusa-gainii”, ,,ouale-gainilor”.
Esta o planta erbacee, din familia compozitelor, clasa Magnoliopsida. Este raspandita, atat la campie, deal cat si in zonele muntoase, alpine, pe marginile drumurilor, si locuri necultivate, pasuni, dar si zone nisipoase, in general in zonele cu soare (nu creste la umbra).
Are frunzele lungi, inegal crestate, dispuse ca o rozeta, flori de culoare galbena, grupate in capitule, dispuse in varful unor codite lungi si subtiri, fructul de forma unui glob pufos. Papadia este o planta care are frunze si in anotimpul rece.
Primavara, se colecteaza frunzele (inainte de inflorire), tulpinile in timpul infloririi, radacinile se recolteaza in primele luni de primavara sau toamna (septembrie-noiembrie) cand continutul de insulina si teraxacina (pectina, vitamina B, C, D) este crescut.
Este renumita salata de frunze proaspete de papadie – curata organismul de toxine. Tulpinele proaspete (5-6 pe zi in stare cruda) ajuta mult in hepatita cronica, in diabet (pana la 10 tulpini pe zi). Se spala tulpinile cu flori cu tot, apoi se inlatura floarea si se mesteca incet tulpina ramasa. Are gust amarui-acrisor si este zemoasa. Este indicata in caz de oboseala, persoanelor bolnavicioase (o cura de 14 zile). Se pot consuma impreuna cu orice fel de aliment (pot fi tocate, amestecate in orice fel de salate, soteuri, garnituri ale bucatariei clasice).
Ajuta si in alte afeciuni, trateaza eczemele si eruptiile, mancarimile, imbunatateste sucul gastric, curata stomacul de substante care se elimina mai greu. Tijele proaspete stimuleaza activitatea hepatica si biliara.
Papadia contine saruri minerale si substante curative si de sinteza, importante in reglarea metabolismului. Are efect depurativ, ajuta in boli cum ar fi reumatism si artrita, trateaza inflamatiile ganglionilor (duce la retragerea lor), in icter si afectiuni ale splinei.
Radacinile de papadie (crude sau uscate) au efect depurativ, stimuleaza digestia, au efect diuretic si sudorific, fac sangele fluid (deci se folosesc in caz de sange ingrosat).
Partea aeriana a plantei este folosita in bolile de ficat, malarie, icter, in uz extern se foloseste sucul pentru veruci. Florile sunt folosite impotriva obezitatii si eliminarea toxinelor din sange.
Ca produs cosmetic, infuzia (din planta si radacina) era folosita in trecut de femei: ,,obisnuiau sa-si spele ochii si fata, sperand sa capete astfel un chip mai luminos”. Siropul de papadie are gust bun si efecte benefice pentru sanatate.
Papadia este folosita ca aromatizant pentru preparate culinare si de cofetarie
Sucului de papadie se prepara dupa urmatoarea reteta: se pun de 2 ori, cate 2 maini pline de flori de papadie, intr-un litru de apa rece. Se pune pe foc, dupa ce da cateva clocote, se lasa sa stea pana a doua zi. Continutul se strecoara, printr-o sita. Apoi, sucul se amesteca cu 1 kg de zahar si o jumatate de lamaie taiata felii. Oala cu suc se pune fara capac la foc mic, lichidul se evapora fara a fierbe. Apoi, siropul se pune la racit. Nu trebuie sa fie nici prea subtire (fermenteaza) dar nici prea gros (se zahariseste), trebuie sa fie numai bun de servit.
Florile se pot gati, intrand in compozitia ciorbelor sau a salatelor.
Papadia este apreciata pentru proprietatile ei terapeutice: stimuleaza activitatea ficatului, vindeca diabetul, curata organismul.
De asemenea, ajuta la vindecarea anemiei, fermentatiilor intestinale, eczemelor, celulitei, varicelei, inflamatiei ganglionilor, litiazei biliare, gutei, litiazei renale, hemoroizilor, reumatismului, acneei etc.
Decoctul de papadie (zilnic, cate 2-3 cani) dau rezultate in afectiunile circulatorii, renale, hepatice, diabet, obezitate, guta.
Este folosita in medicina traditional chineza, in dietele naturiste, iar in alte tari este cultivata pentru consumul uman. Contine vitamina A, B, C, D, K, minerale, fier, mangan, calciu, siliciu, acizi oleic, stearic, palmiticcolina, lecitina, ulei volatil, substante antibiotice, substante proteice, glucide dar si tanin. Frunzele de papadie abunda de nutrienti, bogate in potasiu, si trebuie folosite in curele de slabire, mai ales atunci cand dorim alimente hranitoare si dietetice.
La noi este categorisita ca fiind o iarba pur decorative, si mai putin cu valoare gastronomica.
In cosmetica, compresele (decoct de papadie) sunt recomandate in cazul tenului iritat, inrosit, laptele de papadie (obtinut din sectionarea radacinii) ajuta in decolorarea petelor, confera stralucire pielii.
Infuzia se prepara din doua linguri de planta la 250 ml apa calda, se beau 3 cani /zi dupa mesele principale, sau din radacini se prepara un decoct din care se beau 1-2 cani/zi timp de 1-2 luni. Acestea ajuta la vindecarea icterului, dispepsii, eczeme, insuficiente hepatice.
Papadia contine lecitina, si combinata cu grau incoltit, nuci macinate, urzici, seminte de mac, in (sub forma unei supe) este benefica pentru creier (boala Alzheimer).
Frunzele tinere contin bor – conserva tesutul osos, previne osteoporoza.
Aceasta planta medicinala, datorita efectelor ei benefice asupra organismului, ocupa un loc important in medicina traditionala.