Diabetul este o boala grava care trebuie prevenita din timp, mai ales ca apare in special la majoritatea persoanelor peste 45 de ani. In prezent diabetul afecteaza un numar tot mai mare de oameni, de aceea medicii ne spun sa facem o serie de analize simple care ajuta in depistarea prediabetului si deci prevenirea diabetului. Prediabetul este toleranta alterata la glucoza si daca aceasta afectiune se depisteaza la timp pot fi luate masuri de prevenire a diabetului.
Aceste analize constau in recoltarea de sange pentru testul de toleranta la glucoza orala. Este destul de simplu: trebuie sa mergi la medic pe nemancate pentru recoltarea de sange; apoi vei bea o solutie de glucoza de la medic si vei astepta 2 ore in repaus; urmeaza alte analize de sange care vor servi la masurarea glicemiei. In majoritatea cazurilor, inainte de aparitia diabetului, nivelul de glucoza din sange va fi mai mare decat in mod normal.
Avand in vedere ca unul din patru romani care au diabet nu stie la ora actuala ca este bolnav, medicul recomanda ca fiecare om sa faca acest test pentru depistarea prediabetului mai ales daca are varsta in jur de 45 de ani. Din nefericire multi oameni descopera ca au diabet prea tarziu si astfel devin dependenti de insulina.
In articol prezentam povestea unui astfel de pacient care regreta ca nu a facut o astfel de analiza de sange si testul de toleranta la glucoza la timp. El a trebuit sa sufere din cauza unor simptome foarte neplacute ale aceste boli si anume: stari de greata, sete intensa, urinari frecvente, oboseala cronica, slabiciune, batai rapide ale inimii, stari de lesin, de iritabilitate, somnolenta, transpiratie, tremuraturi in exces si altele. De asemenea a urmat si un tratament medicamentos foarte costisitor.
Povestea unui pacient care s-a vindecat de diabet
,,Eu nu sunt doctor, sunt un om normal pasionat de meseria mea de profesor de matematica si care a decis la un moment dat sa isi faca singur putina educatie medicala. Motivul pentru care am vrut sa cunosc mai multe lucruri despre sanatate, a fost faptul ca m-am imbolnavit de diabet. In dorinta de a ma vindeca, am adunat mai multe carti despre diabet si alte boli, am decis sa le citesc si chiar sa folosesc unele remedii prezentate in ele.
Desigur am fost la un medic specialist si am primit un tratament cu medicamente antidiabetice pe care trebuia sa le iau pe cale orala, dar si un tratament cu aspirina in doza redusa. De asemenea am luat medicamente antihipertensive pentru reducerea colesterolului si insulina suplimentara de doua ori pe zi in scopul sustinerii utilizarii de catre organism a glucozei din sange. Nu puteam lua insulina oral deoarece medicul mi-a explicat ca este distrusa de proteinele digestive, asa ca trebuia sa mi-o injectez singur in corp la ora fixa, pentru a respecta intervalele de timp stabilite de specialist.
Medicul mi-a prescris numeroase pastile si astfel am ajuns sa simt efectele secundare ale acestora, sa am stari de greata, dureri de cap si chiar eruptii pe piele. Ce sa va mai spun, starea mea de sanatate s-a agravat, asa ca m-am hotarat sa-mi schimb alimentatia si stilul de viata asa cum am citit in cartile despre diabet.
Asa am si facut, mi-am schimbat stilul de viata dar in primul rand dieta. Astfel in cateva saptamani mi-a scazut nivelul de colesterol, nu mai aveam arsuri la stomac si cel mai important era ca se ameliorau simptomele specifice diabetului. Nu mai simteam nevoia de a manca mult, nu mai aveam permanenta senzatie de sete, nu mai urinam frecvent, disparusera starile de greata si varsaturi, vederea incetosata, infectiile si stari de oboseala.
Dupa cum spuneam, am inceput sa fiu preocupat mai mult de ceea ce trebuie sa mananc in cazul acestei boli. Am ales alimentele proaspete si nerafinate. Mancam multe fructe, legume si cereale. Dieta mea cuprindea paine neagra, orez brun, ovaz, orz, secara, legume, seminte si putine nuci. Am ales in special alimente proaspete (fara ingrasaminte chimice si pesticide) bogate in proteine, minerale, vitamine, glucide si acizi grasi.
Intotdeauna imi respectam ora de masa, iar alimentele le serveam incet, fara sa ma grabesc, le mestecam mult si bine. Nu mancam in graba cum obisnuiesc unii oameni sa termine rapid totul din farfurie, sau sa se repeada cu lacomie asupra alimentelor. Singur am aflat ca este bine sa savurezi mancarea, astfel saliva contribuie la descompunerea carbohidratilor, iar stomacul va produce suficient acid care sa fie necesar procesarii proteinelor. In acest fel alimentele erau mai usor si bine digerate in stomacul meu.
Dieta mea era alcatuita din 70% alimente bogate in apa, iar dintre acestea faceau parte fructele proaspete, cerealele si legumele verzi. In rest am consumat alimente care aveau putin amidon si un continut redus de grasimi.
Am eliminat din alimentatie produsele care imi faceau rau si anume: carnea, pestele, alcoolul, zaharul, sarea si cafeaua. Nu am consumat carne grasa sau care are bucatele vizibile de grasimi. Nu am folosit ulei alimentar pentru a praji alimentele, le-am preparat la gratar sau le-am fiert in aburi sau in suc propriu. De asemenea, nu am mancat conserve de carne, miere, gemuri, smantana, maioneza, dulciuri, bomboane, curmale, ciocolata, inghetata, prajituri, bacon, carne grasa, carne afumata, produse lactate grase, pielea de la carnea de pui, bauturi racoritoare si alcoolice.”